Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fico nabídl demisi. Po tlaku kvůli vraždě Kuciaka však má pro Kisku podmínku

Autor: ČTK, simao - 
14. března 2018
21:00

Slovenský premiér Robert Fico nabídl svou demisi v rámci řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Fico to ve středu řekl novinářům. Podat demisi by mohl už dnes - podmínil ji tím, aby prezident Andrej Kiska kromě jiného respektoval setrvání vládnoucí koalice u moci. Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády. Koalice se na možnosti výměny premiéra dohodla navzdory tomu, že nejmenší vládní strana Most-Híd na začátku týdne podmínila své setrvání ve vládě dohodou na nových volbách.

Robert Fico svou demisi podmínil tím, že prezident Andrej Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra, bude respektovat stávající koaliční většinu.

Nového premiéra by podle Fica měla navrhnout jeho strana Směr-sociální demokracie, která volby v roce 2016 vyhrála. Fico uvedl, že pokud hlava státu bude se zmiňovanými podmínkami souhlasit, je připraven podat demisi již ve čtvrtek a představit kandidáta na nového premiéra.

Považuji za důležité, aby současná vládní koalice nadále naplňovala mandát od voličů. Je naší povinností naplňovat vůli lidí i nadále a nepředávat stát bez jakéhokoliv důvodu opozičním amatérům a křiklounům,“ řekl Fico.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb před více než týdnem navrhoval prezident Kiska. Premiér Fico za to hlavu státu obvinil například z mocenských her.

Video  Kiska chce novou vládu nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Fico nabídl demisi tři týdny po vraždě Kuciaka

26. února přitom slovenská média informovala o vraždě novináře Jána Kuciaka (†27), který pracoval pro server Aktuality.sk, a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Vražda se podle generálního prokurátora Jaromíra Čižnára zřejmě stala ve čtvrtek 22. února večer, objevily se i informace, že pár byl zavražděn až 23. února. Policejní hlídka našla mrtvé v neděli 25. února.

Policie za nejpravděpodobnější motiv označila reportérovu práci. Patrně první vraždu novináře v novodobých slovenských dějinách odsoudili slovenští politici, špičky EU i český premiér Andrej Babiš. Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou k dopadení vraha.

Kuciak psal o vazbách Ficovy asistentky

Aktuality.sk napsaly, že Kuciak se naposledy věnoval článku o podnikatelských vazbách Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, údajně napojeným na italskou mafii ’Ndrangheta. Fico se svých spolupracovníků zastal.

3. března byl Kuciak pohřben ve své rodné obci Štiavnik na severozápadě Slovenska. 4. března prezident Kiska vyzval k zásadní rekonstrukci vlády, anebo k předčasným volbám. Premiér Fico návrh odmítl jako popření výsledků demokratických voleb, Kiska se podle něj přidal na stranu opozice, která volá po „převratu“. 5. března Fico kritizoval Kisku za jeho loňské setkání s finančníkem a filantropem Georgem Sorosem.

Obří demonstrace i pád Ficova korunního prince

9. března však tisíce lidí demonstrovaly v Bratislavě proti Ficově vládě a za nezávislé vyšetření obou vražd. Podle médií přišlo přes 30 000 lidí, některé odhady hovoří až o 50 000. Šlo o největší demonstraci od listopadu 1989.

12. března však přišel pro Fica další zásadní moment – ministr vnitra Kaliňák ohlásil demisi. Nejmenší koaliční partner Most-Híd pak oznámil, že žádá vypsání předčasných voleb.

gaabi ( 15. března 2018 07:49 )

vy čo tu cancáte nedej se ficco! sa už zobuďte z blúznenia.On je Slovák jak repa, slušné estetické vyjadrovanie prekryté aroganciou vlastnej dôležitosti, prídite na námestia v piatok, uvidíte masy slušných ľudí,Verte, že proti Ficovi je Babiš morálne bezúhonný občan. U vás nadácie a občianske hnutia naozaj fungujú, zdroje financií vidno na každom vašom projekte. Náš východ Slovenska vyzerá akoby ho preoralo stádo Rusov s tankami alebo vpadli Tatári.. mini Príklad: včelár v Čechách dostane z dotácie na začiatok činnosti povedzme 300- 1000 Eur . Na Slovensku ale tie isté peniaze z eU grantu skapali niekde v temnote úradných machinácii a včelár v KOšicicach si tak hrdo pripíše 1,50 Eura. si kúi asi tak 2 kilá cukru na zakrmovanie. Aj keď sa hneváte na stav svojich diaľníc, prezradím, že ich máte. a pracuje sa ďalej U nás sa investuje síce ročne ešte viac, ale niekde medzi pojektami a zadávaním cez 6 skrytých developerov a ich tými stále šikovnejšie peniaze skapú a máme čo? koško nových prestavaných km ?od roku 2004 veľkú Nulu, povedané slušne. máme jdinú jednu diaľnicu ešte zo socíka. To je naozaj len mini špička ľadovca. Ale že tu operuje ruská aj talianska mafia a to priamo cez prokuratúry nie je pochýb. Skôr Slováka zarazí, ako redakcia Blesku neúplne a komatozne informuje, Na to že je to bulvár je u Fica akási konzervatívna. Ficovi výpalníci.ministri a právnici sú prehnití a škaredí starí pajáci.Odídu, Vygoglite si ich.

tosto ( 15. března 2018 00:08 )

ty nápady se u tebe rodí na WC . . . neprožívej to tak

pulsar ( 14. března 2018 23:02 )

FICO DO BASY!!!

irena.toledo ( 14. března 2018 21:54 )

A takhle soptila jeho bývalá žena, nyní opoziční poslankyně na Slovensku. Za všetko može vláda. https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13004/149513#204

irena.toledo ( 14. března 2018 21:39 )

Smrt se volá Tom Nicholson ? http://afinabul.blog.cz/1803/smrt-sa-vola-tom-nicholson

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa