Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pracovat ve státním? Lepší peníze má i prodavačka v Lidlu, kritizují Piráti Babiše

Autor: jer, ČTK - 
7. dubna 2018
15:20

Úředníci placení z veřejných rozpočtů jsou silně podhodnoceni a jejich platy jsou neutěšené. Stojí to v interpelaci poslance Pirátů Jakuba Michálka, který se v této věci obrátil na premiéra Andreje Babiše. Michálek ve své interpelaci tyto platy porovnává s penězi, které nabízí zaměstnancům obchodní řetězec Lidl, a ptá se, co hodlá vláda udělat pro lepší ohodnocení úředníků především v krajích a obcích.

„Jak je možné, že nástupní mzda v Lidlu je v Praze přes 29 000 Kč, zatímco například pro úředníky územního samosprávného celku je nástupní plat v 10. platové třídě, tj. s již vyžadovaným vysokoškolským vzděláním, pouze 18 810 Kč?“ ptá se Michálek premiéra. Chce také vědět, jaké kroky vláda podnikne a v jakém časovém horizontu.

Babiš ve své odpovědi uvádí, že mzdová politika zaměstnavatelů v podnikatelské sféře nemůže být sama o sobě důvodem k úpravám platových tarifů zaměstnanců ve veřejné sféře. „Je také otázkou, jakou má uvedený příklad jednoho konkrétního zaměstnavatele relevanci pro zhodnocení situace na trhu práce, neboť chybí srovnání s výší mezd nabízených dalšími zaměstnavateli, respektive srovnání s průměrnou mzdovou úrovní v ČR,“ uvádí Babiš. Poukazuje i na to, že platové tarify jsou pro celou ČR stanoveny v jednotné výši bez možnosti jejich zvýšení v regionech s vysokou mzdovou úrovní.

Babiš také připomíná, že vláda v minulých letech platové tarify zaměstnanců ve veřejných službách pravidelně zvyšovala. Od roku 2014 to znamenalo celkové obecné zvýšení zhruba o pětinu. „Tak jako v minulých letech bude i v letošním roce, s přihlédnutím k aktuální situaci na pracovním trhu, vývoji mezd a cen a personálním potřebám veřejné správy, zvažována také valorizace platových tarifů,“ napsal premiér. Dodal však, že v současnosti nelze vývoj těchto ukazatelů předjímat.

O protestech proti Andreji Babišovi čtěte zde >>>

hejhej ( 8. dubna 2018 08:56 )

Michálek - to je ten trouba,co tvrdil v přímém přenosu: Už prezident T.G. Masaryk říkal: všechno, co najdete na internetu nemusí být pravda. Ten blbeček buď neví, kdy Masaryk žil a neví, kdy začal internet. A tový idiot chce někomu radit nebo někoho kritizovat.

ad-ga ( 8. dubna 2018 07:47 )

Michálku tak běž dělat do Lidlu a neseď ve státním. Blb zůstane blbem že michálku?

marmat ( 7. dubna 2018 23:19 )

Specielní namistrovanej idi.t /Pirát je Michálek ...nedá se to poslouchat , ani číst...!!!

marmat ( 7. dubna 2018 23:16 )

Hledaj si témata na rejpání a omluvu svých platů, o jakých se jim NIKDY nezdálo !!!

marmat ( 7. dubna 2018 23:14 )

Sedět za ty ohromný prachy v PS a hrát si na konstruktivní opozici je jim milé....ale pro lidi už dlouho pane Michálek totálně zvrhlé....Rejpat za 80.000 do kohokoliv je humus ..že komplet Piráti !!!? Na posledy včera kopnout si do vyčerpaného a ultra pracovitého premiéra je Váš orgasmus ??? To je bída!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa