Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyhazování nepohodlných? Babiš chce měnit služební zákon, ministři si mají vodit vlastní lidi

Autor: Jitka Mikysková - 
23. února 2018
07:25

Vláda v demisi zkouší změkčit služební zákon tak, aby bylo snazší odvolávat vysoké státní úředníky. Ministři tvrdí, že úřady mohou těžko řídit, když si nemohou přivést nejbližší spolupracovníky. Podle kritiků to jde ale proti smyslu legislativy, kterou přijala koaliční vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL právě proto, aby se stabilizovala státní správa a aby se po nástupu nové vlády zabránilo čistkám. Novelu zákona o státní službě kritizovala opozice i některá ministerstva už v připomínkovém řízení, na parametrech se ve středu nedohodla ani vláda. 

Premiérovi v demisi Babišovi se zejména nelíbí, že noví ministři nemohou vyměnit náměstky, pokud s nimi nejsou spokojeni a chce změkčit pravidla pro přijímání a odvolávání vysokých úředníků. Vláda nicméně hned po nástupu do funkce a ještě před hlasováním o důvěře zrušila v rámci systemizace přes 70 míst na Úřadu vlády a ministerstvech.

Terčem kritiky je i předpokládané vytvoření Generálního ředitelství státní správy, které by bylo podřízené Úřadu vlády. Dosud měl úředníky na starost náměstek pro státní službu, který spadá pod ministerstvo vnitra. 

Ministerstva však novelu kritizovala už v mezirezortním připomínkovém řízení. Řadě rezortů vadil zejména spěch, ve kterém bylo řízení vedeno, lhůta k připomínkování byla pouhých 5 dní od vložení do systému. Ministerstvo průmyslu a obchodu například uvedlo, že nevidí pro takový spěch důvod a předkládaný návrh považuje za tendenční.  Organizační změna, kdy by byl generální ředitel přímo řízen předsedou vlády, podle rezortu  „nemůže naplnit uvedený cíl, kterým je depolitizace a transparentnost fungování státní služby," uvádí v připomínce.

Evropská komise může pozastavit čerpání z evropských fondů

Také ministerstvo zahraničí nesouhlasí s vytvořením Generálního ředitelství v rámci Úřadu vlády, protože tím by „zcela zanikla role ministerstva vnitra jako hlavního garanta a koordinátora státní služby."

Ministerstvo pro místní rozvoj  v rámci připomínkového řízení poukazuje na fakt, že novela zákona řeší i některé oblasti, které Evropská komise může vnímat citlivě, což je právě změna služebního poměru na dobu určitou nebo zřízení Generálního ředitelství. Rezort upozorňuje na reálné riziko, že EK pozastaví čerpání evropských fondů, pokud shledá, že principy odpolitizování, stabilizace a profesionalizace státní správy byly narušeny.

S navrhovanými změnami nejsou spojeni ani odboráři. Českomoravská konfederace odborových svazů se také nemůže ubránit dojmu, že novela je připravena narychlo a některé navržené změny se jeví jako velice účelové, uvádí v připomínkovém řízení.

Vojtěch Adam: nemůžu si přivést svoje lidi

Někteří ministři však navrhované změny podporují. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je zákon příliš přísný. „Není normální, že ministr přijde na úřad a nemá tam svůj tým. Jsou tam náměstci, kteří tam byli dříve, někteří bohužel jako političtí,“ řekl ve středu novinářům Vojtěch. Pro přesné oddělení politicky nominovaných ministerských úředníků od těch, kteří jsou pod služebním zákonem, je ministryně financí Alena Schillerová, která působila na ministerstvu dříve jako odborná náměstkyně. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové (ANO) by měl ministr mít právo přivést si své lidi.

Ministryně obrany Karla Šlechtová před jednáním vlády o diskutované novele upozornila, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), ve které stála v čele ministerstva pro místní rozvoj, přijala služební zákon, aby vyhověla požadavkům Evropské unie na čerpání fondů. Ke změnám je proto opatrná.

Opozice: Andrej Babiš se snaží zbavit nepohodlných osob

Komunisté předpokládají ve Sněmovně celou řadu pozměňovacích návrhů, protože měli velký problém se služebním zákonem už při jeho schvalování. „Poukazovali jsme na nekoncepčnost řešení a přehlížení poznatků z praxe. Zákon byl šit horkou jehlou. Překvapuje nás změna názoru Hnutí ANO 2011 na tuto věc poté, co převzali  vládní odpovědnost v demisi. Je-li přáním vlády tento zákon novelizovat, tentokrát snad bez nevybíravých nátlaků ze strany různých iniciativ,“ uvedl Blesk Zprávám komunistický poslanec Leo Luzar.

Lídr ODS Petr Fiala si myslí, že změna zákona o státní službě je jednou z věcí, které by se vláda v demisi měla zdržet. „Byť jsme před problémy, které zákon o státní službě způsobuje, varovali již při jeho schvalování, nyní to spíše působí dojmem, že se Andrej Babiš snaží zbavit nepohodlných osob a dosadit zástupce stran, které vyjadřují vůli podpořit jeho menšinovou vládu.“ uvedl Blesk Zprávám.

S Fialou souhlasí i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Je evidentní, že vládě bez důvěry zákon o státní službě překáží, protože jí neumožňuje dokonat sérii personálních změn tak, jak by si představovala. Jde jí o větší politizaci státní správy a posílení moci premiéra,“ uvedla pro Blesk Zprávy. 

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský si myslí, že „změny by snáze umožnily účelové vyhazovy, ovlivňování státní správy, a ještě víc by koncentrovaly moc do rukou trestně stíhaného premiéra v demisi. Ten už si nedávno jedno posílení pravomocí v kabinetu schválit nechal, nově má právo rozhodovat spory mezi ministry, což jde proti smyslu Ústavy, protože vláda rozhoduje jako sbor."

Podle poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL) Andrej Babiš nakonec  i pod tlakem kritiky vlastních ministrů vycouval z původního parametru, aby Generální ředitelství spadalo pod Úřad vlády. „Tak, jak je připravovaná novela, nebudou mít kvalitní lidé motivaci do státní správy vstupovat, a to povede k její další destrukci," uvedl pro Blesk Zprávy.

Podle Pirátské strany „Babišova vláda již na konci roku 2017 provedla masivní personální čistky napříč státním aparátem. Novela zákona takovou věc neřeší a naopak umožňuje pokračování podobného radikálního a mocenského konání,” říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.  

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády blíže neupřesnil, na čem přesně se ministři neshodli. Uvedl ale, že po čtyřech hodinách diskuze vláda projednávání zákona přerušila jednání. Odmítl však, že by se konaly čistky. Podle Babiše je hlavní problém, že je zákon příliš byrokratický a že když ministr nastoupí do úřadu, nemá možnost si vybrat svého náměstka, protože mu to zákon neumožňuje. „Státní správa je dokonale zabetonovaná a ministr si nemůže vybrat nejbližšího kolegu,“ dodal  Babiš.

Babiš se opřel i do opozice, když uvedl, že pokud někdo mluví o odpolitizování, doporučuje se podívat, kdo všechno přišel do státní správy před účinností zákona. „Určitě to nebyli zástupci hnutí ANO, “ dodal Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tina Petersen ( 3. března 2020 15:32 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

moiaza ( 23. února 2018 12:15 )

Docela zajímavé číst názory naprostých bezmozků. Bezmozků, kteří si nepamatuji co bylo včera. Jinak by věděli, že totéž dělaly i modré straky zlodějky, když se dostaly k moci. Totéž bude dělat každá vítězná strana. Nebo by měl Babiš nechat na strategických místech ministry pidistran? Upozorňuji, že nejsem volič Babiše. Ale vyházování "nepohodlných" bylo, je a bude. Jen hlupáci si to už nepamatuji.

taha ( 23. února 2018 11:49 )

hele v klidu, aby tě náhodou nejeblo asi ti šlápli na kuří očičko ,co? :o)

taha ( 23. února 2018 11:41 )

Mo kdyby tuhle tu změnu ale navrhla ODS a sTOPka to by bylo slávy na FB a v ČT, jak pani poslanci dělají dobré návrhy, prostě co navrhne nynější vláda se nikdy nebude líbit těmto stranám a to vime , Uplakánci ,

marais ( 23. února 2018 11:22 )

Služební zákon byl přijat na příkaz EU a taky pro stabilitu řízení státu. Kde jaký premier nemůže vyházet nepohodlné, aby pak ministerstva nefungovala.Vždyť sám Babiš za 4 roky nesestavil jako MF ani jeden dobrý rozpočet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa