Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslanec Pirátů hasí ostudu s těžbou kryptoměny. Dal peníze Kuchařkám bez domova

Autor: nkov - 
25. května 2018
18:00

Poslanec Pirátů Tomáš Vymazal na sebe v týdnu upozornil, když sněmovní aparát začal řešit horentní nárůst spotřeby elektřiny u něj doma. Ve služebním bytě v pražské Nerudově ulici se totiž zvedla několikanásobně nad průměr. Později vyšlo najevo, že Vymazal těžil kryptoměnu Zcash. Zisk teď věnoval na dobročinné účely, na svém facebookovém profilu v pátek oznámil, že částku 4474 korun poslal na projekt Kuchařky bez domova. Peníze za elektřinu, 1220 korun za 21 dní, pak zaplatil Sněmovně.

Vymazal se nejdřív pro Aktuálně.cz bránil tím, že mu kvůli nepřidělenému přímotopu byla v bytě zima. Kromě těžby kryptoměny si tak v bytě vysoce výkonným počítačem se třemi grafickými kartami také topil.

Teď poslanec Pirátů splnil svůj slib a výdělek z těžby věnoval na charitativní projekt Kuchařky bez domova. „Můj výtěžek za těchto 21 dní byl 1,26 Zcash, z čehož 19 % tvořil výkon zapojený v poslaneckém bytě. To znamená, že jsem v poslaneckém bytě vytěžil 0,23 Zcash. Při aktuálním kurzu je to 1442 Kč. Myslel jsem, že je to ještě o něco méně, proto jsem odhadoval výnos v řádu stokorun. Teoretický nejvyšší kurz Zcashe k dnešnímu datu je 876,31 amerických dolarů, což pro 0,23 Zcash znamená nejvyšší možný výnos v hodnotě 4434 Kč,“ píše na svém profilu.

Výběr projektu zdůvodnil tím, že jde o charitu, „která dělá mnoho dobré práce pro ženy, jež se ocitly v náročné životní situaci. „Za své jednání se omlouvám a zavazuji se k tomu, že se podobné pochybení již nebude opakovat,“ dodává Vymazal.

Video  Poslankyně Pirátů a ČSSD: Vraťme zpátky placenou nemocenskou od prvního dne.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kapka6 ( 25. května 2018 21:07 )

moc dobře věděl, že to žere elektřinu, tak si ten PC donesl na ubztovnu, kde ji má zadara a za naše prachy. Kdo se dostane ke korytu, tak se projeví. Jestli krade dotace nebo se obohacuje jinak je zloděj. A pak se to snaží ututlat, že dají penize na charitu! Jak dojemné

mokasin ( 25. května 2018 19:53 )

Piráti umí jen kritizovat ostatní .Kdyby byly tak jak se prezentovaly tak by okamžitě položil mandát.Tak jsou jako ostatní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa