Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamurům zemřel otec, bratři odložili spory. „Drželi jsme ho za ruce,“ vzkázal Hayato

Autor: simao - 
19. června 2018
15:10

Smutná zpráva přilétla z Japonska. Trojici bratrů Hayatovi, Osamuovi a Tomiovi skonal po boji s nemocí jejich otec. „Tatínek dnes odpoledne zemřel a já i nejmladší bratr Osamu jsme mu mohli být při tom zcela nablízku, drželi jsme ho za ruce,“ napsal na Facebooku Hayato Okamura (KDU-ČSL). 

Je to bolestivá zpráva pro rodinu Okamurů, jejich nemocný otec Matsuo ve čtvrtek v Japonsku zemřel. Před jeho smrtí u něj na návštěvě byli jeho synové Hayato a Osamu.

„Zůstávám v Tokiu ještě několik dní až do tatínkova japonského smutečního obřadu. Později se pak chystáme pochovat urnu s tatínkovým popelem – podle jeho přání – do hrobu na pražském Vinohradském hřbitově, kde už několik let odpočívá naše maminka – životní láska jeho mladých let,“ napsal na Facebooku Hayato Okamura.

Jak se seznámil se svou Helenou

Stejně jako bratr Tomio Okamura (SPD) je i Hayato politicky činný. Kandidoval za lidovce do Poslanecké sněmovny, nyní se chystá na boj o Senát. Teď ale silně věřící křesťan Hayato Okamura zavzpomínal na sociální síti na rodinný původ svého otce – byl čtvrtým dítětem ze šesti sourozenců – i seznámení s jeho českou manželkou.

„Náš tatínek pocházel z početné venkovské rodiny, z horské oblasti prefektury Niigata (...) Náš tatínek Matsuo se jako jediný ze sourozenců – už téměř před šedesáti lety – vydal v 18 letech studovat do hlavního města. Vystudoval v Tokiu univerzitu a jako doktorand sociologie pak pobýval uprostřed 60. let také v Evropě,“ prozrazuje Hayto Okamura.

Rodina Okamurových Rodina Okamurových | archív Hayata Okamury/Blesk.cz

„S naší maminkou Helenou si nejprve začal psát (papírové) dopisy v angličtině. Když pak tatínek přijel z tehdejšího Západního Německa do Prahy, rodiče se setkali tváří v tvář,“ zavzpomínal Hayato Okamura, který před časem ve Studiu Blesku ukázal i rodinné foto klanu Okamurů. V době horšící se nemoci byl prý otci tří Okamurů oporou jeho bratr Masugoró.

Na pohřeb letí i Tomio

Na to, že v Japonsku v době smrti otce nebyl Tomio Okamura, reagoval na Facebooku jeho bratr Osamu. „Tomio v době tatínkovy nemoci pomáhal možná nejvíc ze všech - a vždy s velkým nasazením. Byl v Japonsku se o tatínka starat jen týden přede mnou a dva týdny před tím, než dorazil bratr Hayato, byli jsme takto domluveni. A samozřejmě už je nyní i na cestě za námi na pohřeb,“ uvedl.

Jiří Batěk ( 20. června 2018 16:13 )

 Hieny z blesku. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tomio-pomahal-nejvic-Po-smrti-otce-Okamurovych-nasta la-vymena-mezi-rodinou-a-medii-540768

Osamu_Okamura ( 20. června 2018 00:02 )

MOJI DVA BRATŘI A ČESKÝ BULVÁR: TOMIO NÁM POMÁHAL MOŽNÁ NEJVÍC ZE VŠECH! Poté, co můj nejstarší bratr Hayato zveřejnil na svém FB zprávu o úmrtí našeho tatínka, objevily se v českém bulváru titulky - BLESK: ""Okamurům zemřel otec. Dva synové ho drželi za ruce, Tomio ne." TV NOVA: "Bratři Okamurové přišli o otce, Tomio u smrtelné postel chyběl." EXPRES: "Okamurovým zemřel otec Matsuo. Hayato se jel rozloučit, Tomio ani nepípl!" BOHUŽEL JDE O VZOROVÝ PŘÍKLAD JAK SE DÁ S INFORMACÍ SNADNO MANIPULOVAT. Hayato Okamura sice o Tomiovi ve svém příspěvku přímo nepíše, ale TOMIO V DOBĚ TATÍNKOVY NEMOCI POMÁHAL MOŽNÁ NEJVÍC ZE VŠECH - a vždy s velkým nasazením. Byl v Japonsku se o tatínka starat jen týden přede mnou a dva týdny před tím, než dorazil bratr Hayato, byli jsme takto domluveni. A samozřejmě už je nyní i na cestě za námi na pohřeb. Omlouvám se za osobní post, ale velmi se mě dotýká fakt, že v jednom z mála momentů, kdy naše komplikovaná rodina opravdu drží chvíli pospolu a vzájemně si pomáháme, tak se česká bulvární média chovají takto nevkusně. Tím více si vážím práce dobrých novinářů, kteří přistupují ke své profesi zodpovědně.

Otikle ( 19. června 2018 23:50 )

Kdyby prispevatel Zdenek33 vedel, ktera bije, tak by nepsal dalsi sva moudra o tom, ze by hned jel za rodinou a neucastnil se diskuzniho poradu v tv a ze je tedy Tomio zvraceny. On si pane Zdenku totiz Tomio samozrejme letenku uz koupil a to hned rano, kdy se tu smutnou zpravu dozvedel a do Tokia zitra odleta. A ano, Hayato se na FCB musel Tomia zastat, protoze oni ty odporne clanky vidi i lide, kteri vedi vic nez vy a Hayatovi okamzite dali vedet co si mysli. Chteli po nem, aby kontaktoval ty hyeny z medii a dementoval ty nesmysly. To on ovsem neudelal. Jen napsal na svuj FCB, coz si prectou jen stejni pomatenci jako je on (fanaticti katolici a slunickari) a novinari, kteri uz ale toto neprevezmou, protoze to uz neni proti Tomiovi. Mel tam spis napsat, ze T. byl u otce 2x loni a 2x letos (pres svou vytizenost) a platil tatovi hospitalizaci. Coz svaty Hayato samozrejme neudelal.

Jirrinna ( 19. června 2018 22:57 )

A neskuteční šmejdi na Expresu zveřejnili článek s tímto nadpisem: "Okamurovým zemřel otec Matsuo. Hayato se jel rozloučit, Tomio ani nepípl!"

Zdenek_pop ( 19. června 2018 22:57 )

 Tohle myslíte vážně ví už nevíte jak máte Tomia ničit. tohle už je moc i na blesk ne založíl jsem účet jen k tomuto komentuje jste špíny nic vic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa