Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schillerová dorazila za Zemanem: Chce online daně. Prezident si „oťukl“ i Chovancova nástupce

Autor: ČTK - 
8. prosince 2017
16:00

Kandidátka na ministryni financí Alena Schillerová (za ANO) dorazila v pátek po poledni na zámek do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Informoval o tom na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Schillerová se chce ve funkci soustředit na zjednodušení daňového systému a tvorbu vyrovnaných státních rozpočtů. Později odpoledne se Zeman setkal také s Lubomírem Metnarem navrženým na ministra vnitra. Prezident chce mluvit s kandidáty na vládní pozice o jejich prioritách v rezortech.

Po jmenování předsedy ANO Andreje Babiše premiérem Zeman oznámil, že se chce postupně setkat se všemi nováčky v menšinovém kabinetu, který Babiš sestavuje. Jednat nebude prezident s pěticí ministrů ANO, kteří působili i v současné vládě. Zdůvodnil to tím, že je zná a je s jejich prací spokojen.

Alena Schillerová (za ANO) se chce ve funkci ministryně financí zaměřit na zjednodušení daňového systému a bude usilovat o tvorbu vyrovnaných státních rozpočtů. Řekla to v pátek novinářům po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Schillerová byla třetí z navrhovaných nováčků ve vládě Andreje Babiše (ANO), s nimiž se Zeman sešel. Kabinet chce prezident jmenovat 13. prosince.

Chce jednodušší daňové přiznání

Schillerová uvedla, že v uplynulých letech stát zvýšil administrativní zátěž daňových poplatníků zavedením kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb. „Teď si myslím, že bychom naopak měli pracovat na zjednodušení systému. Pro mě absolutní priorita je online finanční úřad,“ řekla. Chce umožnit elektronické podávání daňového přiznání do dvou let.

Schillerová také chce jako ministryně prosazovat v příštích letech vyrovnaný státní rozpočet. U rozpočtu na rok 2018, který je navržen s padesátimiliardovým schodkem, nebude chtít žádné výrazné změny v jednotlivých kapitolách. Nechtěla přitom spekulovat, jaké poslanecké pozměňovací návrhy by podpořila. „Určitě všechno podrobíme analýze. Já sama samozřejmě bych byla ráda, kdyby přesuny nebyly žádné, případně skutečně odůvodněné,“ řekla na dotaz.

Kandidátka na ministryni také neplánuje žádné další změny ohledně zajišťovacích příkazů vůči firmám, které stát podezřívá z neplacení DPH. Zajišťovací příkazy byly v několika případech kritizovány a označovány za nástroj pro likvidaci podniků. Schillerová řekla, že metodika jejich užívání se změnila už před měsícem.

Schillerová předpokládá, že ji Babiš uvede do úřadu ještě v den jmenování vlády. S prací chce začít po nástupu do funkce bez ohledu na to, že vláda zatím nebude mít důvěru. „Bude to legitimní vláda, podle ústavy má kompetence, pokud je jmenována,“ řekla. Zatím nechtěla předjímat, zda přistoupí na ministerstvu k nějakým personálním změnám.

Dorazil také budoucí ministr vnitra

Po zhruba hodinu a půl dlouhém jednání se Schillerovou dorazil po 14:30 do Lán kandidát na ministra vnitra Lubomír Metnar (oba za ANO). Hrad o tom informoval na Twitteru. 

Metnar se chce v případě jmenování do funkce ministra vnitra zasadit o to, aby Česká republika dál patřila mezi nejbezpečnější země. Novinářům to řekl po pátečním setkání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech, které trvalo necelou hodinu. O svých prioritách či personálních změnách se chce rozhodnout a informovat teprve v okamžiku, kdy se po jmenování blíž seznámí se stavem rezortu.

Metnar po setkání se Zemanem řekl, že se ho prezident dotazoval na dřívější zkušenosti a priority v čele ministerstva. „Mám z toho dobrý pocit, byl jsem překvapen, jak prezident otázky bezpečnosti sleduje,“ řekl. Hrad v tiskové zprávě uvedl, že řeč byla především o otázce ekonomické kriminality a rychlosti vyšetřování.

Bezpečnost jako priorita

„Co se týče priorit, zasadím se, aby Česká republika, která je hodnocena jako šestá nejbezpečnější na světě, aby to tak zůstalo, nebo se to zlepšilo,“ uvedl Metnar s odkazem na hodnocení britského Institutu pro hospodářství a mír (IEP), v jehož žebříčku se ČR letos v červnu ze 163 států umístila jako šestá nejmírumilovnější země.

Detailnější priority chce Metnar sdělit až poté, co si po jmenování vyhodnotí situaci. Zeman plánuje menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO) jmenovat příští středu. Podobně se vyjádřil kandidát na ministra i k otázce, zda provede personální změny. „Musím se seznámit se situací a nedovedu odpovědět, zda personální změny budou, či nebudou,“ uvedl. Závažné problémy chce řešit hned po jmenování, bez ohledu na to, zda vláda v té době už požádá Sněmovnu o důvěru či už bude znát výsledek hlasování. 

Metnar odmítl, že by mohl zasáhnout do vyšetřování případu Čapí hnízdo, v němž policie žádá poslance o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. „Já ctím právo, právní řád ČR, nemohu a nebudu do živých kauz zasahovat,“ řekl. Komentovat pak nechtěl možné angažmá Zdeňka Ondráčka (KSČM) v čele komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Myslím, že to není otázka na mě,“ řekl.

Ve čtvrtek do Lán dorazily kandidátky na ministryně práce a pro místní rozvoj Jaroslava Němcová a Klára Dostálová. Obě po schůzce se Zemanem řekly, že se s ním v názoru na priority svých ministerstev shodly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa