Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Orbánův zeť má trable, posvítil si na něj OLAF. Bude Maďarsko vracet miliardu EU?

Autor: base, ČTK - 
12. ledna 2018
13:48

Evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) shledal „závažná pochybení“ v projektech spjatých se zetěm maďarského premiéra Viktora Orbána. Uvedl to v pátek list The Wall Street Journal s odvoláním na OLAF.

„Obvinění by mohla přivodit potíže Orbánovi, který v posledních letech ostře kritizuje Evropskou unii. Ta nyní zvažuje své budoucí výdaje a některé členské státy vyzývají k výrazným škrtům v dotacích pro chudší regiony a země, včetně Maďarska,“ poznamenal deník. „Odhalení by také mohla vést EU k tomu, aby požadovala od Maďarska vrátit více než 40 milionů eur (více než miliarda Kč),“ dodal.

OLAF po dvouletém vyšetřování doporučil maďarským úřadům, aby podnikly právní kroky kvůli „závažným pochybením“ v projektech modernizace pouličního osvětlení, uskutečňovaných společností, kterou svého času kontroloval Orbánův zeť István Tiborcz.

OLAF zkoumal 35 projektů, které vyhrála firma Elios Innovative Zrt. Jejím spolumajitelem býval István Tiborcz, který si v roce 2013 vzal Orbánovu nejstarší dceru Ráhel. Smlouvy na modernizaci pouličního osvětlení v letech 2011 až 2015 spolufinancovala EU.

„Vyšetřování odhalilo nejen vážná pochybení ve většině projektů, ale také důkazy o střetu zájmů,“ uvedl OLAF. Konflikt zájmů se týká Tiborczova společníka ve firmě Endreho Hamara, vlastníka společnosti Sistrade pomáhající obcím připravit výběrová řízení na modernizaci pouličních osvětlení. Tyto tendry často vyhrávala firma Elios, v níž měl většinový podíl.

Podle osoby obeznámené s vyšetřováním byly podmínky některých kontraktů stanoveny tak, že šanci měl jen Elios. Firma v letech 2011 až 2015 získala 39 kontraktů spolufinancovaných EU, v 16 případech byla v roli jediného zájemce. Z modernizace pouličního osvětlení získala lví podíl, její zisk po zdanění vzrostl z 201 milionů forintů v roce 2012 na 972 milionů v roce 2015 (z necelých 17 milionů na 80 milionů Kč).

Orbánův zeť svůj podíl ve firmě podle deníku prodal pár měsíců před tím, než OLAF potvrdil, že vede vyšetřování.

Ani Elios, ani Hamarův právník se nevyjádřili, Tiborcze se nepodařilo zastihnout. Orbánův mluvčí na dotazy dosud nereagoval. 

OLAF, který má pravomoc vyšetřovat, nikoliv však stíhat, doporučil, aby maďarská prokuratura vznesla v případu obvinění. Doporučil také, aby Evropská komise požadovala vrátit více než 40 milionů eur vložených do projektů. Zpráva, odeslaná EK a maďarské prokuratuře, je důvěrná.

Maďarské úřady v roce 2015 začaly vyšetřovat nařčení z kartelu při modernizaci městského osvětlení, ale o rok později vyšetřování podle médií ukončily. Prokuratura neodpověděla na žádosti o vyjádření. 

EK hodlá prostudovat zprávu OLAF, projednat ji s maďarskými úřady a pak rozhodne o dalších krocích. „Komise má nulovou toleranci k podvodům na úkor unijních fondů a naléhá na povinnost všech členských států zabránit podvodům,“ vyjádřila se mluvčí EK.

Orbán již dříve zpochybnil význam peněz plynoucích z EU do Maďarska, jehož hospodářství v posledních letech roste. Loni země dostala z unijních fondů 4,5 miliardy eur (skoro 115 miliard Kč). „Je možné rozběhnout maďarskou ekonomiku bez peněz z EU. Jejím motorem totiž nejsou unijní peníze, ale pracující Maďaři,“ prohlásil Orbán minulý měsíc v rozhlasu.

kritick ( 12. ledna 2018 18:22 )

Jednoznačný výsledek mafiánské EU. Nejdřív uplatí, koho se dá, pak, když jim ty národy nejdou na ruku, tak se na ně vytáhne Bruselem vytvořená špína. A buď teda sklapne a laskavě poslechne, nebo se vydá zpráva, aby všechny "darované" peníze vrátil, protože je získal protizákonně. A když ani tak neposlechne, no tak se vytáhnou z rukávu další uplacení soudci, právníci a další mafie, která toho chudáka už do té basy určitě dostane. FUJ!!!

Zobrazit celou diskusi