Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ve stínu Kuciakova pohřbu: Musíme to objasnit, říká ministr vnitra. Funkci nesloží

Autor: jer, ČTK, simao - 
3. března 2018
17:27

Pro Slovensko je to smutný den. Do obce Štiavnik se sjelo několik stovek lidí, aby se rozloučili se zavražděným novinářem Jánem Kuciakem, kterého zabili spolu s jeho snoubenkou Martinou. Kdo a proč to udělal? Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák v tamním rozhlase v sobotu uvedl, že chce všechny síly věnovat tomu, aby policie byla schopna objasnit tuto dvojnásobnou vraždu. Rezignovat i přes výzvy politiků nechce.

„Lhal bych, kdybych neřekl, že nás to zlomilo (...) Je to strašně smutná událost, která nám velmi ublížila a vzpamatováváme se z toho,“ říkal během pohřbu Jána Kuciaka ve Štiavniku jeho šéf Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval. „Je to pro nás důležité, aby se věc vyšetřila a aby byl viník dopaden,“ dodal Bárdy.

Video  Pohřeb Jána Kuciaka: Zlomilo nás to, dopadnutí viníka je důležité, říká jeho šéf  - Tomáš Koníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Se stejným apelem přitom dnes vystoupil i ministr vnitra Róbert Kaliňák. „Věnujeme všechny síly, abychom objasnili vraždu a dostali pachatele před spravedlnost, pak můžeme řešit všechna ostatní témata,“ uvedl ve slovenském rozhlasu kritizovaný ministr. „Mým úkolem je, abychom zajistili, že se to vyšetří,“ zopakoval.

Kaliňák odstoupit nehodlá

Ministra po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky vyzvala k odstoupení jedna ze tří koaličních stran a opozice. Moderátor v rozhlase se Kaliňáka podle serveru Sme.sk mimo jiné ptal, kolik lidí musí ještě zemřít, aby pocítil to, čemu se v civilizovaných zemích říká politická zodpovědnost.

Kaliňák odvětil, že moderátor celou tragédii zužuje na politický problém. Vyhnul se přímé reakci na připomínku, že mu nevěří matka zavražděné Kušnírové. „Stavíte to jako fakt, nemáte to změřené,“ odvětil Kaliňák na tvrzení, že důvěru v ministra vnitra a policejního prezidenta Tibora Gašpara nemá ani velká část veřejnosti. „Deset minut kladete stejnou otázku, která s vraždou těchto lidí nesouvisí. Dost mě to mrzí,“ prohlásil po opakovaných otázkách na politickou odpovědnost.

Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy  - Jan Jedlička, David Malík
Video se připravuje ...

Už po skončení relace novinářům podle listu Denník N řekl, že nejprve chce vyšetřit vraždu, pak se může rozpoutat „politické peklo“. Koaliční stranu Most-Híd, která Kaliňáka k odstoupení vyzvala, ale ponechala další kroky na Směru, mezitím opustil jeden z poslanců a také ekonomický poradce Tomáš Meravý. Kaliňák je také místopředsedou vládní strany Směr.

Fotogalerie Pohřeb zavražděného novináře Jána Kuciaka (†27): Dorazily… 75 fotografií

Končí ředitel Ficovy kanceláře

Po vraždě novináře, který psal o údajných daňových a dotačních podvodech a pochybných spojení lidí z okolí premiéra a předsedy vládní strany Směr Roberta Fica, již ohlásil demisi ministr kultury Marek Maďarič, nyní tak učinil i premiérův dlouholetý spolupracovník Roman Šipoš, od roku 2015 ředitel kanceláře předsedy vlády.

Denníku N řekl, že Ficovi navrhl okamžité ukončené svého pracovního poměru k 1. dubnu. Rozhodl se tak pod vlivem článku, podle kterého dvojnásobná vražda mohla souviset s působením italské mafie na Slovensku. Přivedlo ho prý k tomu přečtení rozhovoru s Tomem Nicholsonem, který na propojení některých spolupracovníků premiéra Fica s italskou mafií jako první upozornil.

„Po přečtení článku publikovaného 26. února, který přinesl závažné informace o okolnostech smrti dvou mladých lidí, jsem se osobně sešel s předsedou vlády. Na této krátké schůzce jsem mu navrhl ukončení mého pracovního poměru k 1. dubnu 2018,“ řekl Šipoš pro Denník N. Premiér Fico Šipošův odchod z Úřadu vlády akceptoval. Šipoš bude do konce března čerpat dovolenou. I nadále chce zůstat členem vládní strany Smer.

Sociolog: Lidé toho už mají dost

Kuciak ve svém posledním článku zmiňoval i vazby mezi jedním z podezřelých a premiérovou asistentkou a tajemníkem bezpečnostní rady. Ti mezitím opustili své funkce na úřadu vlády do vyšetření případu. Slovenská policie v noci na sobotu propustila sedm Italů, které zadržela ve čtvrtek v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Video  V kauze Kuciak padají první hlavy: Na úřadu vlády končí Trošková a Jasaň, ministr kultury odstoupil  - tv Joj
Video se připravuje ...

Sociolog Michal Vašečka v Denníku N přirovnal události posledních dnů na Slovensku k situaci po únosu prezidentova syna v éře tehdejšího premiéra Vladimira Mečiara. „Veřejnost už není ochotna tolerovat oligarchický model, který v zemi zdomácněl, a už vůbec ne to, že se Slovensko začalo z oligarchického modelu měnit v mafiánský stát. Lidé toho mají dost. Ve svém okolí sleduji, že i voliči Směru, hlavně ti mladší, otevřeně říkají, že za těchto okolností vláda nemůže pokračovat. To jsme tu ještě neměli,“ řekl.

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

offline ( 3. března 2018 22:56 )

Nic se nevyšetří, tyhle všechny průvody, gesta, a silné řeči jsou k ničemu. Po čase se to stane zas a po třetí, čtvrté... už se o tom ani psát nebude.

hrdadaxo ( 3. března 2018 20:54 )

no len ako bude MV vyšetrovať svojho kamarata Kočnera či somovyšetrenie a skutok sa nestal ? Skutok sa stal a dvaja ľudia sú mrtvy a to kuciak požiadal o ochranu, že sa mu Kočner vyhraža ešte v septembri 2017 a nedostal ju lebo Kočner ! MAFIA slovenská

merrylou212 ( 3. března 2018 19:07 )

No, ale zase takový cirkus nemuseli, pochováni ve svatebním ...... nevím. Pořád mluví matka té slečny ale rodiče toho novináře se nikde nevyjádřili, alespoň jsem to nikde nečetla.

mourovata.kocka ( 3. března 2018 18:42 )

Je mi podezřelé jedno. Jak hned po objevení těl měla média jasno, kdo za tím stojí. Prozatím NIKDO neví co se stalo a pořádají se demonstrace po celém světě a odstupuje ministr kultury? Co když to byl zloděj přistižený při vloupačce? Něco mi na tom smrdí...

karelxx ( 3. března 2018 18:24 )

Tak mně to trochu vrtá hlavou ... pár před svatbou, nevěsta ve svatebních šatech ... A co jestli to byla docela obyčejná vražda ze žárlivosti?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání