Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci se hádali o mešity. Černochová sjela Okamurova muže: Spadl jste z Marsu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. února 2018
19:40

Ve Sněmovně nebyla ani ve středu nouze o ostrá slova. Poslankyně ODS Jana Černochová se pustila do poslance SPD Lubomíra Volného kvůli návrhu jeho hnutí na zákaz šíření nenávistné ideologie, za kterou mají islám. Podle Černochové ten, kdo cituje pro svoji argumentaci Wikipedii, „spadl z Marsu“. Poslanci řešili, zda jsou v Česku reálně mešity, či jen muslimské modlitebny. Návrh SPD má s ohledem na hlasovací koalici ANO, KSČM a právě hnutí Tomia Okamury šanci na to, aby ve Sněmovně prošel.

„Po celém světě vraždí mladí muslimové, kteří vyrůstali v evropských zemích, často mají i dobré školy. Co se s nimi stalo, že se změnili na nemilosrdné vraždící a mučící zrůdy?“ ptal se ve Sněmovně šéf SPD Tomio Okamura.

Okamurovo hnutí navrhlo zakázat propagaci a šíření nenávistných ideologií. Jde přitom o krok, který je jasně namířený proti šíření islámu. Okamura si na svou otázku i sám odpověděl: „Nic víc, nic míň, než že jim nějaký imám vymyl mozek zrůdnou islámskou ideologií dovedenou do ortodoxní podoby. Nejen lékaři vědí, že nejlepší lék je prevence. Hráz nestavíte, až když přijde povodeň, ale preventivně, abyste se před povodní uchránili.“

Pelikán to schytal za svého bratra

Okamura upozornil, že také Česko má své oběti islámského terorismu – všechny „zatím“ v zahraničí. „Nedělejme si iluze, že bude líp,“ bouřil Okamura. „Nejen že nekončí migrační vlna, ale přijde čas, kdy muslimské komunity objeví ve větší míře naši republiku,“ varoval.

„V této Sněmovně není vůbec nikdo, kdo by chtěl chránit kohokoli, kdo hlásá nějakou nenávistnou ideologii. Jde jenom o míru nastavení trestněprávní restrikce, tedy toho, co už z jednání zavrženíhodných je také trestné. Já proti případnému zpřísnění trestnosti hlásání nenávisti nic nemám, jakkoli si myslím, že to možná dopadne i na některé navrhovatele,“ říkal za potlesku a smíchu některých poslanců ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Okamura to označil za „hlouposti a invektivy“ a do Pelikána se pustil na osobní rovině i poslanec SPD Jiří Kobza: „Já celkem chápu, co říkal, proč říkal, protože kdyby můj bratr byl praktikující, aktivní muslim, asi bych mluvil stejně.“

Kobza tak upozorňoval na Pelikánova nevlastního bratra, arabistu Petra Pelikána, honorárního konzula v Súdánu. Někdejší obchodní rada na českém velvyslanectví v íránském Teheránu Kobza také navázal na Okamuru v bouření proti islámu: „Islám podle našich měřítek (…) je potvrzen jako ideologie nesrovnatelná s demokratickými hodnotami naší civilizace a kultury. Demokracie je podle něj slabá, prohnilá a zavrženíhodná. Islám je ideologií vyvolených, volná franšíza s příslibem ráje plného rozkoší pro každého, kdo pro něj zemře.“ 

Nad argumenty Kobzy se však nedávno v reakci pro Blesk Zprávy podivoval jiný arabista Bronislav Ostřanský.

Spor o české mešity

Poslankyně Monika Jarošová (SPD) kritizovala, že se v Česku údajně tolerují slova zaznívající v českých mešitách, která prý požadují „zavádění práva šaría“. „Ano, toho práva, které vymezuje ženě jen poloviční hodnotu muže a které je známé svou krutostí k lidem, ke zvířatům. Pokud je nepřípustná propagace nacismu, proč není stejně nepřípustná i propagace islámu?“ tázala se.

Pirát Vojtěch Pikal však upozorňoval, že proti ideologiím se nemá bojovat zákazy, ale argumenty. A poslankyně ODS Jana Černochová se vymezila proti slovům poslanců SPD o mešitách: „Žádné mešity tady nejsou, jsou tady pouze modlitebny.“ Poslanec SPD Lubomír Volný upřesnil, že případná existence mešit v Česku by „opravdu vyděsila veřejnost“. „Modlitebnami to vždy začíná… Existence mešit v ČR bude děsit veřejnost,“ míní.

Spadl jste z Marsu, hřímala Černochová

O chvíli později Volný vystoupil s tím, že podle Wikipedie v Česku existuje brněnská mešita, Kobza dodal, že mešita je i v Praze na Černém Mostě. Černochová jim vrátila úder slovy o tom, že neznají legislativu a že skutečné mešity v Česku být zkrátka nemohou. „Jestli tady někdo, pane kolego, cituje Wikipedii, tak opravdu, nezlobte se na mě, to už je úplný projev zoufalství. Vy opravdu žijete v představě, že na Wikipedii je všechno v pořádku? To jste asi spadl z Marsu!“ navezla se do poslance SPD Černochová.

Volný kontroval slovy, že je její soukromý problém, odkud spadla ona, „jestli z višně, nebo z Marsu“ a je jen lhaním si do vlastní kapsy, pokud se něco, co reálně funguje jako mešita, nazývá modlitebnou.

Více o islámu se dočtete na Blesk.cz zde >>>

Video se připravuje ...
Další videa