Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Další vítězství slovenských demonstrantů po vraždě Kuciaka: Šéf policie Gašpar odejde

Autor: ČTK - 
17. dubna 2018
16:00

Slovenský premiér Peter Pellegrini v úterý oznámil, že prezident policejního sboru Tibor Gašpar ve funkci skončí. Kvůli současné obtížné situaci v policii to nebude hned, ale až na konci května. Změna souvisí s trvající krizí v zemi po dosud neobjasněné únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Předseda vlády na tiskové konferenci mimo jiné sdělil, že se na tomto postupu dohodl s policejním prezidentem. Uvedl zároveň, že na něj nezměnil svůj názor jako na „profesionála na správném místě“. Jenže přes jméno Tibora Gašpara se útočí na celý policejní sbor, proto se i vzhledem k aktuální situaci na odstoupení dohodli. Gašpar slíbil, že žádost o uvolnění z funkce podá už ve středu.

Policejní prezident přitom ještě ráno tvrdil, že odstoupit nemá v úmyslu. Nicméně slíbil, že bude respektovat, když se ho ministr vnitra rozhodne odvolat nebo ho požádá, aby rezignoval.

„Nemohu svým rozhodnutím destabilizovat policejní sbor,“ vysvětlil premiér Pellegrini, proč Gašpar ve funkci nekončí hned. Dodal, že funkce jednoho viceprezidenta policie je neobsazená a druhý viceprezident je v současné době v pracovní neschopnosti.

Kvůli Gašparovi rezignoval ministr vnitra

V pondělí nový ministr vnitra Tomáš Drucker překvapivě oznámil, že podá demisi. Zdůvodnil to tím, že nepovažuje za správné Gašpara odvolat, jak to žádají demonstranti, kteří se domáhají změn po vraždě Kuciaka a jeho partnerky. Podle opozice ale rezignoval, protože „neměl na to“, aby Gašpara odvolal.

Video  Drucker podal demisi: „Nemám mandát od Boha, abych byl ministrem"  - tv Joj
Video se připravuje ...

Prezident Andrej Kiska v úterý dopoledne Druckerovu demisi přijal a vedením resortu vnitra dočasně pověřil premiéra Pellegriniho, než bude jmenován nový ministr.

Dvojnásobná vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyvolala v zemi politickou krizi, která si vynutila změny ve vládě, včetně odchodu Roberta Fica z křesla premiéra a Roberta Kaliňáka z čela ministerstva vnitra. Kaliňáka pak na pouhé tři týdny nahradil Drucker.

gladio ( 18. dubna 2018 09:25 )

kiskoidní mafiánské zrůdy které jsou stonásobně horší než fico tu mečí na ulicích aby odstoupil kuciaka jste zavraždili vy havlofašisti, dobytek vrahů, jen proto aby jste se dostali k moci, jste vrahouni majdan fašisti. sorosjugend,=hitlerjugend, nechápu proč někdo odstupuje když byl demokraticky zvolen, jen kvůli řevu pár zasoplených špinavců řízených hereckým dobytkem a mafiánek kiskou kdyby slušní čistí lidé chtěli konečně mafiánský kapitalismus zrušit, kdyby chtěli zrušit všechny privatizace a zabavit majetky mafiánům = miliardářům , to by bylo logické ,kdyby jste chtěli trestní zodpovědnost politiků a úředníků společně s majetkovým přiznáním od puče mafiánů 1989 , to by bylo logické , vám nejde o slušný stát, vy jste špína kiskoidů která se chce dostat k moci , a chce zabránit vyšetřování zločinů mafiána kisky a jemu podobných týpků

oltec ( 17. dubna 2018 18:26 )

lesanka máš pravdu

oltec ( 17. dubna 2018 18:24 )

zblbnutý študáci kteří nemají ani páru o tom co jim hrozí budou pořád dokola štvát lidi až se jim tam dostane vláda feťáků a korytářů

tosto ( 17. dubna 2018 17:10 )

cenda48:.... mimo jiné jeho švagr vlastní na Slovensku 90 % bezpeč.agentur

lesanka ( 17. dubna 2018 17:09 )

Presne tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa