Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Babišova vláda posoudí výbušné memorandum o těžbě lithia. Skoncuje s ním?

Autor: Jakub Veinlich - 
20. prosince 2017
16:25

Kauza lithium se objevila těsně před říjnovými sněmovními volbami jako nečekané politické téma. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal s australskou firmou European Metals Holdings memorandum o porozumění při těžbě této suroviny na Cínovci. ČSSD si za rychlým podpisem stojí. Ale nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (nestr. za ANO) dostal od vlády Andreje Babiše (ANO) úkol vypracovat analýzu o všem, k čemu jeho předchůdce Česko zavázal. 

„Ministr průmyslu a obchodu má za úkol nechat zpracovat právní vyhodnocení podepsaného dokumentu a závazky z něj vyplývající,“ řekla Blesk Zprávám ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), která v minulosti řídila rezort pro místní rozvoj. Šlechtová těsně před volbami v debatě Blesk.cz prozradila, že ANO chtělo memorandum revokovat na vládě ještě před tím, než o něm jen několik dní před volbami jednala v náhradním sále mimořádně i Poslanecká sněmovna.

„Je to loupež za bílého dne,“ tvrdil tehdy šéf ANO a nynější premiér Andrej Babiš. Sociální demokraté se bránili ale tím, že ministr Havlíček musel dokument podepsat, protože ministerstvo životního prostředí, které vedl v minulém období Richard Brabec, australské firmě vydalo licenci.

„Bez memoranda by si firma s přednostním právem na těžební licenci mohla s lithiem dělat, co by chtěla,“ tvrdí bývalý ministr Havlíček.

„Memorandum je přátelské prohlášení, že půjdeme stejným směrem a ten zájemce o budoucí možnou těžbu říká, že bude spolupracovat se státem,“ hájil Havlíčka volební lídr ČSSD, bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, který pracoval na ministerstvu dříve jako náměstek, už na potřebné analýze podle premiéra Andreje Babiše pracuje. Veškeré otázky týkající se lithia si vzal nový ministr podle tiskového odboru úřadu za svou hlavní prioritu a je také jedním z hlavních bodů programového prohlášení vlády v oblasti průmyslu. 

„Ministr Hüner už opakovaně řekl, že on sám by memorandum nikdy za daných okolností nepodepsal. Veškeré další kroky v této věci oznámí až poté, co bude mít jasnou mezinárodněprávní analýzu tohoto dokumentu, ze které vyplyne, jak moc a v čem je pro Českou republiku závazné,“ řekl Blesk Zprávám Kryštof Čeřovský z tiskového oddělení rezortu. 

„Podle mého názoru ten dokument nemá právní relevanci, protože se odvolává na ochranu investic mezi Českou republikou a Austrálií – ale podle mě European Metals Holdings není australská firma,“ řekl Babiš v narážce na sídlo společnosti na Panamských ostrovech.

Už dříve se navíc ANO odvolávalo na to, že České republice hrozí kvůli memorandu arbitráž, což ČSSD odmítá. „Jestli něco vytváří riziko arbitráže, tak je to jednoznačně licence, kterou vydává ministerstvo životního prostředí, protože když někdo vydá tuto licenci, tak je už potom prakticky nemožné mu ji odebrat,“ řekl před volbami Zaorálek.

Video  Pirát v debatě Blesku: Lithium je jako TV Nova, taky nám hrozí arbitráž.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ministr průmyslu má podle informací Blesk Zpráv dodat právní analýzu podepsaného dokumentu v lednu. V rozboru by měl Hüner také navrhnout, jak využít při těžbě tří až šesti procent světových zásob vzácného kovu státní podnik Diamo.

Lithum se využívá k výrobě baterií do elektromobilů nebo chytrých mobilních telefonů. „Já myslím, že je neplatné to memorandum, je to jen bublina na burzu,“ tvrdí o dokumentu Babiš. Podle odhadů jsou v Česku třetí největší zásoby lithia na světě a mají hodnotu kolem dvou bilionů korun.

Pavlík z Geometu, firmy zkoumající lithium pod Krušnými horami, se ohradil proti útokům Andreje Babiše. Pavlík z Geometu, firmy zkoumající lithium pod Krušnými horami, se ohradil proti útokům Andreje Babiše. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček, Jakub Poláček

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa