Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Výměna manželek“ v Lánech: Babišová ladí se Zemanem, Zemanová s Babišem

Autor: ČTK, mah - 
2. ledna 2018
17:01

Premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou dnes poobědvali na zámku v Lánech s prezidentským párem. U tradičního novoročního oběda předsedy vlády s hlavou státu se mluvilo hlavně o rodinách, došlo ale i na politická témata, řekl Babiš novinářům. Dodal, že setkání trvalo déle, než bylo původně v plánu. Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou přivítali Babiše s chotí kolem 13:30 a oběd skončil přibližně po dvou hodinách.

Na úvod návštěvy v Lánech předal Zeman kytici premiérově manželce a Babiš Zemanově. Oba páry působily vzájemně sladěným dojmem: Zeman měl kravatu vínové barvy, zatímco Monika Babišová přišla ve vínových šatech, Babiš měl modrou kravatu a první dáma zvolila modré šaty. Premiér se ženou se také ještě před obědem podepsali do návštěvní knihy lánského zámku, žádný další vzkaz ale nezanechali.

"Bavili jsme se více o rodinách než o politice," řekl Babiš novinářům. Dodal, že u stolu panovala příjemná atmosféra. "Jídlo bylo skvělé, atmosféra taky, prezident je v dobré kondici a těší se na volby v lednu," řekl premiér.

O novoročním obědě premiéra s prezidentem se obvykle hovoří jako o společenské události, debatu o politice ale jeho účastníci nevynechali. "Probrali jsme politiku i v mezinárodním měřítku i u nás doma," řekl Babiš. "Pan prezident potvrdil, že přijde 10. ledna do Sněmovny podpořit naši vládu, která bude usilovat o důvěru nebo toleranci," dodal. Podle dosavadních vyjádření sněmovních stran by Babišova jednobarevná menšinová vláda příští týden důvěru získat neměla.

Novoroční menu zveřejnil na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Uvedl, že prezidenta s premiérem čeká jako předkrm kachní paštika se žampiony dušenými v portském víně, dále hovězí vývar s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem. Jako dezert dostali zmrzlinový pohár s ovocem.

Babiš, který založil několik restaurací v České republice a Francii, jídlo pochválil a prohlásil, že má rád českou kuchyni. Dodal, že prezidentský pár přijal pozvání do podniku, který jeho žena nedávno otevřela v Průhonicích.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že prezidenta s premiérem čeká jako předkrm kachní paštika se žampiony dušenými v portském víně, dále hovězí vývar s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem. Jako dezert dostanou zmrzlinový pohár s ovocem.

Fotogalerie Svatba Andreje Babiše: 13 fotek, které otřásly Čapím… 120 fotografií

Základem svátečního menu bývá zpravidla zvěřina nebo tradiční český pokrm. Loni i předloni se v Lánech podávala daňčí svíčková pečeně na smetaně s kynutým nebo karlovarským knedlíkem.

paralenka ( 3. ledna 2018 09:21 )

To není kvokání, to jsou větry, lidově zvané p*r*d*y, co vypouští, zasmrdí a vyšumí do ztracena. Nešťastný člověk, svůj život založil na nenávisti a zapomněl přemýšlet. Je to prostě b*l*b!

paralenka ( 3. ledna 2018 09:17 )

Komentáře mladých telat na feisu, která ví kulové, mi zvedají žaludek! Komouš v 68.roce ? Tak to je poněkud rozdíl mezi těmito a normalizačními popravčími! Třeba Dubček patřil do stejné skupiny jako Zeman a dopadl hodně blbě. Tito lidé neprošli prověrkami v 70. letech a byli vyhozeni ze stranického spolku, protože se angažovali v revolučním roce 68! Mít tenhle cejch znamenalo být na odpis kariérně i společensky, zpravidla končili v nekvalifikovaných poziích od kotelen přes úklidovky a pomocné dělníky/ kuchařky, pokud se neponížili a nesypali si podle "Poučení" popel na hlavu. Když něco nevím, držím kušnu nebo si to zjistím!!! Jako pamětnice jen zírám, jak dnešní netová generace přebírá žvanění médií ve stylu Kalouskovin bez přemýšlení a bez snahy zjistit si fakta! Sakra, to nemáte vlastní mozek ani touhu ověřit si mediálně šířené žvásty?!

ivoadller ( 2. ledna 2018 21:47 )

No vidíš, jak se umíš chytit, vejre!

bullshit ( 2. ledna 2018 20:15 )

Teď už to pár let rozkrádá jen jeden bývalý ministr, tak se prober. Dle Tvého bezchybného písemného projevu je ale asi zbytečné něco vysvětlovat.

ivoadller ( 2. ledna 2018 19:27 )

Chudák zdenekk. Stále kvoká, stále kvoká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa