Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamurovi chutná pivo od migranta, směje se pivovar. „SPD je zvrhlá forma populismu“

Autor: Mii - 
14. května 2018
18:05

O nechtěné pozdvižení se o víkendu postaral předseda SPD Tomio Okamura, když navštívil v Třebíči místní festival minipivovarů. Zatímco diskutoval s obyvateli o problémech této země, jeden ze stánkařů, minipivovar Raven, si všiml, že politik k němu chodí pro pivo a je spokojený s jeho chutí. Nechodil si však pro český ležák, ale pivo zahraničního typu „india pale ale“, které uvařil „ekonomický migrant z východu“, jak upozornil Raven.

„Ten pocit, když zjistíš, že jsi právě místo vlasteneckého ležáku vypil ‚INDIA pale ale‘, vařil ho ekonomický migrant Filip Miller, který přivandroval daleko z východu, ale máš hrozný nutkání objednat si druhý,“ psal Raven na svém profilu. Připojil k tomu fotografii Okamury, jak si se zaujetím objednává právě toto pivo.

„Ano, o víkendu nás v Třebíči navštívil lidový bavič Tomio. Zkuste si tipnout, co si v tom okamžiku s Víťou říkají. Nejvtipnější hlášky použijeme během výstavy, která proběhne pod názvem ‚Pod obraz aneb politicko-pivní bizár 21. století‘,“ pokračoval minipivovar s pobavením. Poukázal tím na Okamurovy časté útoky proti migraci, na kterých vystavěl svou politickou kariéru.

Podle jednatele Raven Ladislava Vrtiše souviselo zveřejnění fotografie s politickým postojem pivovaru. „Připadá nám vtipné, když pan předseda SPD degustuje pivo vařené ze zahraničních surovin naším vrchním sládkem, který do ČR imigroval z Austrálie,“ komentoval věc pro Blesk Zprávy. „Pivovar Raven se snaží český trh obohatit o pivní styly z celého světa a činnost SPD považujeme za zvrhlou formu populismu útočící na nejprimitivnější lidské pudy,“ dodal.

Pivovar Raven vznikl v roce 2015 v Plzni. Velice rychle se dostal na přední příčky českých minipivovarů, hlavně díky experimentálním pivům, která nejsou tolik dostupná. Zdůrazňuje, že pivo není jen světlý a tmavý ležák, ale že lze „vykouzlit“ širokou škálu piv nejrůznějších chutí, barev i stupňů. Klasické české ležáky vaří jen výjimečně.

Okamuru odmítli i skauti

Samotný Okamura se o pivu při komentování své víkendové návštěvy Třebíče nezmiňuje. Na festival minipivovarů přijel podle svého Facebooku „diskutovat, nabírat podněty, které místní pálí a s jejichž řešením bude pomáhat“. Zároveň vyslovil místním obyvatelům poděkování za otevřenou podporu SPD.

Kritika ze strany pivovaru následuje jen pár dní poté, co se od Tomia Okamury distancovala organizace Junák – Český skaut. Předseda SPD vzpomínal, že kdysi aktivním skautem také býval, což organizace komentovala tak, že by byla raději, kdyby se místo k nim hlásil k úctě a respektu mezi lidmi. Pro skauty to byl výjimečný moment, protože obvykle politické dění na české scéně nekomentují.

Video se připravuje ...
Další videa