Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Výsměch lidem: Pálavu zředili sladkou vodou, křen selský převlékli za wasabi

Autor: bud - 
11. června 2018
07:00

Na pultech českých obchodů se v poslední době objevilo několik nových falšovaných produktů. Inspektoři nařídili například zlikvidovat kompletní šarži vína Pálava, ve kterém byl dodatečně přidán cukr i přes 80 procent vody navíc. Ošizené byly třeba také rybí filé, které v sobě měly méně masa, než ukazoval obal. Podobné falešné potraviny se podle inspekce objevují hlavně ve slevových akcích.

K lidem se mělo dostat jako kvalitní moravské víno Pálava. Jenže v něm bylo mnohem více vody, než je podle pravidel běžné. Výrobce navíc víno dosladil hromadou cukru, aby tento svůj švindl zamaskoval. Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) na pochybné víno narazili v Dolních Bojanovicích.

Analýza v laboratořích SZPI prokázala v odebraném vzorku přídavek vody v množství 84%. Dále analýza prokázala přídavek sacharózy v množství 28,6 gramů na litr. Oba zásahy patří k nepovoleným enologickým postupům a SZPI nařídila likvidaci předmětné nevyhovující šarže,“ uvedla inspekce.

Nejde o jediný „šmejd“, který měl zamířit nebo už zamířil do českých obchodů. Internetový obchod prodával wasabi prášek v sáčku. Jenže ve skutečnosti nešlo o wasabi, ale o křen selský. Méně sušiny obsahoval sýr eidam Bluedino a třeba porcované rybí filé VICI na slibovalo na obalu 97% obsahu rybího masa. Jenže po otestování zjistili inspektoři jen 76,5“. „Informace na obalu je tak pro spotřebitele zavádějící a klame ohledně skutečného podílu masa ve výrobku,“ uvedla inspekce ve varování.

Falšování jako konkurenční výhoda?

Podobné ošizené potraviny nejsou zdaleka výjimečné. Šetření SZPI z posledních týdnů ukázala, že šizené výrobky se na pultech tuzemských obchodů objevují stále častěji. „Zaznamenali jsme nárůst této praxe. Indicie mohou svědčit o tom, že se někteří výrobci snaží z falšování vytvořit konkurenční výhodu, což je neakceptovatelné,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nejčastěji se podle něj falšují masné výrobky, sýry, medy nebo vína. „U medu je 40 až 60procentní pravděpodobnost, že u medu zjistíme pochybení,“ zmínil Kopřiva s tím, že u masných výrobků obvykle chybí část deklarovaného masa, u sýrů zase část sušiny.

Podívejte se v galerii na falšované potraviny z poslední doby. Nemáte je doma?

doktormediciny ( 11. června 2018 09:45 )

J ani nečvim, kde ty Dolni Bojanoviuce jsou..Za Rakousko Uherska pili lide v Sudetech tak zvany Haustrunk. Bylo to neco podobneho, ale to pili, kdyz kopali vinohrady. Nnenabizeli to na trh.ja sem tenkrat nezil, ale deda se o tom nechal slyset

Zobrazit celou diskusi