Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na bezpečnostní složky má dohlížet opozice, shodli se politici na „pirátském“ zasedání

Autor: base, ČTK - 
8. listopadu 2017
11:07

V kontrolních komisích a důležitých sněmovních výborech by měli být zástupci všech stran, komise pro dohled nad bezpečnostními složkami by pak měla řídit opozice, shodli se na tom zástupci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů u kulatého stolu, který svolal předseda Pirátů Ivan Bartoš. Novinářům po schůzce řekl, že počty poslanců ve výborech a komisích by měly být zvýšeny tak, aby tam mohli být zástupci všech sněmovních subjektů.

Zástupci všech stran by měli být podle místopředsedy STAN Víta Rakušana ve výborech a komisích, jejichž zasedání jsou neveřejná, aby informace z nich měli všichni. Zdůraznil, že členství ve výboru a komisi není placenou funkcí a jediné náklady, které se růstem počtu členů zvýší, budou náklady „na kávu“.

Jde o volební komisi, mandátový a imunitní výbor a bezpečnostní výbor. Kontrolní komise, například pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS), by pak měly být pod vedením opozice a měly by v nich být zastoupeny i nejmenší sněmovní subjekty.

ODS podle šéfa sněmovního klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury na jednání požádala o podporu předsedy strany Petra Fialy do čela Sněmovny. „Požádali jsme o podporu s tím, že budeme dále jednat,“ uvedl. Bartoš, jehož Piráti se dříve vyslovili pro kandidáta ANO Radka Vondráčka, později řekl, že žádost o podporu jeho strana probere na příštím zasedání poslaneckého klubu.

O rozdělení kontrolních výborů mezi jednotlivé strany zatím ve středu strany nejednaly. Bartoš věří, že se nad tím znovu sejdou, možná do konce tohoto týdne, a to i se zástupci stran, které se středečního jednání neúčastnily.

flest ( 8. listopadu 2017 13:36 )

A vy máte doktorát? Že to podle psaní a vyjadřování není poznat, jste na tom nejspíš jako ti zloději a křiváci ODS, TOP ...

flest ( 8. listopadu 2017 12:04 )

Pane Bartoš, učíte se rychle, takže do teď to vše byly jen řeči - kecy, a už ejhle máte kamaráda Kalouska, to jste si vybral, zná ho celý národ co je to za křiváka, jen asi vy ne. Hlavně že nepodpoříte menšinovou vládu a jste stejně destruktivní jako Kalousek, to jste se vytáhl. Proč jste kandidovali, když se neumíte domluvit. Něco jiného je asi řečnit před volbama a realita je pak jiná než jste čekal. Jste stejný, jako oni, příště se ani do sněmovny nedostanete a s takovou dopadnete jako VV.

1pravda1 ( 8. listopadu 2017 11:32 )

A tak se nám z Pirátů stávají Topáci v přímém přenosu. Plnou hubu svých transparentních hlasování - jedno z nich bylo, že jednohlasně!!! podpořili Vondráčka z ANO z vítězné strany na předsedu sněmovny, a po setkání s Kalouskem a STAN a ODS už mění dres. Piráti melou, jak se jim to hodí. Zklamali, kdo se dostane do spárů Kalouska, tak skončí jako ve své době ODS, ČSSD a jeho původní KDU-ČSL. Kalousek ví, že nemá sílu se 6ti poslanci něco změnit, a jeho destrukce ustavující schůze nevyšla, tak jim Piráti dělají bílé koně, a budou na straně TOP09! - fuj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa