Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pellegrini v Praze: Kvalitu jídla s ním „Slovák“ Babiš řešil česko-slovensky

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
11. dubna 2018
16:16

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) zavítal poprvé do zahraničí. Muž, který nahradil po skandálu kolem vraždy novináře Jána Kuciaka ve funkci Roberta Fica, podle tradice zamířil do České republiky. Premiér Babiš (ANO) ho přijal krátce po poledni v Kramářově vile. Schůzka se odehrála v době, kdy novináři Pellegriniho „nahánějí“ kvůli luxusnímu bytu v Bratislavě za 10 milionů korun, na který si prakticky nemohl vydělat. Podle informací Blesk Zpráv se rodilý Slovák Babiš při jednání snažil držet češtiny, stoprocentně mu to ale nešlo. Jedním z témat byla i dvojí kvalita potravin.

Babiš označil Pellegriniho za svého přítele. „Známe se z předešlého období, kdy jsem byl ministrem financí a na poslední Evropské radě jsem měl tu čest Slovensko zastupovat,“ řekl na úvod český ministerský předseda, který na rozdíl od Pellegriniho důvěru parlamentu nemá.

Velkým tématem byl dlouhodobý rozpočet Evropské unie, který řešil v Česku před několika dny také eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. „Máme stejný názor na rozpočet. My bychom měli rozhodovat o tom, kam peníze směřovat, a na že oni nám to určí. Každá ekonomika je jiná,“ komentoval rozpočet po roce 2020 Babiš a Pellegrini jen souhlasně přikyvoval.

Slovenský premiér připomněl, že Slovensko bude stejně jako Česko tlačit na rozšíření rozpočtu směrem k migraci – na ochranu vnějších hranic a na pomoc do postižených zemí.

První návštěva? „Není to jen tradice“

Pellegrini na úvod svého prohlášení zdůraznil, že první cesta do Česka není jen zvykem. „Není to jen tradice, bylo by málo, abychom jako politici přijížděli jen ze zvyku, je to upřímné projevení našich vztahů,“ řekl s tím, že Češi se Slováky nemají žádné rozpory. Jediným malým je spor o Český dům. 

„Mluvili jsme i o přeshraniční infrastruktuře, připojíme se k plánům Česka budovat rychlostní železnici,“ doplnil Pellegrini k dalším tématům. Jednalo se tak i o rychlostním koridoru z Bělehradu, přes Budapešť a Bratislavu až do Prahy.

Evropská komise také navrhla zákaz tzv. dvojí kvality potravin. I o tom se tak oba politici bavili. Pro Čechy i Slováky to je v posledních měsících velké téma.

„Na základě slovenské iniciativy a summitu, včetně připojení se české strany, končí to, že naše země budou považovány za občany druhé kategorie. Neodpovídá to tomu, co se prodává jinde v Evropě,“ komentoval rozhodnutí Pellegrini a označil to za diplomatický úspěch Česka i Slovenska.

Podle Babiše by případné kontroly dostala na starost Česká obchodní inspekce (ČOI), protože jde především o problematiku dováženého zboží. Jde ale o předběžné informace.

Na tiskové konferenci byla i končící velvyslankyně Livia Klausová, jejíž mise na Slovensku končí. S Pellegrinim vycestovala oficiálně naposledy ve své funkci.

Po jednání s Babišem zamířil Pellegrini také na schůzky s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). S prezidentem Milošem Zemanem v Praze jednat nebude, setkal se s ním minulý týden, když byl Zeman na návštěvě Slovenska.

Premiér v demisi Andrej Babiš (vpravo) přijal 11. dubna 2018 v pražské Kramářově vile nového premiéra Slovenska Petera Pellegriniho. Premiér v demisi Andrej Babiš (vpravo) přijal 11. dubna 2018 v pražské Kramářově vile nového premiéra Slovenska Petera Pellegriniho. | ČTK

Pellegrini se novým předsedou slovenské vlády stal poté, co kvůli politické krizi po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky rezignoval v polovině března tehdejší premiér Robert Fico (SMER). Pellegrini, který je místopředsedou Ficovy strany SMER-sociální demokracie, v bývalé vládě zastával pozici vicepremiéra. Většina ministrů „staré“ vlády na svých postech zůstala, rozloučit se ale musel ministr vnitra Robert Kaliňák, další z členů SMERu.

Pellegrini v problémech

Nový slovenský premiér není v úřadu dlouho a už musí vysvětlovat. Pár hodin po nástupu do funkce se proslavil tím, že mu z kapsy saka vypadl balíček připomínající drogy. Sám to vysvětloval zabalenými párátky. 

Problémy mu způsobilo také vysvětlování, jak přišel k luxusnímu bytu, na který si zřejmě nemohl vydělat. Připomíná tak v Česku známou aféru premiéra Stanislava Grosse.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

clesk ( 11. dubna 2018 20:49 )

Pelle, kámoš Fica?

ronyl ( 11. dubna 2018 19:24 )

Ke všemu ti sem dává palce, divnej.

pIwer ( 11. dubna 2018 18:09 )

To lze lehce. Hned klonátor vyleze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa