Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okamura straší terorem v Česku. Jeho blonďatá poslankyně naletěla „uprchlické“ lži

Autor: simao - 
29. prosince 2017
06:02

Tomio Okamura oznámil, že jeho SPD učinila první krok směřující k zákazu islámu v Česku. Vedle toho na sklonku roku tvrdí, že se v Česku zhoršila bezpečnostní situace a hrozí teroristické útoky. Dává to do souvislosti i se zátarasy v pražských ulicích. Jeho slova označuje za „strašení“ Martin Rozumek, šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům. Návrh SPD je dle něj protiústavní. Podivuje se však i nad tím, jak naletěla na internetu uprchlickému hoaxu poslankyně SPD Lucie Šafránková.

„Bezpečnost v České republice se opět zhoršila a hrozí teroristické útoky,“ hlásá na svém oficiálním profilu Tomio Okamura (SPD). A to v době, kdy si i prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství pochvaloval, že jsme šestou nejbezpečnější zemí.

Zatímco dříve kvůli údajné hrozbě, za kterou mohou dle Okamury především muslimové, šil šéf SPD do premiéra Sobotky (ČSSD), nyní si vzal na mušku jeho nástupce v čele vlády Andreje Babiše (ANO). Okamura údajné zhoršení bezpečnostní situace považuje za „tristní výsledek pátého roku vládního angažmá Andreje Babiše“ - čímž si rýpl do premiéra, jehož menšinovou vládu podpořit nechce.

Ozývají se však hlasy, že Okamura svými projevy jen dál straší. „Situace se nezhoršuje, vůbec ne. Bezpečnostní situace u nás je dobrá a statistika u trestných činů stále klesá - a týká se to vlastně všech včetně cizinců. Naopak si myslím, že z hlediska bezpečnosti jsme na tom dobře a že se ta situace naopak zlepšila,“ řekl Blesk Zprávám právník Martin Rozumek, který od roku 2002 vede Organizaci pro pomoc uprchlíkům - neziskovku, proti kterým Okamura brojí také.

Okamuru rozrušily zátarasy na Václaváku

Okamura ohledně bezpečnostní situace v Česku poukazuje nyní mj. na nové zátarasy v Praze, které se po Staroměstském náměstí objevily i na Václavském nebo před některými nákupními centry. „Zábrany byly instalovány na žádost policie a jejich cílem je ochránit chodce před teroristy. Odborníci však účinnost zátarasů zpochybňují,“ tvrdí Okamura.

Bezpečnostní situace se podle šéfa SPD zhoršuje „prokazatelně“ a může za to vedle členství v EU i „neschopná vláda, která není schopna trvale zajistit bezpečnost našich občanů“. „Andrej Babiš jakákoliv systémová řešení odmítá,“ stěžuje si Okamura.

Na několika rušných místech Prahy narazíte na zátarasy. Na několika rušných místech Prahy narazíte na zátarasy. | Robert Klejch / Paparazzi

Společnou řeč s ANO našlo SPD při některých hlasováních v nové Sněmovně, do koalice však spolu tato uskupení nešla. Na poslední tiskovce ve Sněmovně před Vánoci si přitom Okamura stěžoval na to, že SPD řešení má, v programovém prohlášení nové menšinové vlády se však její návrhy neobjevily. „Zcela tam chybí zásadní body našeho politického programu. Není tam zákon o referendu, přestože o referendu Andrej Babiš hovořil... Není tam zákaz islámské ideologie,“ vypočítává Okamura. 

SPD podnikla první krok, chce celkový zákaz islámu

Právě v případě zákazu islámu dle Okamury udělala SPD první krok. Ještě před Vánoci podala konkrétní návrh, týkající se právě islámu coby ideologie - a nyní by se k němu měla vyjádřit Babišova vláda.

„Podáváme novelu trestního zákona, kde chceme, aby mohla být zakázána v ČR propagace nenávistné ideologie, která šíří diskriminaci a tak podobně,“ uvedl k tomu Okamura. Paragraf, o který se jedná, se týká trestu odnětí svobody v rozmezí 1 roku až 5 let za založení, podporu a propagaci hnutí, které směřuje k „potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob“.

V současné podobě zákoníku je zmíněno v této souvislosti konkrétně pouze hnutí, okamurovci k němu chtějí do zákona dostat zmínku „hnutí a ideologie“. „Chybí tam ta ideologie. Vnímáme to jako předstupeň k diskuzi o zákazu šíření islámské ideologie. Jak jinak, pochopitelně, chceme zakázat šíření islámské ideologie v ČR,“ uvedl Okamura.

Rozumek: Okamurovci navrhují trestat sami sebe

Podle předkladatelů by zákon měl zabránit šíření a propagování víry (ideologie), která ohrožuje svobody ostatních. Dle okamurovců je takovou vírou právě islám. Podle kritiků jde však o návrh, který jde proti svobodě náboženského vyznání. „Je to protiústavní návrh a jde proti Listině základních práv a svobod. Je to v podstatě nesmysl,“ míní Rozumek. 

Proti šíření nenávisti samozřejmě je, jenže nenávist dle něj šíří i samotní okamurovci. „Takže pokud by se nějakým způsobem zpřísnilo posuzování šíření nenávisti, tak by to vlastně paradoxně mohlo dopadnout na SPD. Což se mi vlastně líbí, protože oni v podstatě navrhují trestat sami sebe,“ rýpl si do SPD Rozumek. „Ale pokud by se to týkalo jakéhokoliv náboženství, je to protiústavní postoj,“ doplňuje.

Blonďatá poslankyně od Okamury šířila uprchlický hoax

Za šíření nenávisti vnímá Rozumek i to, co se přihodilo v souvislosti s incidentem mezi cizinci v Brně. Zatímco Okamura straší s útoky v Česku a věří, že se podaří návrh prosadit, poslanci jeho SPD se totiž dál „činí“. Blonďatá poslankyně Lucie Šafránková, které se její stranický šéf zastával již v případě poněkud lascivního videa propagujícího služby jedné promoagentury, se tentokrát dopustila šíření uprchlického hoaxu na internetu.

Šafránková se přidala mezi ty, kteří potyčku mezi cizinci v Brně spojovali s uprchlíky. „Nejprve to začalo slovním napadením mladé dívky a ve chvíli, kdy se jí zastali její kamarádi, došlo k jejich fyzickému napadení, navíc za použití nožů. Za tímto odporným útokem stojí údajně podle nynějších informací útočníci z Egypta, Libanonu a Aghánistánu,“ citovalo Šafránkovou Aktuálně.cz předtím, než svou zprávu z Facebooku smazala.

„Dle nynějších informací má být někdo z útočníků obyvatelem uprchlického centra v Kostelci,“ tvrdila Šafránková. Policisté její slova vyvrátili - po incidentu mezi skupinou osob sice zahájili trestní stíhání tří podezřelých ve věku 24 až 31 let, dle policejní mluvčí Andrey Cejnkové však „jsou původem cizinci, ale v ČR žijí již dlouhodobě a nejedná se o žadatele o azyl“.

Smazání svého příspěvku doprovodila sama Šafránková vysvětlujícím komentářem: „Můj příspěvek bohužel vyvolal komentáře, se kterými se v žádném případě neztotožňuji a nesouhlasím s nimi, proto jsem ho smazala.“

SPD je postavena na lžích, tvrdí odborník

Rozumek míní, že jde o klasický případ, jak členové SPD nakládají s dezinformacemi. „SPD je v podstatě postavena na dezinformacích a lžích a díky tomu se i dostali do Sněmovny - že prostě neříkají pravdu a jen využívají strachu, který ve společnosti je a je vyvolán i díky nim. Myslím, že je to v podstatě jejich program: šířit nenávist a rozdělovat společnost,“ řekl Blesk Zprávám Rozumek.

Okamurovcům a jim podobným se to však dle něj vlastně „daří“. „U nás vůbec je atmosféra špatná a politici ji spoluvytváří tím, že jsou xenofobní a neváhají se vůči migrantům a uprchlíkům vymezovat, že pak vlastně stačí úplně nevinná zpráva a okamžitě se toho snaží využít,“ pokračuje ředitel OPU.

Na vině je dle něj i špatná práce s informacemi. „Je pravda, že práce s informacemi obecně v ČR není příliš dobrá - u veřejnosti. Poslanec není nikdo, kdo by byl lepší než běžný občan, takže pokud nejsou zvyklí si informace ověřovat, tak potom naletí na každý nesmysl. Tahle informace se jim hodí a ani jim vlastně nevadí, že není pravdivá,“ dodává Rozumek.

Video se připravuje ...
Další videa