Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Babiš odmítl slova o „čistkách“. Chovanec: Chová se jak Attila na dobytém území

Autor: simao - 
22. prosince 2017
12:27

Své ministry vytáhl Andrej Babiš (ANO) z postele v pátek brzy ráno, vláda jednala už od 6:30. Tiskovku po jednání tak stihla už před půl dvanáctou. Babiš na ní upřesnil, kdy se chystá coby premiér na cestu na Slovensko. A prozradil i další plány. Mj. na zeštíhlení počtu zaměstnanců ministerstev či Úřadu vlády. Během toho však čelí i kritice. Milan Chovanec (ČSSD) o něm uvedl, že se chová jako Hun Attila na dobytém území.

„5. ledna oficiálně navštívím Slovenskou republiku, 22. ledna navštívím Bulharsko – to si myslím, že je velice důležité, protože Bulharsko je od 1. ledna 2018 předsednickou zemí a bude předsedat Evropské radě,“ uvedl Babiš s tím, že vláda dělá „inventuru našich zájmů v Evropě“.

Požádal prý o schůzku s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a také o oficiální přijetí v Rakousku. Vládu informoval o telefonátu s předsedou polské vlády. Podle Babiše je důležité, aby Polsko ve sporu s Evropskou komisí především komunikovalo.

Vláda, která dnes na Babišův popud zasedla nezvykle brzy již od 6:30, měla v pátek před Vánoci napilno. Stihla ze stolu smést řadu opozičních návrhů. Odmítla mj. oddálení zavedení účinnosti e-receptů.

„Vláda podporuje zavádění e-receptu a stejně již není možné to odložit, protože to nabyde účinnosti 1. ledna a ten odklad by musel vstoupit v účinnost před prvním lednem a to je jasné, že to již není možné stihnout,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Vedle toho řešila vláda třeba návrh na zrušení zákazu prodeje v supermarketech během vybraných svátků. K tomuto však zaujala neutrální stanovisko. „To se domníváme, že je věc, kde by měla proběhnout debata v Poslanecké sněmovně k tomu,“ podotkl Pelikán. Nijak překvapivé nebylo to, že negativní stanovisko vydala vláda k návrhu ODS na zrušení EET.

Chovanec: Babiš se chová jako Attila na dobytém území

Vláda se chce do budoucna zaměřit na další zeštíhlování státního a úřednického aparátu, uvedl Babiš. „Předpokládám, že jednotliví ministři budou šetřit a budou reduktovat státní správu. A budou se k tomu chovat efektivně,“ uvedl Babiš. Odmítl, že by probíhaly na ministerstvech či Úřadu vlády „čistky“. Upozornil, že na vládě a resortech bude zrušeno 73 míst. „Tak určitě se nejedná o žádné čistky, jak bylo prezentováno,“ podotkl Babiš. 

I do budoucna počítá s redukcí počtu statních zaměstnanců. „S počtem zaměstnanců určitě nejsme spokojeni a předpokládám, že další systemizace bude někdy v březnu. Náš problém je v tom, že my máme 16 tisíc černých duší. To je taková zvyklost těch ministrů, že mají místa, která nečerpají. Čerpají peníze, aby měli vyšší platy. To dostala za úkol paní ministryně Schillerová. U ministerstev je to 9646 míst, které jsou takto vykazovány. Ty bychom měli zrušit a měli bychom vlastně zreálnit ty počty,“ uvedl Babiš.

Podle něj není nic divného, když dělají ministři hned po nástupech změny. „Myslím si, že je to úplně normální – že když nastoupí ministr, že nějaké počáteční změny udělá okamžitě,“ říká Babiš.

Jiného názoru je však opozice. „Babišova vláda? Horší než Hun Attila na dobytém území. Vláda, která 10.1. nezíská důvěru, se dnes pokouší zničit nezávislost státní správy,“ uvedl na Twitteru Milan Chovanec (ČSSD). „My se chováme jako vláda, která má pracovat a která má plnit program, se kterým vyhrála volby,“ vzkázal mu Babiš.

 

 

 

 

oltec ( 23. prosince 2017 11:27 )

kulové

oltec ( 23. prosince 2017 11:24 )

Hňupe

Nezadat ( 23. prosince 2017 07:41 )

Naopak,nervozní jsou prasata co ryli a ryli a stejně vyryli lejno a odřeli si při tom rypáky.

Nezadat ( 23. prosince 2017 07:37 )

To chovný prase už dávno mělo skončit na jatkách na Mírově.

marmat ( 22. prosince 2017 23:27 )

Tohle rozhodnutí Olafu se OPRAVDU do Vánoční nálady klidných voličů ANO absolutně nehodí.Radši to teda "obdržíme a přečteme" až po Novým Roce...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa