Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

„Jako děti na pískovišti.“ Okamurovi se hroutí SPD, straníci se štěkají kvůli volbám i vedení

Autor: Mii - 
16. dubna 2018
13:05

Uvnitř strany SPD Tomia Okamury zřejmě probíhají intenzivní spory. Její členové místo budoucnosti hnutí řeší osobní neshody nebo nedostatečné respektování svého lídra. Dokazuje to mimo jiné nahrávka z lednové schůze pardubické SPD, kterou získal deník MF Dnes a na které tamní dvojka Jiří Langr vysvětluje, proč několik členů vyhodí z kandidátky ke komunálním volbám.

„Špiníte jméno SPD! Dělali jste v krajských volbách osobní kampaň! Vynášíte informace a děláte si, co chcete,“ říká Langr na tajné nahrávce svým spolustraníkům. Několika z nich zamezil kandidovat v komunálních volbách, protože si před sněmovními volbami vyrobili vlastní letáčky. Použít ale mohli jen jméno šéfa strany Tomia Okamury.

To přijde několika členům absurdní. „Jako malá děcka na pískovišti. Řeší se nesmysly, lidé, kteří si dovolí cokoli říct, jsou vyhozeni. V našem okrese SPD v žádném případě nedá dohromady už ani kandidátku do voleb,“ vyprávěl MF Dnes Jan Nový, který je jedním z „rebelů“, kteří si před sněmovními volbami vyrobili vlastní plakáty.

Stejný osud potkal například Natálii Kodýtkovou. Podobně jako Nový si na svůj obchod vyvěsila vlastní plakát, ve kterém propagovala sebe a stranu. „Za to, že jsem vylepila plakáty SPD, mě vyloučíte? Já jsem se ničím neprovinila, takže já mám svědomí čisté. Přísahám,“ obhajuje se na nahrávce pořízené na schůzi.

„Nikde v žádné organizaci jsem nezažil takových hádek jako v SPD. Jsem z toho zklamaný, jeden obviňuje druhého, pomlouvá a špiní,“ souhlasí s Kodýtkovou další člen.

V Brně buňka rovnou zanikla

V jiných regionech přitom není situace jiná. Brněnská SPD řešila v únoru tak vyhrocený spor, že k nadávajícím politikům musely přijet čtyři policejní hlídky. Podobně jako v Pardubicích byla jádrem diskuze kandidátka do podzimních komunálních voleb a členové se nemohli dohodnout, jak ji obsadí.

Video  „Žádný mozek, jenom svaly?“ Okamura ve Sněmovně zase burácel proti ČT  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Tehdy proti sobě podle MF Dnes stála dvě křídla, která za každou cenu chtěla dostat do popředí své lidi. Na jedné straně bývalý starosta brněnské části Starý Liskovec Petr Hudlík a na druhé předsedkyně brněnské SPD Lucie Šafránková.

„Oni navrhovali, abychom se na kandidátce sloučili s hnutím Slušní lidé, což jsem nechtěl, protože si myslím, že máme dost kvalitních lidí,“ vysvětloval Hudlík.

Pomyslného vítězství se nakonec nedostalo ani jednomu křídlu, vedení SPD brněnskou buňku týden po konfliktu zrušilo. Všichni zdejší členové přešli pod krajskou organizaci. Kdy dojde k jejímu obnovení, není jisté.

„Bojí se přílišné demokracie“

I na Ostravsku vznikl mezi členy SPD konflikt. Nelíbilo se jim autoritativní vedení krajského předsedy a poslance Lubomíra Volného, který se podle některých členů chová jako diktátor a obklopuje lidmi, kteří hlasují podle jeho nařízení. Ze strany tak odešli lidé v Ostravě, Frýdku, Havířově, Karviné a Novém Jičíně.

Politologové nejsou překvapeni, že k hádkám kvůli postům na kandidátkách SPD dochází. „Ve stranách, které jsou centralizované, ve kterých chce mít vedení situaci pod kontrolou a bojí se přílišné demokracie, ke sporům dochází,“ sdělil pro MF Dnes politolog Petr Jüptner.

„SPD má jednoduchou strukturu, vnitřní procesy nejsou standardizované, členové vesměs nemají předchozí politickou zkušenost. To pak vyvolává konflikty,“ dodává Jan Stauber z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Okamura: Je to lživá bublina a propaganda

Samotný Okamura v prohlášení na facebooku mluví o „kampani Babišových médií“. Šéf SPD tvrdí, že celá kauza „je lživá bublina vypuštěná na pokyn propagandistů hnutí ANO“. „Má zamezit nárůstu podpory SPD v důsledku politických kotrmelců hnutí ANO při sestavování vlády a jejich slepé podpoře válečných agresivních akcí proti Sýrii,“ napsal Okamura na Facebooku.

„Hnutí SPD, jeho vedení i Poslanecký klub jsou jednotní a pevní,“ přesvědčuje Okamura dodádá: „Těšíme se na letošní říjnové komunální volby, kde budeme stavět několik stovek kandidátek po celé republice, na kterých bude kandidovat za SPD odhadem téměř deset tisíc členů a podporovatelů našeho hnutí. To zase politická konkurence a s nimi spojená média budou pukat zlostí a chrlit špínu a pomluvy.“

marmat ( 17. dubna 2018 00:08 )

Okamura je NOČNÍ populistická můra...už aspoň nestraší UPRCHLÍKY.....Je hlučný a otravný a zkjomromitovaný...stačí fakta...nikoliv sympatie prezidenta a pana Soukupa !!!

marmat ( 17. dubna 2018 00:01 )

Kalousek s "ODŘENÝMI " 5 % má několik "úkolů" a posedlostí...1.Babiš jako vítěz a ministr financí, co ho převálcoval 2.hon na Babiše-jakýkoliv, 3.zaškolení nováčků pro jeho demagogii (Piráti, Farský ), 4.organizace demonstrací s Fialou na náměstích proti Hradu a Babišovi....5.zesměšnění konzervativní KDU-ČSL Bělobrádka(vymytí mozku až do veřejného sebezesměšnění !!!

marmat ( 16. dubna 2018 23:52 )

NEPAKTUJE se evidentně s EU a tím je maximálně otravný, ale i VELMI, ale velmi nebezpečný a Česko degradující !!!

marmat ( 16. dubna 2018 23:50 )

Když řeknete A, musíte říct B.....Najděte PROSÍM k ANO "malého pitomce"- díky !

lynx ( 16. dubna 2018 13:45 )

Pane Okamuro. Já bych chtěl odvolat jednoho politika. Jmenuje se Tomio Okamura a je v Dolní sněmovně Parlamentu České Republiky na kandidátce Strany přímé demokracie - Tomio Okamura. Nejsem prostě spokojen s prací pana Okamury v parlamentu. Odvolávám ho! Žádám ho, aby se pro ztrátu důvěry (např. za pachtování se s komouši) okamžitě vzdal mandátu a byl nahrazen dalším kandidátem v pořadí určeném demokratickými volbami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa