Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rath dostal 8,5 roku. „Maňásková justice,“ vzkázal odjinud a hledal vinu u Zemana

Video se připravuje ...
Autor: bud, ČTK - 
27. června 2018
12:09

Exposlanec David Rath je vinný a byl mu udělen trest 8,5 roku vězení a propadnutí majetku. Rozhodl o tom dnes krajský soud v Praze v kauze ovlivňování veřejných zakázek a přijímání úplatků. Stalo se tak téměř tři roky poté, kdy Ratha potrestal stejně. Rozsudek později zrušil Vrchní soud v Praze kvůli odposlechům. Rath k soudu osobně nedorazil, k verdiktu se vyjádřil později a kritizoval například prezdienta Miloše Zemana z ovlivňování soudu. Řekl také, že výsledek rozsudku znal předem a odvolal se už o den dříve.

Soud také v novém rozsudku nařídil, aby Rathovi propadlo zhruba 22 milionů korun, které mu zabavila policie. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

David Rath po vyhlášení rozsudku uvedl, že jeho výsledek a znění znal dopředu. Podle svých slov informace získal od lidí ze soudníh senátu. Řekl také, že už den před vyhlášením podal odvolání k vrchnímu soudu. „Tím, že už jsem ten rozsudek znal, bych byl v roli statistiky a legitimizoval bych celé toto divadlo,“ zdůvodnil Rath to, proč k soudu dnes nedorazil. 

Útok na Zemana

V projevu se také opřel do prezidenta Miloše Zemana. Obvinil ho z toho, že ovlivňuje soudce, a z nátlaku na ně. „Prezident tlačil na soudy a soudce a vyhrožoval. S ústavou si nic nedělá,“ řekl a zdůraznil, že prezident má kompetence v případě soudů, především jmenování soudů. „Soudy nemají být vystaveny tlakům exekutivy, ale přesně to prezident dělá. Je nejviditelnějším a nejvýše postaveným představitelem, který zasahoval do kauzy,“ uvedl.

Důvod, proč by měl prezident Zeman zájem na jeho odsouzení, prý Rath nezná, ale domnívá se, že za tím je skutečnost, že v době prezidentova sporu s Jiřím Paroubkem stál na straně bývalého premiéra. „Korunu všemu jsem nasadil, když jsem v prezidentských volbách podporoval kandidaturu Jiřího Dienstbiera, i když dnes vím, že to byla chyba. Prezident je mstivý a vrací mi to,“ konstatoval Rath.

Rath dodal, že celý proces byl jen nástrojem, jak ho dostat pryč z politiky. Zároveň nevyloučil, že by se chtěl do politiky vrátil. „Trestní stíhání je pomalu povinnost pro vstup do vysoké politiky,“ řekl s nadsázkou a dodal, že již dostal několik nabídek od konkrétních politických uskupení. Neupřesnil ale, o které šlo.

Podívejte se na celý Rathův projev po skončení soudu:

Soudce Robert Pacovský dnes vynesl i další rozsudky. Manžele Kottovi, kteří podle rozsudku machinace s tendry organizovali, potrestal soud 7,5 lety vězení. Podnikatelka Lucia Novanská má jít do vězení na pět let. Ivaně Salačové, která se ke korupci přiznala, uložil soud za korupci podmínku. Podnikatelka v Rathově kauze figurovala jako spolupracující obviněná. Mezi potrestanými byli i manažeři zdravotnických a stavebních firem, které se účastnily zmanipulovaných tendrů.

Druhé soudní rozhodnutí

Jde už o druhé rozhodnutí ke stejnému případu. V roce 2015 krajský soud uložil Rathovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům, stěžejním důkazům obžaloby. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky ke krajskému soudu. 

Státní zástupce Petr Jirát v závěrečné řeči na konci března navrhl, aby byl Rath za příjímání úplatků odsouzen na osm až devět let do vězení. Navrhoval také, aby bývalému politikovi propadl veškerý majetek. Stejný trest navrhl Kateřině Kottové a jejímu manželu Petrovi, které považuje za hlavní organizátory manipulování krajských veřejných zakázek.

Video  Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké,“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za ovlivnění zakázek měli manažeři firem zaplatit přes 48 milionů korun. Rath a Kottovi stihli podle spisu převzít úplatky 38 milionů, z toho pro Ratha bylo 22 milionů. Pak je zatkla policie. V případu figuruje dalších osm obžalovaných z řad manažerů stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. Policie všechny pozatýkala v květnu 2012. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Video  David Rath: Proč jsem nepřišel na rozsudek  - Lukáš Červený, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Připomeňte si, jak letos vypadalo projednávání případu před krajským soudem v Praze:

AliAlice ( 28. června 2018 11:41 )

peterilank...jak je vidno,pan je příznivec zkorumpovaného zloděje...co tady pořád melete o krabici se 7 miliony?? Pro vaši informovanost,našlo se u něho 20 milionů ,a balík s Eurama.A že se Rath nebál řvát ve sněmovně ? No to je ovědčená metoda zlodějů,kteří křičí,chyťte zloděje.A teď ještě ten výtečník dělá ze své zlodějny ,,politický proces "neuvěřitelné !!!

AliAlice ( 28. června 2018 11:33 )

drakulina...

janejaneja ( 27. června 2018 14:39 )

"Je to divadlo"- které sis ale zinscenoval jen ty sám !! Zloději jeden ! Doufám, že se z toho nevykroutíš a půjdeš bručet.

salto ( 27. června 2018 13:12 )

Možná by se měl nechat bimznout do palice jako Janoušek... A úplně nejlepší by bylo, dát jej s Janouškem do jedné cely. Rath je zkušený lékař a jistě by toho praštěnýho dobře ohlídal

spania ( 27. června 2018 12:24 )

Z hezounka Ratha se stal starý a utrápený muž.Stálo mu to za to?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa