Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pacienti jsou s eRecepty spokojení, tvrdí ministr. Lékařská komora chce změny

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
2. března 2018
18:15

Už dva měsíce předepisují lékaři léky na elektronické recepty. Zatím ale nejsou eRecepty zcela povinné. Kdo se drží starých papírových předpisů, nedostane žádnou sankci. Aspoň zatím. I tak je ministerstvo zdravotnictví spokojené, Česká lékařská komora naopak tvrdí, že elektronické recepty zdržují a měly by být maximálně dobrovolné.

Jedno procento z devíti milionů všech dosud vydaných elektronických receptů bylo předáno jako e-mail nebo SMS zpráva. Roste hlavně počet SMS, k pátku 2. března jich lékaři rozeslali více než osmdesát tisíc.

„Domnívali jsme se, že v 80 procentech bude probíhat předání eReceptu formou papírové průvodky. Ale tak, jak vidíme například v průběhu prvních dvou měsíců, forma předání SMS zprávou rapidně stoupá, řekla Blesk Zprávám zastupující ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. 

„Zatímco v lednu bylo vydáno 17 tisíc SMS zpráv a ke konci února to bylo téměř osmdesát tisíc SMS zpráv,“ vyčíslila Storová. Poslání esemesky lékaře ani pacienta nestojí ani korunu.

Do systému eReceptů se podle Storové přihlásilo už přes 46 tisíc lékařů, aktivně elektronické recepty používá přes 30 tisíc z nich.

Nejvíc receptů vydají lékaři v pondělí

„Dnem, kdy lékaři vypisují největší počet elektronických receptů, je pondělí,“ doplnila Strová s tím, že rekord za jedno pondělí je vystavení 274 tisíc předpisů.

Povinnost předepisovat léky elektronicky ministerstvo zdravotnictví nakonec o rok odložilo. Všichni lékaři budou muset tuto formu využívat povinně od 1. ledna 2019. To se recepty budou ukládat v centrálním úložišti.

Na ověření Českou lékařskou komorou čeká jen 354 (lékařských) žádostí, ještě v lednu to byly tisíce. Všechny budou ověřeny v řádech dní, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch ANO.

Výjimky ale i tak budou existovat. V těchto případech mohou lékaři využít dosavadní papírové recepty:

  • Pokud je na omamné a psychotropní látky (recept s modrým pruhem)
  • Pokud jde o žádanku
  • V případě poskytování zdravotní služby „smluvním lékařem“ sobě a blízkým
  • Na humánní léky předepisované při poskytování veterinární péče
  • Na lék předepsaný v rámci klinického hodnocení
  • Na lék, který bude uplatněný v jiném členském státě EU
  • Při službě poskytované zdravotnickou záchrannou službou
  • Při poskytování odborné první pomoci
  • Při poskytování zdravotní péče ve vlastním sociální prostředí pacienta
  • Pokud není z prokazatelných důvodů možné vystavit recept
  • Výpadek elektrické energie
  • Výpadek internetového připojení
  • Výpadek informačního systému předepisujícího lékaře
  • Výpadek služeb webového rozhraní centrálního úložiště

Vydání elektronických receptů může přitom proběhnout čtyřmi způsoby. Buď jako papírová „průvodka“ s údaji včetně čárového kódu, který lékárník oskenuje – v podobě e-mailu jako příloha PDF, a pacient si může recept stáhnout také buď z webové, nebo mobilní aplikace. Pro její založení si ale musí zajít na poštu nebo do Czech pointu, aby získal přístupové kódy.

„Pacient se může v mobilní aplikaci podívat i na všechny recepty, které mu byly kdy předepsané, může tak vidět všechny informace o lécích, které mu byly předepsány, popřípadě vydány v lékárně,“ dodala k novince pověřená ředitelka SÚKL Storová.

Změnu má přinést Lékový záznam

Do budoucna chce ministerstvo zdravotnictví rozšířit aplikaci také o takzvaný Lékový záznam pacienta. K tomu už má každý pacient přístup nyní, nový náměstek na ministerstvu Filip Vrubel má ale za úkol připravit takové zákony, které umožní do lékového záznamu pacientů nahlížet jak lékařům, tak i lékárníkům, aby si mohli ověřit, zda už pacient podobné léky nebere nebo zda se nebudou „tlouct“ s jinými.

„Cílem je posílení bezpečnosti, aby lékař před tím, než předepíše přípravek, si mohl ověřit, jestli například v posledních dnech nebyl pacient u jiného lékaře a ten mu nepředepsal ten samý léčivý přípravek. Nebo aby ověřil, že ten pacient, který stojí před ním, náhodou nebere i jiný přípravek, který by se nežádoucím způsobem ovlivňoval,“ řekl Blesk Zprávám náměstek Vrubel. Dodal, že podobné možnosti mají mít i lékárníci. Pacienti ale budou moct dát souhlas s tím, zda chtějí, aby lékaři či lékárníci měli k podobnému záznamu vůbec přístup.

Ministerstvo: Lidé si eRecepty pochvalují

Ministerstvo si nechalo zpracovat průzkum, jak se na eRecept dívá veřejnost. Agentura STEM se ve druhém únorovém týdnu ptala více než 1000 lidí. Jako velmi dobrou či spíše dobrou věc hodnotí eRecept 91 procent oslovených, dvě třetiny souhlasí s tím, aby lékař viděl seznam všech jejich léků.

Mezi lidmi, kteří už mají s eRecepty zkušenost, 63 procent uvedlo, že neprodloužil čekání u lékaře. Podle 73 procent se déle nečeká ani v lékárně. Šest procent lidí ale uvedlo, že se setkalo s lékařem, který chce kvůli nové povinnosti zavřít ordinaci. „Lidé neočekávají, že by lékaři měli s eRecepty problémy nebo zavírali ordinace,“ shrnula na základě průzkumu Jitka Uhromá z agentury STEM.

Jenže podle dostupných informací někteří lékaři kvůli narůstající administrativní zátěži i kvůli eReceptům své ordinace zavřeli. Ví o tom také ministr zdravotnictví a mluví zhruba o šesti procentech lékařů, důvodů je ale podle něj prý víc.

„Oni nemají problém uvádět, proč tu praxi skončili. Ten počet lékařů, kteří ale praxi ukončili, není nikterak výraznější než v předchozích letech. Prostě lékaři stárnou a odcházejí do důchodu, uvedl ministr Vojtěch, aby dodal: „A jestli odejdou z důvodu eReceptu nebo odejdou sami, protože už nemají chuť pracovat, nebo si chtějí užít důchod, tak to se nikde neeviduje.“

Kubek: eRecepty jsou k ničemu

S elektronickými recepty stále nesouhlasí prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj jsou eRecepty k ničemu, nic nepřinášejí a nikdo je nepotřebuje. Pro lékaře to prý znamená především další administrativu.

„Nemá to žádnou přidanou hodnotu a lékaři mají akorát komplikovanější práci, stojí je to spoustu času a nervů. Pacienti také kvůli eReceptům mají častěji komplikace v lékárnách. To, že nenastal žádný vážný problém, je jen díky tomu, že ti, kteří mají s elektronickými recepty problémy, je jednoduše nepoužívají. V momentě, kdy by se musely používat výhradně, tak by to problém byl,“ stávající stav považuje Kubek za paskvil – naráží tak na to, že zákon o eReceptech platí, když je ale lékaři nepředepíšou, nedostanou žádnou sankci.

„Proto jsme jako lékařská komora navrhovali, aby elektronické recepty byly ze zákona nepovinné. Tak, jako v civilizovaných zemích, v Anglii či Německu. Tam mají elektronické recepty pouze jako jednu z alternativ,“ zmínil Kubek, který má sám svou ordinaci.  

bilakonvalinka ( 19. října 2018 07:16 )

Mne se to moc líbí . Je přece vždy lepší, když mají lékaři okamžitou informaci o pacientovi. Jenže to právě někteří lékaři a lékárníci nepodporovali - takhle krásně nepřehledné jim to moc vyhovovalo !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa