Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obchodníky s chudobou poslanci odmítli řešit. Na „lůzry“ se čas našel

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. června 2018
11:38

Už pátou mimořádnou schůzi si poslanci odbyli v rámci nové Sněmovny. Ani tentokrát ale k debatě nedošlo a diskuze se scvrkla na vystoupení několika „vyvolených“. Změny v oblasti příspěvků a doplatků na bydlení totiž podle odpůrců schůze ještě nedoputovaly ani do Sněmovny. Podle svolavatelů je ale debata nutná i přesto. 

Poslanci s přednostními právy, tedy předsedové stran, klubů a členové vlády nakonec o možných změnách v oblasti příspěvků a doplatků na bydlení debatovali přes tři hodiny. Program schůze ale nakonec neschválili, a tak se na nikoho dalšího nedostalo.

To na samém začátku si našli čas na to vyříkat si některé spory z dřívějších jednání. Piráti obhajovali svého sněmovního místopředsedu Vojtěcha Pikala, ten měl podle komunistů přejmenovat poslance KSČM Leo Luzara na „lůzra“. Předseda Pirátů Bartoš proto znovu pouštěl záznam jednání, kde Pikal jmenoval poslance přesně. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik se poté Pirátům omluvil.

„Vítám sebereflexi, já ji projevil včera. Začal jsem, ‚pokud jsem špatně slyšel, tak mě omluvte…‘. Jestli jste takto schopni vzít omluvu... Měli bychom nastavit korektnější vztahy, ne na sebe jen útočit. Osobní útoky, napadání a invektivy sem nepatří. Nikdy bych se jich vědomě nedopouštěl,“ řekl směrem k Pirátům Kováčik.

Obchod s chudobou neprošel ještě ani vládou

Kamenem úrazu hlavního tématu dne se stal fakt, že připravovaná novela ještě není hotová a čeká na projednání Legislativní radou vlády. To znamená, že o ní nehlasoval ještě ani kabinet. Pak teprve by zamířila do parlamentu.

„Nevím, jestli tady budu za 14 dní nebo za měsíc, ale přála bych si, aby vás to téma zajímalo také po volbách. Po komunálních volbách,“ rýpla si do poslanců ministryně Jaroslava Němcová, která návrh připravuje. „Dávky jsou tak dobře nastavené, že se vyplatí a vyplatilo vstoupit i do tohoto byznysu soukromým skupinám podnikatelů, které skoupily ubytovny a rozjely byznys,“ argumentovala pro nutnou změnu.

„Co navrhujeme, je jen to, že se nemění výše, ale chceme zabránit nadužívání a zneužívání dávek,“ doplnila Němcová.

Další parlamentní strany to ale vidí jinak. A to včetně potenciálně koaliční ČSSD. „Ten problém má dvě roviny. Ta první je věcná, druhá je politická a legislativní. Úplná změna k lepšímu nemůže nastat bez vytvoření systému dostupného bydlení. Přejeme si, aby byl ukončen obchod s chudobou. Ta reforma počítá se smíšením dávek v jednu,“ upozornil na rizika za sociální demokracii šéf jejích poslanců, exministr Jan Chvojka. 

Bude mít katastrofální dopady, zejména na osamělé seniory nebo samoživitelky, u kterých dávky na bydlení tvořily důležitou část jejich rozpočtu. Vytvoří enormní tlak na úřady práce. S takovou reformou nesouhlasíme, ČSSD ji nepodporuje. Pokud to dopadne, že budeme mít svého ministra MPSV, tak takový návrh stáhne,“ zdůraznil. Debata tak možná skončí dříve, než se návrh dostane do Sněmovny.

„Jestli to půjde do koše, to si nejsem tak jistá,“ reagovala poté před novináři na jeho slova Němcová.

panamira ( 14. června 2018 12:43 )

Ministr Němcová bude moci odříct služební auto. Je kulatá k prasknutí a všude se může dokoulet.

agfor ( 14. června 2018 12:01 )

Mám to stejné s 91letou matkou, kterou zmrzačila ruská doktorka v nemocnici v Mostě na neurologii. Nárok na ZTP nemá - to mají jen mladí a zdraví cikáni. Dávky na bydlení se stejně zkrátí jen bílým, cikánů se to, jako obvykle, nedotkne. Žijeme v rasistickém státě. FUJ !!!

krista2018 ( 14. června 2018 11:58 )

do práce, do práce - je jí dost, jenom stále natažené ruce, dajte dajte, postarejte se taky jednou o sebe, kam přidete děláte bo.del, nejsem rasista ale vás nemusím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa