Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš chce řešit ve Finsku kůrovce, školství a dezinformace. A co tam dělá manželka?

Autor: Jakub Veinlich - 
20. května 2018
19:08

Premiér v demisi Andrej Babiš pokračuje v cestách po Evropské unii. V tomto týdnu byl na summitu EU v bulharské Sofii, v pátek pak na Slovensku a Rakousku, v neděli odpoledne pak odletěl na den a půl na návštěvu Finska. V zemi, kde mají největší spotřebu kávy, se český premiér bude podle svých slov ptát na kůrovce, školství i jadernou energetiku. Na cestě ho doprovází také manželka Monika.

Z Prahy odletěla vládní delegace v neděli odpoledne. Manželka Monika doprovází Babiše poprvé v roli manželky předsedy vlády. „Má svůj separátní program,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí kabinetu Barbora Peterová.

Finsko vstoupilo do Evropské unie v roce 1995. Velkou část území pokrývají lesy. Babiš se chce v Helsinkách poradit, jak na kůrovce, který trápí české lesy. „Ve Finsku je asi 637 tisíc majitelů lesů, i stát má velký podíl, takže mě zajímá, jak to tam řeší,“ řekl Babiš novinářům těsně před odletem.

Kromě Babišovy manželky jsou součástí české delegace také zástupci českých firem. Například zástupci firmy Škoda JS, která se uchází v pět a půl milionovém Finsku o kontrakt na dostavbu bloku jaderné elektrárny. V doprovodu jsou ale i zástupci z oblasti zdravotnictví, sociálních služeb nebo dopravy.

Babiš přidá Česko do boje s dezinformacemi

V pondělí český velvyslanec ve Finsku Ivan Jukl podepíše za Česko memorandum o připojení k činnosti evropského centra pro boj s hybridními hrozbami, které funguje v Helsinkách od dubna 2017 pod patronátem NATO a EU. Na činnosti centra se nyní podílejí kromě Finska také Estonsko, Dánsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Španělsko, Británie, Spojené státy a Švédsko.

„Jsme neustále konfrontováni s různými vylhanými věcmi,“ řekl Babiš a dodal, že i v České republice se hodně diskutovalo o dezinformacích, které mohly například ovlivnit výsledky voleb. „Je to aktuální problematika. Dezinformací je plno a lidé si to mezi sebou posílají, a potom je těžké to stále vyvracet. Je důležité, abychom nebyli mystifikováni a uváděni v omyl,“ podotkl Babiš.

Pomohou Finové Česku se školstvím?

Finsko patří mezi celosvětově uznávaný stát s kvalitním školstvím. Babiš chce proto načerpat zkušenosti i v této oblasti. Země, která má o polovinu méně obyvatel než Česká republika, má 15 univerzit. V Česku přitom začalo v loňském roce některý z oborů studovat na 400 finských studentů, naopak více než 300 stovky Čechů odjely za studiem do Finska.

„Ve Finsku je to nejprestižnější profese – jejich školství je velice liberální, takže určitě se tu máme co naučit,“ míní premiér Babiš. V jeho doprovodu však není ministr školství.

Českému premiérovi se zamlouvá systém, kdy ve Finsku nemají školní inspekci, a stát tak příliš nezasahuje do systému vzdělávání. Některé školy dokonce zrušily tradiční známkování. Profese pedagoga je ve Finsku prestižní a dobře placená.

„Určitě se zeptám, jestli eventuálně nemají někoho, kdo by nám pomohl trochu v naší reformě školství – máme zásadní problém, že u nás ta profese pedagoga není populární,“ míní Babiš.

Piják kávy v zemi zaslíbené

Finsko je pověstné nejen svými saunami – podle dostupných studií jich je v zemi na 2 miliony, ale také spotřebou kávy. Nebo zmrzliny. Na jednoho Fina přitom připadá zhruba 12,3 litrů zmrzlin ročně, kávy pak jeden Fin spotřebuje zhruba 9,9 kilogramu za rok. I na to se prý chce Babiš zeptat, i když sám pití kávy v poslední době omezil. Blesk Zprávám prozradil, kolik kafí denně vypije.

„Od období, co jsem měl problémy s tlakem, tak podstatně míň. Teď je to 4 – 5. Ale před tím to bylo klidně i 12. Takže jsem to teď zredukoval,“ řekl Babiš na dotaz Blesk Zpráv.

Podle Úřadu vlády byl naposledy český premiér ve Finsku v roce 2013. Tehdy to stihl ještě před pádem vlády Petr Nečas. Naopak posledním finským premiérem, který zavítal na návštěvu do České republiky, byl v roce 2008 Matti Vanhanen.

marmat ( 20. května 2018 23:21 )

VELIKA TROOLÍ ZÁVIST -sorry jako - VRAŤTE tu 100,- Kč sponzorovi.

marmat ( 20. května 2018 23:17 )

Mimochodem zde je paní Babišová v NEJ formě ....To není pro trolla pode mnou ke zkousnutí-je to rána na TO VŠECHNO jen bezmocně hledět .

marmat ( 20. května 2018 22:43 )

Člověk neví, co mu chybí, dokud se s tím neseznámí....Vedle pana Babiše jsou ostatní DEMO/AMATÉRO !!!

marmat ( 20. května 2018 22:37 )

To je k doprovodu pana premiéra.ON drtí českou lůzu v jednom kuse.

marmat ( 20. května 2018 22:33 )

Je jedinečnej vizionář a někdo, kdo chybí vlastně 29 let v politice a PS....Ale to jsme nemohli vědět, že to jde po TOTALITĚ realizavat na politickém poli TOTÁLNĚ jinak ! Byli jsme tak blbí, slepí, nebo naivní ??? Pane Babiš - BRAVO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa