Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Fico po Márii ztrácí i korunního prince. „Neselhal,“ hájí Kaliňáka

Autor: ČTK, simao - 
12. března 2018
15:45

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák neselhal, patřil mezi nejtalentovanější členy vlád, uvedl premiér Robert Fico. Kaliňákovu rezignaci po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové požadovala opozice i nejmenší vládní strana Most-Híd. Odchod Ficova korunního prince je dalším dílkem do slovenské vládní krize. Během ní skončila již i Ficova asistentka Mária Trošková.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica odchází Robert Kaliňák z funkce v zájmu stability a pokračování pozitivní vládní politiky. Ministr vnitra za Ficovu nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) dnes ohlásil demisi.

Jeho odchod není výsledkem selhání policie nebo jeho osobně při vyšetřování vraždy dvou mladých lidí. (...) Odchod Roberta Kaliňáka chápu především jako jeho osobní příspěvek ke stabilitě, udržení demokracie a možnosti pokračovat v pozitivní politice pro lidi,“ napsal Fico na Facebooku.

Kaliňák přitom dnes uvedl, že věří ve vyšetření vraždy Jána Kuciaka. Portál Aktuality.sk napsal, že Kuciak se naposledy věnoval článku o podnikatelských vazbách Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Směru a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který prý byl napojen na italskou mafii 'Ndrangheta. Trošková i Fico opustili do vyšetření případu svá místa také. A nyní končí i Kaliňák.

Robert Fico v dobrovodu Márie Troškové na ministerstvu školství Robert Fico v dobrovodu Márie Troškové na ministerstvu školství | Nový Čas

Korunní princ Kaliňák: Zastupoval Fica při srdeční slabosti

Dnešní konec Roberta Kaliňáka přinesl další posun ve slovenské vládní krizi. Vystudovaný právník Kaliňák je přitom také místopředsedou vládnoucí strany Směr-sociální demokracie. Ministrem vnitra a vicepremiérem byl už v první Ficově vládě (2006-2010), resort vnitra vedl znovu od roku 2012, v březnu 2016 byl znovu jmenován do třetí Ficovy vlády.

Kaliňák je považován za dvojku strany a za korunního prince pro případ, že by Fico již nemohl nebo nechtěl být premiérem. Svého šéfa také zastupoval v období, kdy jej na jaře 2016 postihla srdeční slabost a musel se na několik týdnů stáhnout z veřejného života.

Kaliňák, jenž se před vstupem do politiky specializoval na protimonopolní právo a obchody s nemovitostmi, patří k nejbohatším slovenským politikům. Z přehledu jeho příjmů, který zveřejnila slovenská média, vyplývá, že si během působení v politice vydělal 3,2 milionu eur (81,5 milionu korun).

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Fico: Byl to jeden z nejtalentovanějších ministrů

Také Fico měl dnes pro Kaliňáka další pochvalná slova. „Robert byl jedním z nejtalentovanějších ministrů ve všech vládách, které jsem viděl. (...) Jemu vděčíme za bezproblémové zavedení schengenských pravidel, méně nehod na silnicích i možnost cestovat bez víz,“ dodal Fico.

Ještě minulý týden Kaliňák svůj odchod z vládní funkce opakovaně odmítl. Dlouhodobě čelil výtkám opozice a médií, že je politicky odpovědný za neřešení různých kauz. 

Slovenská opozice se předloni neúspěšně pokoušela Kaliňáka odvolat ve sněmovně v souvislosti s jeho obchodními aktivitami s podnikatelem Ladislavem Bašternákem, který byl mezitím obviněn z daňových deliktů. Premiér Fico, který si od Bašternáka pronajímá luxusní byt v prestižní bratislavské čtvrti, tehdy označil Kaliňáka za nejlepšího ministra vnitra v historii Slovenska.

„Rezignace Kaliňáka je z hlediska očisty veřejného života od korupce a mafie absolutně nedostatečná,“ reagovala nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita na oznámení Kaliňáka o rezignaci na post ministra.

Danko: Předčasné volby jsou možností

Slovenské drama tak pokračuje. Předseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko jako první čelný politik koalice premiéra Fica přitom dnes veřejně připustil možnost předčasných voleb jako řešení současné politické krize v zemi po vraždě Kuciaka a jeho partnerky.

SNS je podle Danka také připravena jednat o rekonstrukci vlády, kterou vedle vypsání nových voleb jako jednu z variant vyřešení krize důvěry lidí ve stát navrhl slovenský prezident Andrej Kiska. „SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády podle představ premiéra, podle představ prezidenta. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách,“ řekl Danko po jednání vedení své strany.

Video  Kiska chce novou vládu nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem  - tv Joj
Video se připravuje ...

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

show ( 12. března 2018 18:15 )

info ( 12. března 2018 17:25 )

Jdu na to!!

astalavista ( 12. března 2018 17:08 )

Odkaz od hradax je dobrý, velmi doobrý a velmi na blití, to je špíny a takovýho nám Zeman zve na sjezd ČSSD. Jie je už v lochu, tak snad se SR podaří totéž.

ovartovar ( 12. března 2018 16:33 )

Už to dávám!

ovartovar ( 12. března 2018 16:29 )

Snad nečekáte že řekne selhal, když jel podle Fica. Fica do koše.

Zobrazit celou diskusi