Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podpora ČSSD rapidně klesla, voliči varují i ANO. Zemana těšil pád Kalouska

Autor: Jan Kálal, dv - 
24. června 2018
18:30

Prezident Miloš Zeman novou vládu jmenuje příští týden v úterý, nebo ve středu, řekl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Kabinet dává dohromady premiér Andrej Babiš (ANO), v koalici ho mají podpořit sociální demokraté a z poslaneckých lavic i komunisté. Jenže speciálně pro ČSSD nejsou dobrou zprávou aktuální čísla z průzkumu preferencí, bývalá nejsilnější vládní strana se propadla na hranici vstupu Sněmovny. Zemana potěšil pád preferencí TOP 09, která má za šéfa poslanců Miroslava Kalouska, pod pětiprocentní hranici. Kalousek kontroval, že on stranu už neřídí a že za něj se do Sněmovny vždy dostala.

Na prvním místě ANO s podporou 25,5 procenta voličů, druzí Piráti (12,1 procenta) a na třetím místě ODS s 11 procenty. Tak vypadají stupně vítěze v bleskovém průzkumu preferencí, který tento týden připravila agentura Phoniex Research na vzorku 1016 respondentů. Na ČSSD zbývá se ziskem 5,4 procenta až šesté místo za komunisty a SPD. Lidovci, TOP 09 ani Starostové a nezávislí pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny ani nepřekročili.

Průzkum preferencí z konce června ukazuje výrazné oslabení ČSSD, ANO si drží první místo Průzkum preferencí z konce června ukazuje výrazné oslabení ČSSD, ANO si drží první místo | Phoenix Research a Blesk Zprávy

„Sociální demokracie je trestána za spory. Voličům vadí, jak není ČSSD schopná na ničem se dohodnout – kromě praní špinavého prádla před veřejností. Strana by se měla prezentovat tématy, ne personáliemi,“ uvedl pro Blesk Zprávy šéf Phoenix Research Jan Kubáček. Narážel tak na jméno europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) jako adepta na post ministra zahraničí, kterého Zeman vytrvale ve vládě odmítá. Naposledy mu to naznačil tento pátek na schůzce v Lánech.

Jenže čísla z průzkumu naznačují, že také „zlaté časy“ hnutí ANO premiéra Babiše můžou vzít rychle za své. „Ukazuje se, že v ANO se dostávají na hranici možností. Veřejnost čeká, že se vládu podaří konečně dotáhnout. Pokud by se neschopnost sestavit vládu protahovala, mohlo by to Andreje Babiše stát další procenta podpory,“ uvedl Kubáček.

Po krachu jednání ANO s ČSSD raději předčasné volby

Protože spojenectví ANO a ČSSD přece jen není zatím stoprocentní, respondenti odpovídali i na dotaz, co by preferovali v případě, že jednání o nové vládě zkrachují. Dvě pětiny oslovených by v takovém případě chtěly předčasné volby (26 procent spíše, 15 procent rozhodně). Naopak 28 procent dotázaných by šlo cestou Babišovy jednobarevné vlády se sněmovní podporou komunistů a SPD (10 procent rozhodně, 18 procent spíše). Zbylých 31 procent oslovených nemá pro takovou situaci jednoznačný recept.

V případě krachu při sestavování vlády ANO a ČSSD opřené o komunisty by lidé preferovali spíš předčasné volby V případě krachu při sestavování vlády ANO a ČSSD opřené o komunisty by lidé preferovali spíš předčasné volby | Phoenix Research a Blesk Zprávy

Preference naznačují také to, kdo je zatím úspěšný ve sněmovní opozici. „Pirátům a ODS se daří fungovat jako opozičním stranám. Pirátům jako protestní straně. Naopak voliči, kteří jsou nespokojení s Andrejem Babišem a charakterem vlády, se poohlížejí po ODS. To je varování pro TOP 09, lidovce a Starosty,“ zmínil Kubáček s tím, že kvůli rozdrobenosti opozičních stran si respondenti vybírají především „sázky na jistotu“.

Kalousek: Za mě se TOP 09 do Sněmovny vždy dostala

Tříprocentní zisk potěšil přitom Miloše Zemana. „Chudák pan Kalousek nebude pronášet z parlamentní tribuny svoje moudra,“ uvedl v pořadu S prezidentem v Lánech. „Těší mě, že pan prezident stále nelibě nese mou přítomnost na polické scéně a zaznamenává mé kroky,“ zmínil pro Blesk Zprávy Miroslav Kalousek. „Ty preference ale nejsou moje, já stranu už neřídím. Dokud jsem jí řídil, vždy se do Sněmovny dostala,“ doplnil.

V loňských podzimních sněmovních volbách zvítězilo hnutí ANO se ziskem 29,64 procenta hlasů, ČSSD byla šestá s podporou 7,27 procenta. V rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem dostane kromě vládní agendy výrazný prostor také otázka uprchlíků, problém s migrací po krátké odmlce je v Evropě znovu na vzestupu a ani Česko nestojí mimo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kathryn ( 30. června 2018 11:42 )

I když Zeman s Babišem nejsou svatí, ČSSD dlouho lavíruje s podporou vlády. Nejprve referendum, pak Poche. Další důvod si dosaďte sami. Myslím si, že dlouhá jednání už každého občana unavují. Je samozřejmě jasné, že Babiš chce vládnout sám a vše spěje k předčasným volbám.

aaobcanka ( 28. června 2018 15:53 )

Zdeněk Bakala něčím vydírá Babiše, proto Babiš dal ČSSD hlavní ministerstva : vnitra a zahraničí ? Aby se nevyšetřovaly údajné Bakalovy mld. zlodějny a naše politika byla pro USA (což je ale zřejmě lepší než pro Rusko) ?? * * Prý za vším je "Bakalův“ Aspen Institute, kde sedí níže uvedení jeho čeští spojenci : * * Hamáček (ČSSD), Jan Farský (STAN), Jan Zahradil (ODS, Europoslanec), Michael Žantovský (OF, ODA, od Havla, ne z Parlamentních Listů,od r.2012 předsedou správní rady Aspen Institute Prague a členem správní rady Aspen Institute), Zuzana Roithová (KDU, býv. Europoslankyně) aj. * * https://aeronet.cz/news/uz-vime-proc-cssd-pozadovala-kreslo-ministra-vnitra-na-vnitru-bude-sedet-b akaluv-clovek-z-americkeho-aspen-institute-a-pomalu-se-zacina-rysovat-proc-babis-neposlechl-milose-z emana/ * * ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra, kde bude sedět Bakalův Hamáček z amerického Aspen Institute. Asi proto Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s SPD a KSČM. Andreje někdo přitlačil ke zdi a donutil ho pustit Hamáčkovi vnitro a zahraničí. Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly (Robert Pelikán), že na Babiše má někdo obrovskou páku.

milesmiles ( 26. června 2018 10:27 )

Pane Presidente ani nám voličům se POCHE nelíbí už to divné jméno.Ani Hamáček se nám nelíbí je to velká huba. Ten Poche nerozumí ani slovensky, máme dost socanů.Dost ostudy na školství t ed zahraničí fuj !!!♣♣♣

hejhej ( 25. června 2018 12:55 )

ČSSD je strana vyděračů a podrazáků - nevolitelná. K topce je zbytečné se vyjadřovat, tu nezachrání ani ten hošík s tím rozzuřeným smetákem na hlavě.

oldedek ( 25. června 2018 11:47 )

Nemohu si pomoc, nebýt Mýly z Hradu, co normálních a obvyklých věcí by šlo jednodušeji a lidé by nebyli mezi sebou hnáni do rozporuplných názorů - prostě by by byl v republice daleko větší klid ... Když to shrnu - celé jeho vládnutí, vtahuje normální lidi aby se zastavovali nad jeho lžemi a chybami místo toho aby v klidu žili ... Sám má máslo na hlavě, právníci kolem něho běhají jako nadmuté kozy aby ho buď nešlo odsoudit nebo aby za něj vysvětlovali jím provedené nebo vyslovené kraviny .... Už se chová jako malej kluk - vono to v tom jeho stavu bohužel ani jinak už nejde, bohužel ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa