Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Masakr v Berlíně se nebude opakovat? Evropu má lépe chránit sken obličeje a otisky prstů

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. října 2017
13:45

Europoslanci podpořili inteligentní moderní hranice, které by měly zvýšit bezpečnost v Evropě. Razítka do pasů by na celnicích měl nahradit systém využívající detaily obličejů a otisky prstů. Sloužit má především k omezení ilegální migrace a terorismu. Stát ale bude stovky milionů eur (miliardy korun). Fungovat by měl zhruba za dva roky.

Detailní registrace všech, kteří budou cestovat do Evropské unie. To je systém EES (entry/exit system), který posvětili poslanci v Evropském parlamentu. Podle expertů by mělo jít o nástroj, který výrazně zvýší bezpečnost. Státy totiž budou mít přehled, kdo na jejich území vstupuje.

Měl by zamezit ilegální migraci do Evropské unie. Každý, kdo by překročil tu povolenou dobu 90 nebo 180 dní, tak ho systém zaznamená a nahlásí ho příslušným orgánům. Měl by zabránit i tomu, aby lidé jezdili do Evropy na několik identit. Měl by zamezit tomu, co se stalo například při útoku v Berlíně,“ popsal pro Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Každý, kdo bude chtít na území EU vstoupit, bude muset poskytnout sken obličeje a otisky některých prstů. Podobné novinky už fungují na některých mezinárodních letištích, mimo jiné i v Praze. Moderní systémy na celnicích se ale budou týkat i občanů EU, kteří vycestují za unijní hranice. „Bude se jich to týkat jen okrajově. Občan EU se může kdykoliv vrátit. Budeme mít třeba zaznamenáno, že ten člověk dlouhou dobu pobýval v nějaké zemi. Pokud je riziková, můžeme s těmi daty nějak pracovat,“ doplnil Zdechovský.

„Samozřejmě jsem byl pro, protože je to další možnost prověřovat lidi, kteří vstupují na půdu EU, tedy i na českou. Už se nebudou muset dávat razítka na hranicích. To je strašně důležité, protože když se rozmaže, tak pohraničník neví, kdy tam ten člověk vstoupil,“ přiblížil svůj pohled Jaromír Štětina (za TOP 09).

Sám ale přiznal, že upozornění na to, že někdo porušil délku pobytu je jedna věc. Dohledat ho ale pak druhá. „Představuji si to tak, že bude existovat agentura, která to bude kontrolovat. Tu informaci si může vyžádat policie, pravděpodobně i tajné služby,“ dodal s tím, že mu systém sice připomíná částečně Velkého bratra, ale kvůli bezpečnosti mu nevadí.

Jednou z velkých priorit všech členských států je boj proti terorismu a právě tyto kontroly budou důležitým kamínkem, možná kamenem v budování naší obrany proti terorismu,“ míní také Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Ideálně by to mělo podle něj vypadat tak, jako už to chodí právě na letištích.

„Pokud máte biometrický pas, tak tam otisky prstů i fotografii máte. Ideální je, že byste vstoupili do kabinky, která by vás vyfotila, ztotožnila a pustila dál. Takto automatizovaný proces by netrval dlouho a plnil by ochranou funkci,“ popsal Svoboda. Pilotní projekty už zaznamenaly úspěch a do praxe by tak novinky měly vstoupit zhruba do dvou let.

Problém s osobními údaji? Věčný boj

Prakticky jedinou kritikou, která se na nový systém snáší, je možnost zneužití osobních dat. Část už jich ale dnes mají Evropané v biometrických pasech. „U většiny evropských systémů nikdy nedošlo ke zneužití osobních dat. Budou u běžných občanů archivována dva roky, když dojde k nějakému porušení, tak by to mělo být pět let. Potom budou mazána,“ řekl k tomu Zdechovský.

„V pětileté lhůtě osobně nevidím problém. Jednak proto, že evropská úroveň ochrany dat je jedna z nejvyšších na světě, jednak proto, že informace mohou být důležité i pro bezpečnostní složky. Například u podezřelých osob s opakovaným vstupem do EU by měly mít možnost vyhledat, kam a proč se dotyčný vrací. Nedávná minulost nám ukázala, že právě nedostatek takových informací i jejich špatná výměna patřila mezi slabá místa EU,“ komentovala systém Dita Charanzová (ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa