Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zástupci Prahy se setkali s papežem. Orodovali za křesťanskou „megaakci“ v Česku

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
21. listopadu 2017
06:16

Nic se nesmí podcenit. S takovým heslem se vypravili v minulém týdnu do Vatikánu za papežem Františkem zástupci pražského magistrátu a primátor Olomouce. Delegaci vedl kardinál Dominik Duka. Cíl? Je hodně vzdálený. Praha se uchází o prestižní Světové dny mládeže v roce 2022 a papežovi o tom chtěla dát vědět. „Žádného příslibu jsme se nedočkali,“ řekl hned druhý den po setkání Blesk.cz pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU- ČSL).

Je to tradiční a velmi prestižní akce, která se koná jednou za tři roky. Přesvědčovat papeže Františka byl jako šéf delegace kardinál Dominik Duka, pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) a také primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD).

„Úkol a účel byl jediný. A to pozvat Svatého otce Františka jednak do Prahy a přijeli jsme žádat Vatikán o to, aby v roce 2022 bylo přiděleno pořádání Světového setkání křesťanské mládeže v Praze,“ řekl Blesk.cz den po této nevšední schůzce radní Jan Wolf. Setkání bylo 16. listopadu. 

Nejbližší setkání je přitom na programu v roce 2019, kdy se jako pořadatel představí Panama, tedy malý stát na pobřeží Jižní a Střední Ameriky. Kde se 80 % lidí řadí k římským katolíkům, 10 % lidí jsou protestanti a pět procent muslimové.

Kdo bude pořádat setkání po Panamě, zatím není jasné. „My věříme a doufám, že se Svatý stolec rozhodne uspořádat toto setkání v Praze,“ netají se svým přáním Wolf.

Po setkání ale zůstala podle všeho české delegaci jen naděje. Papež František je totiž diplomat, který toho na sobě nikdy nedá při podobných schůzkách moc znát.

„Žádného příslibu jsme se nedočkali, na druhou stranu nám bylo doporučeno, jak máme připravit podklady a co vše je potřeba k tomu, aby Vatikán rozhodoval a finálně rozhodl v náš prospěch,“ prozradil Wolf závěry schůzky s papežem Františkem a tvrdí, že Praha má velkou šanci mezinárodní akce v roce 2022 uspořádat.

„Mimochodem rozdělení v roce 1992 mezi Českou republikou a Slovenskou republikou (začalo platit až od 1. 1. 1993 – pozn. redakce) je příkladné a toho si Svatý otec velmi váží a právě to je to, co by chtěl ukázat současnému světu a co Praha a Česká republika mohla nabídnout,“ tvrdí radní.

Setkání v Letňanech 

Praha se přitom uchází o monstrózní akci, kterou snad ještě nepamatuje. Naposledy se Světové setkání křesťanské mládeže konalo před rokem v červenci v polském Krakově. Účastnilo se ho až půl milionu zahraničních turistů.

„My jsme na to připraveni. Velká zkouška byla zhruba před čtyřmi lety v Praze při setkání Taizé okolo Vánoc, to tu bylo okolo 50 tisíc návštěvníků, které prověřilo Prahu, a ty odezvy z Vatikánu byly velmi pozitivní a to je jedna z věcí, která může rozhodovat, když se bude přidělovat pořádání,“ věří Wolf.

Setkání by se konalo v Praze na letňanském výstavišti, kam vede metro, autobusy, a radní Wolf věří, že bude dokončený i Pražský okruh, nebo alespoň část, která by dovedla auta bezproblémově právě k Letňanům.

 „Jasno by mělo být někdy v lednu či v únoru roku 2019 a vyhlášení tohoto města by mělo být právě na Světovém setkání v Panamě,“ doplnil Wolf. To, jestli je Praha mezi hlavními adepty na pořádání v roce 2022, napoví případná pozvánka do Panamy. Právě na aktuální setkání se totiž zvou kandidátská města, která jsou ve finálovém výběru pro pořadatele následujícího setkání křesťanské mládeže.

Setkání na dvě a půl minuty

O papeži je známo, že setkání s ním jsou velmi krátká. Každý účastník tak musí jednat rychle. Ani české delegaci Svatý otec příliš času nevěnoval. I tak to prý ale byl pro Wolfa nezapomenutelný zážitek.

„Je to člověk neuvěřitelně charismatický. My jsme s ním byli zhruba dvě a půl minuty a já musím říct, že ještě dnes – tři dny poté, co jsme se s ním potkali, to na mě ještě velmi silně působí,“ uzavřel Wolf, který už si den poté připomínal na pražské Národní třídě 28. výročí sametové revoluce. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa