První vražda se podle spisu stala 7. července 2015 pod mostem Barikádníků v Praze. Polák, který se se starším mužem koupal ve Vltavě, údajně využil toho, že byl jeho kamarád těžce opilý a stáhnul ho pod hladinu, kde ho držel, aby se nemohl nadechnout. Poté ho sice dotáhl ke břehu, podle obžaloby muže ale odmítl vytáhnout z vody. Lékařům se ho již oživit nepodařilo.

»Chtěl jsem ho zachránit«

Polák dnes soudu řekl, že se muže snažil naopak zachránit. Všiml si prý, že se kamarád ve vodě zvláštně hýbal, ponořoval se pod hladinu. Když k němu Ľubomír doplaval, byl prý už modrý a chroptěl. Snažil se ho dotáhnout ke břehu, měl ale zraněnou nohu, a proto se mu ho nepodařilo dostat z vody. Muže se podle svých slov oživit nesnažil, byl prý v šoku.

Obžalovaný také odmítl tvrzení obžaloby, že by chtěl muže zabít proto, aby pro sebe získal jeho manželku. S tou po smrti manžela několik měsíců přebýval ve sklepení opuštěné budovy v Povltavské ulici. Podle obžaloby ji opakovaně napadal, mimo jiné ji mlátil a kopal do hlavy a hrudníku, několikrát jí zpřelámal žebra. Žena zemřela v lednu 2016, podle spisu se u ní v důsledku utrpěných zranění rozvinul mimo jiné akutní zánět plic. Neprokázalo se ale, že by zranění byla přímou příčinnou ženiny smrti, i proto čelí Polák v tomto bodě jen obžalobě z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Podle soudního znalce, jehož dnes soud vyslechl, byla zranění ženy způsobena intenzivním tupým násilím, z lékařského hlediska ale nelze přesně určit, zda ji někdo bil, nebo například upadla. Zlomeniny žeber podle něj navíc nemohly zánět plic způsobit, byly totiž staršího data.

»Pomoc nepotřebovala«

Ľubomír popřel, že by ženu bil, prý byla opilá, uklouzla a spadla. „Nabízel jsem jí pomoc, ale ona odmítla," vysvětloval muž, proč nepřivolal záchrannou službu. Žena podle něj byla schopná chodit a postarat se o sebe. Zle se jí udělalo až v posledních dnech před smrtí, byla slabá, nemohla vyjít do schodů. Když zemřela, muž u ní prý nebyl.

K poslednímu útoku došlo podle obžaloby loni 18. srpna ve Štorchově ulici, kdy se obžalovaný pohádal se svou tehdejší družkou poté, co mu řekla, že se s ním chce rozejít. Ľubomír P. ženu podle státních zástupců začal mlátit do hlavy, šlapal jí na hrudník a dusil ji. Ta později zemřela kvůli úrazovému šoku, měla polámaná žebra a vnitřní krvácení, podle obžaloby musela trpět velkými bolestmi. Znalec, který zkoumal její další zranění, se z dnešního jednání omluvil.

I v tomto případě muž tvrdí, že žena upadla. Pomoc ale podle obžalovaného přivolat nechtěla. Polák soudu řekl, že šli se ženou po chvíli spát, když se vzbudil, ležela opodál v kaluži krve. Protože podle něj stále odmítala přivolat lékaře, uložil ji. Když se k ní později vrátil, byla mrtvá. Nedokázal ale vysvětlit, proč žena v předchozích měsících posílala své nevlastní sestře zprávy, že ji Ľubomír bije.