Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Luxusní byt premiéra za 10 milionů: Pellegrini čaruje s penězi asistenta

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
11. dubna 2018
12:40

Kauza luxusního bytu nového slovenského premiéra Petera Pellegriniho narůstá. Nemovitost si koupil přímo pod Bratislavským hradem za 10,4 milionu korun, jak upozornil Denník N. V hotovosti složil přes šest milionů, zbytek splácí hypotékou. Jenže Pellegrini nebyl schopen doložit, kde peníze vzal, příjmy mu na to totiž nestačily. Teď vyrukoval s tím, že si byt mohl dovolit díky bývalému asistentovi, informoval web Čas.sk. Pellegrini je ve středu na návštěvě Česka.

Po nátlaku veřejnosti Pellegrini uvedl, že peníze čerpal z prodeje své výrobní haly v Bánské Bystrici. Tu si od něj před 10 lety odkoupil jeho bývalý poslanecký asistent Miroslav Čellár. Jednalo se o částku 1,4 milionu a Pellegrini ji uvedl v majetkovém přiznání.

Reportéři z Denníku N premiéra upozornili na to, že jeho majetkové přiznání nesedí s jeho skutečnými výdaji. Existuje mezi nimi nevysvětlitelný rozdíl 2 milionů korun. „V roce 2008 jsem nejprve prodal byt, pak garáž a výrobní halu, z toho jsem čerpal peníze,“ vysvětlil. Denník N se dopátral toho, že kupcem haly byl Pellegriniho někdejší asistent Čellár. Nabízí se tak otázka, jak si mohl z platu státního zaměstnance dovolit koupit milionovou halu.

Hala pro Čellára přinesla další otazníky

Čellár donedávna působil jako poradce u exposlankyně Jany Laššákové, nyní je místopředsedou Úřadu průmyslového vlastnictví. „Pana Pellegriniho jsem poznal, když jsem u něj pracoval jako jeho poradce. Když prodával halu, moji nabídku vyhodnotil jako nejvýhodnější a objekt mi prodal,“ sdělil Čellár novinářům.

Halu koupil přes svou firmu PT Group, ta sídlí na stejné adrese adrese jako společnost premiérova otce Otty Pellegriniho. Budova se nachází na kraji Bánské Bystrice a v současnosti je tam autoservis. Čellára s premiérem spojuje i to, že mají byty ve stejné bánskobystrické bytovce.

Pellegrini na další otázky tisku už nereagoval. Oznámil, že rozdíl mezi příjmy a výdaji vysvětlí až před Výborem pro neslučitelnost funkcí. „Čím dřív to bude, tím lépe. Pak uvidíte, že se nic nekalého nestalo. Není mi příjemné, že se nemůžu soutředit na práci,“ prohlásil. Pellegrini dodal, že nemá co skrývat.

Pellegrini i Babiše, Vondráčka i Štěcha

Pellegrini ve středu přijel na první oficiální návštěvu Česka. V Praze má jednání s premiérem Babišem (ANO), předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa