Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výbor rozhodne o vydání Babiše policii. Komunista Dolejš nahlédl do spisu, co viděl?

Autor: Jakub Veinlich - 
30. srpna 2017
06:10

Už dnes by měl Mandátový a imunitní výbor rozhodnout, zda doporučí Poslanecké sněmovně vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání kvůli farmě Čapí hnízdo. Oba politici by měli odpoledne na jednání výboru dorazit. Zpravodaj jediného projednávaného bodu Jiří Dolejš (KSČM) je jeden ze tří poslanců, kteří před jednáním nahlédli přímo na služebně do policejního spisu. V rozhovoru pro Blesk.cz Dolejš řekl, že žádost o vydání má opodstatnění, vyšetřovatelé prý dokonce žádali o prodloužení lhůty ke sběru důkazů.    

Blesk.cz: Co jste se dočetl v policejním spisu, který vám policisté zpřístupnili přímo na služebně?

Jde o to, že ten spis je poměrně rozsáhlý, takže se nejednalo o studium každé položky, ale spíš jsem nahlédl do těch míst, která mi přišla z hlediska těch debat, zda ona žádost byla, či nebyla na zakázku a umělá, relevantní, a nabyl jsem dojmu, že policie za ty dva roky nějakou práci odvedla.

To, co je ve spisech, koresponduje s tím, co je v žádosti uvedeno, že se to dokládá nějakými důkazovými prostředky, které budou samozřejmě dál předmětem nějakého řízení a doplňování. Takže z tohoto pohledu si myslím, že to není prázdná množina, že ta žádost smysl má, ale pochopitelně, že se rozhodnu definitivně až ve středu, kdy proběhne debata, protože by bylo nefér dělat závěry před tím, než vyslechnu jak oba pány poslance, tak jsou přizváni i pan vyšetřující a státní zástupce.

Video  S prezidentem v Lánech: Babišovi bych milost nedal, není to Kajínek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Blesk.cz: Říkal jste, že je ten spis rozsáhlý. Kolik má tedy zhruba stránek?

Co jsem viděl, tak je to asi 12 šanonů, což může čítat kolem tří tisíc stran.

Blesk.cz: Je tam něco, co vás překvapilo?

Ne, překvapení se nekonalo. V podstatě se to tvrzení o těch skutcích odráží od toho, co policie dohledává a spíše je zajímavá ta procesní stránka věci, proč některé věci nešly dřív, kde to vázlo, zda spolupracovaly příslušné osoby s policií, jak probíhaly dohledy a dozor státního zástupce a další věci, které vytváří obraz o tom, že se pracovalo řádně a ne, že to bylo nějak prefabrikované.

Blesk.cz: A šlo to rychle, jak má, nebo to vyšetřování podle vás někdo zdržoval?

Pokud je to tak, že jsou to už dva roky a vyšetřovatelé na přelomu loňského a letošního roku ještě nebyli daleko a žádali o prodloužení té přípravné fáze, tak je asi jasné, že tam nějaké problémy byly. Čili nelze říct, že to mohli předložit dřív než teď. Nemyslím si ale zároveň, že by ta žádost byla předčasná, nebo opožděná – je to prostě odraz stavu toho vyšetřování.

Blesk.cz: Dá se tedy říct z toho, co jste si přečetl, že ta žádost je oprávněná?

Má opodstatnění. Nás nezajímá přímo vyšetřování, ale do jaké míry se dá spekulovat politická dimenze, to znamená smysl imunitního řízení. Jinak si myslím, že každý člověk by se měl očistit právní cestou, že je to daleko přesvědčivější a do budoucna se na tom dá stavět, pokud se očistí. Když využijete imunitu, tak už ty otazníky samozřejmě zůstanou.

Blesk.cz: Očekáváte tedy, že Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek nakonec předstoupí před poslance a sami je požádají o zbavení imunity?

Jestli budou vstřícní, to je samozřejmě na jejich uvážení. Já to vnímám tak, že když se někdo příliš brání tomu řízení, tak že to nemusí příliš psychologicky působit na občany dobře. 

pekinez ( 30. srpna 2017 12:07 )

zato ty jsi vzdělanec, jestli víš všechno jenom z netu a televize, jak píšeš, tak to už jsi asi nejchytřejší na celém světě

phslavici ( 30. srpna 2017 12:05 )

Pravdivě a jasně napsané.

anna1234 ( 30. srpna 2017 10:28 )

.. ale argumentovat "pokrokovi" nemůžeš ničím, viď? Tak já ti aspoň maličko z morálního kodexu hnutí ANO: "IX. V případě přestupkového řízení či trestního stíhání proti své osobě, Reprezentant nebude využívat poslaneckou/senátorskou imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání. Jedinou výjimku v tomto ohledu tvoří případné stíhání za politické projevy pronesené na půdě Parlamentu ČR." Kdyby Babiš sám požádal o zbavení imunity, jednak by se zachoval podle stanov ANO a jednak by bylo vidět, že nemá z trestního stíhání obavy. Jenže on se opět zachoval babišovsky, tedy naprosto bezcharakterně.

Tamara123 ( 30. srpna 2017 09:21 )

Babiš ať táhne na Slovensko, ale ti byli rádi že se ho zbavili, ***a !

Milann ( 30. srpna 2017 09:10 )

Dolejš po tom jeho průseru je nějaký opatrný a nedělá opozici problémy protože na něho asi něco mají.chová se jinak než dříve a je zalezlí za bukem.A k této komisi Huml měl také problém ale toho nevydali,Dolejš problém s tím milionem,Němcová s těmi rohlíky a další kteří tam sedí nejsou asi lepší.To je ta pravá banda která rozhoduje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa