Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dohra „pepřáku“ na sjezdu ČSSD. Útočící analytik má zaplatit 10 tisíc

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
27. dubna 2018
14:50

Politický analytik Štěpán Kotrba, který v únoru na sjezdu ČSSD nastříkal dvěma bezdomovcům do obličeje pepřový sprej, dostal za svůj čin peněžitý trest 10 tisíc korun. Rozhodl o tom Okresní soud v Hradci Králové, uvedl v pátek web iDnes.cz. Kotrba, který byl na sjezdu s akreditací na Český rozhlas, na bezdomovce podle svých slov zaútočil v sebeobraně. Svědci ale tvrdí něco jiného a ve veřejnoprávním médiu s ním rozvázali spolupráci. 

Právě ke svědkům se policie přiklonila. „U zdejšího soudu je evidováno napadení pana M. V. ze dne 18. února 2018 panem Štepánem Kotrbem. Dne 18. dubna 2018 byl vydán trestní příkaz, který dosud není v právní moci. Byl uložen peněžitý trest ve výši 10 000 korun s náhradním trestem jednoho měsíce odnětí svobody pro případ nezaplacení peněžitého trestu,“ komentovala rozsudek pro iDnes.cz místopředsedkyně Okresního soudu v Hradci Králové Helena Huláková.

Samotný Kotrba k trestu nic říct nechtěl. Do osmi dnů nicméně může proti rozhodnutí podat odpor. Tím by se trestní příkaz zrušil a soud by musel nařídit hlavní líčení.

Kotrba: Nebudu se rvát s bezdomovcem

Incident se odehrál v únoru v Hradci Králové před Kulturním domem Střelnice, kde probíhal mimořádný sjezd ČSSD, na kterém strana řešila svoji budoucnost. Akce se účastnily desítky novinářů a jedním byl i Kotrba akreditovaný Českých rozhlasem.

V jednu chvíli vyšel ven, kde po celou akci postávali bezdomovci. Účastníky sjezdu žádali o cigarety nebo pár korun a občas něco skutečně získali. Zeptali se i Kotrby, který okamžitě vytáhl pepřový sprej a minimálně jednomu bezdomovci ho nastříkal do obličeje.

Později na Facebooku vysvětloval, že se jen bránil. „Reagoval jsem takto na počátek napadení tím mužem. Jsem po těžkém infarktu a opravdu nemám potřebu se někde po hradeckých ulicích rvát s podnapilým bezdomovcem, který chce peníze na alkohol a nenechá se odbýt,“ psal analytik.

Vyhazov ze sjezdu a až dva roky vězení

Celou událost spatřilo několik svědků, podle kterých byli bezdomovci nekonfliktní a Kotrba reagoval zbytečně agresivně. „V okolí vchodu stálo skoro třicet lidí a všichni to viděli. Rozhodně pana Kotrbu nikdo nenapadl,“ popisoval europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Aby mužům pomohl, nabídl jim čaj a kávu.

„Štěpán Kotrba, který byl na sjezd ČSSD akreditován za Rozhlas před budovou královéhradecké Střelnice, bezdůvodně nastříkal do obličeje pepřový sprej člověku bez domova, který si řekl o pár drobných,“ glosoval to novinář Jan Gruber z Deníku Referendum.

Český rozhlas se následně od Kotrbova jednání distancoval a slíbil, že už jeho služeb nikdy nevyužije. Chování odsoudil také Syndikát novinářů. Analytik musel sjezd po útoku opustit.

Police začala incident řešit až tehdy, když se o něm dozvěděla ze sociálních sítí a médií. Muž byl v podezření z výtržnictví, za což hrozí až dva roky odnětí svobody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa