Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

V Bruselu si znovu „posvítí“ na Čapí hnízdo. Babiš: Ubohá snaha o manipulaci

Autor: Jitka Mikysková - 
27. března 2018
06:00

V Česku je kauza Čapí hnízdo nějaký čas v ústraní, v Bruselu na ni ale nezapomněli. Tento týden se jí bude zabývat kontrolní výbor Evropského parlamentu (CONT), který zajímají okolnosti přidělení dotací na ekofarmu spojenou s šéfem ANO Andrejem Babišem i na kontrolní mechanismy. Evropská komise má totiž v současné době v hledáčku 44 podezřelých projektů financovaných z unijních peněz, které odmítá Česku proplatit. Vicekoordinátor výboru Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) tuto iniciativu vítá, podle Babiše jde pouze o snahu manipulovat veřejným míněním.

Projednávání kauzy Čapí hnízdo iniciovala už koncem ledna předsedkyně výboru a německá europoslankyně Ingeborg Grässleová, která pozvala na jednání výboru ředitele Evropské komise pro regionální politiku (DG REGIO) Marca Lemaîtra. V jeho odpovědnosti byl také audit ministerstva financí. Ve svých závěrech uvedl, že veškeré výdaje projektu jsou způsobilé. Teprve OLAF vyhodnotil projekt jako podvod, zpronevěru a porušení práva.

Během 40minutového slyšení by měl výboru vysvětlit, co konkrétního udělal na ochranu finančních zájmů EU a jaké doporučení dal OLAF českým úřadům a evropské exekutivě. Na dotazy europoslanců z kontrolního výboru bude odpovídat i evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Ten by měl mimo jiné vysvětlit, co udělá Evropská komise do budoucna, aby se neopakovaly kauzy, kdy jsou přidělovány evropské dotace firmám účelově založeným na jejich čerpání.

Zdechovský: V Česku kauzu řada lidí řešit nechce

Podle eurokomisaře Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) v Česku už řada lidí kauzu  Čapí hnízdo řešit nechce. „Je jim to jedno,“ uvedl pro Blesk Zprávy. Naopak potvrdil, že mezi europoslanci má kauza velký ohlas a zajímají se o její okolnosti.

„My hlavně chceme, aby byla přijatá taková opatření, aby se takováto situace už neopakovala. Chceme, aby z toho byl udělán takový závěr, že firmy, které mají netransparentní vlastnickou strukturu, jako mělo Čapí hnízdo, nesmí dostat žádnou dotaci, ani evropskou zakázku,“ upřesnil Zdechovský.

Video  Zeman přijel do Babišova hnízda. Prezidentovi o holi pomohl golfový vozík.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Slyšení by také mělo objasnit, proč když v České republice probíhaly kontroly projektu, nezjistily žádné pochybení a až OLAF musel přijít s tím, že projekt neměl od počátku dostat peníze. Navíc i podle Evropské komise je v ČR 44 projektů vyšetřovaných policií, což je vysoký počet.

Na slyšení má výbor vyčleněno 40 minut a měl by probírat i situaci v Maďarsku, kde byly podle závěrů OLAF odhaleny vážné nesrovnalosti v zakázkách na veřejné osvětlení financované z EU fondů. Dodavatelská společnost byla vlastněna zetěm premiéra Orbána a některé z dodávek byly předražené až o 50 procent.

Babiš: Ubohá snaha aktivisty Zdechovského

Premiér v demisi Babiš na dotaz Blesk Zpráv, co říká na opětovné projednávání kauzy farmy Čapí hnízdo v kontrolním výboru Evropského parlamentu, reagoval podrážděně: „Aktivita aktivistů Zdechovského a Grässle je ubohá snaha manipulovat veřejnost a odvrátit pozornost od případu Selmayer. (Případ Selmayer je jedním z bodů na programu kontrolního výboru a s farmou Čapí hnízdo nesouvisí, pozn. red.)

Není to poprvé, co se Babiš o Zdechovském takto tvrdě vyjádřil. V pořadu Partie na FTV Prima 14. ledna si stěžoval, že Čapí hnízdo je „zpolitizovaná kauza“ a mluvil o sprosťárnách a „prasárnách“, kterým čelí, ale také o „jednom z nejlepších projektů v Evropě“. 

„A nejen v ČR, ale i v Bruselu je zpolitizovaná,“ uvedl Babiš, aby upřesnil: „Čapí hnízdo je nejenom politická objednávka v Čechách, ale i v Bruselu, kde proti mně bojoval hlavní udavač za KDU-ČSL Zdechovský.“

K „nálepce“ udavače Zdechovský říká, že je od Babiše „ubohá“. Dokonce šéfa ANO před časem pozval v Bruselu na kávu, aby si mohli pohovořit, setkání ale Babiš odmítl.

Média měla zprávu OLAFu dříve než poslanci

Europoslanci už dříve žádali o možnost nahlédnout do závěrečné zprávy OLAFu k Čapímu hnízdu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker počátkem února potvrdil europoslancům, že mohou využít svého práva na dohled nad čerpáním peněz z unijního rozpočtu a o závěrečnou zprávu požádat, i když je důvěrná.

Mezitím však zpráva unikla do médií a poslanci svého práva nakonec nevyužili. Podle europoslanců je případ Čapího hnízda dostatečně známý, aby se podle něj mohla nastavit taková pravidla, aby se podobné případy již neopakovaly.

Ostrá zpráva OLAFu o Čapím hnízdě

Podle závěrečné zprávy OLAFu, kterou se podařilo získat počátkem ledna Hospodářským novinám, dospělo vyšetřování k závěru, že příjemci projektu poskytli řídicímu orgánu operačního projektu nepravdivé informace a důležité informace zatajili. Podle zprávy by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod.

OLAF v závěrech zprávy píše o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Evropská komise má podle úřadu právo odmítnout poskytnutí finanční podpory pro farmu. Podle zprávy by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod.

„Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku. Národní soudní orgány můžou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAF,“ uvedl vyšetřovací unijní úřad. OLAF ve zprávě také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Video  „Bimbo“ u Babiše. Zeman pokřtil klokana, stovky dětí jásaly.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kvůli změně vlastnické struktury nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. V červnu 2010 byla farma otevřena, ale Andrej Babiš její vlastnictví popíral.

V roce 2013 Babiš uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. Úspěšně mlžil až do března 2016, kdy na schůzi Sněmovny prozradil, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr partnerky Moniky Martin Herodes.

Během jednání Sněmovny o jeho vydání k trestnímu stíhání mnohokrát zopakoval, že je celé stíhání nesmysl a peníze – padesát dotačních milionů určených pro malé a střední podniky, které putovaly do miliardářova luxusního rezortu Čapí hnízdo – nikomu nechybí. Policejní vyšetřování pak označil za hon na jeho rodinu.

Samo ( 27. března 2018 15:38 )

Řího, ty budeš asi ten největší pitomec, Zdechovský pouze dělá to, za co je jako europoslanec placený, ale Babiš ukradne na co se podívá a líbí se mu to, zrovna tak jako v Přerově železniční vlečku, kterou podvodem ukradl soukromé firmě, která byla jejím vlastníkem. Každý normální člověk pochopí o co Babišovi jde, v minulé vládě mu zavazeli socani, kteří měli ministerstvo vnitra, teď má všechno pohromadě-ministerstvo financí, ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti a zkrátka všechna ministerstva ve vládě v demisi a bez důvěry Parlamentu a dělá si co chce díky díky těm blbům, co volili jako ty.

Samo ( 27. března 2018 15:27 )

Debil jsi ty, protože nechápeš tak jednoduchou věc, že Babiš spáchal podvod a podle všeho to mají v rodině, protože svého času jeho manželka Monika byla na předvánoční nákup v USA a nějak zapomněla proclít dárky v hodnotě přes 1 milion korun, ale protože Babiš byl v té době ministrem financí a pod něho spadá i Hlavní celní správa, tak jí jednoduše doměřili clo a bylo zameteno. Udělat to normální člověk nebo nedej Bože politický oponent, který ho kritizuje v Parlamentu, např. Kalousek, tak by následovalo- Naši na něho klekli a šel by bručet, protože by spáchal trestný čin- celní podvod.

havran2 ( 27. března 2018 10:48 )

Ať už se to konečně vyřeší,trvá to už hodně dlouho ! ! !

zada ( 27. března 2018 08:50 )

Jako vždy jde jen o to destabilizovat tuto zemi, byť banálním případem : Takhle přemýšljí amíci, a my se tady zamětnáváme blbostmi, a eurohujeři jim papj z ruky!!!! Všechno jsou to jen zástupné problémy, které se dali a dají řešit rychle a bez humbuku. Někdo ten humbuk potřebuje. Amíci ? Destabilizovat 7 zemí za 5 let!!! Doporučuji shlédnout až do konce! https://www.youtube.com/embed/LXrnprlMyB8?feature=player_detailpage

babapsi ( 27. března 2018 08:45 )

zde je nádherně vidět hnusná korupce,kterou tyto dotace jsou,mají posloužit k uplácení nenažraných všehoschopných politků,kteří pak volby-nevolby,demokracie-nedomoracie musí schvalovat zločinnosti v EU vymyšlené, a my dole jen platíme daně DPH a nic z toho nemáme a ještě můžeme volit koho chce, oni ho zaplatí,přeplatí,ev.nacpou npovýmčokem a on pak musí schválit vše! Dejte pozor! chystá se další zvěrstva, Bůh nás ochraňuj !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa