Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump má Zemana prý plné zuby. Kvůli zbraním, které měly skončit u ISIS

Autor: info.cz - 
20. července 2017
17:20

Setkání prezidenta Miloše Zemana s Donaldem Trumpem vždycky něco stojí v cestě. Hrad přitom oznámil, že má schůzka proběhnout, již na sklonku loňského roku. Mohlo se tak teoreticky stát už několikrát. Postupně ale vyšlo najevo, že setkání, které bylo původně vydáváno za jisté, vůbec jisté není. Ve skutečnosti je odloženo na neurčito a v Bílém domě se s ním nepočítá. Důvodem má být údajně i skutečnost, že Trump nemůže českému prezidentovi přijít na jméno. O tom informuje zpráva odborného serveru Real Clear Defense.

Text, na který upozornil investigativní novinář Jaroslav Kmenta, popisuje problematický export zbraní českými firmami, kterému Zeman umetal cestu. Arzenál podle zmíněného webu oklikou skončil i u bojovníků Islámského státu.

Český zbrojní export zažívá zlaté časy, což se navenek může zdát jako dobrá zpráva. Server Real Clear Defense ho ale popsal ve výrazně problematičtějším světle. V hlavních rolích jsou známí zbrojaři i prezident Zeman, pro kterého může právě tento příběh být zásadní komplikací ve vztazích s Donaldem Trumpem.

Zmíněný server dává do souvislosti nedávný Zemanův projev na zbrojařském veletrhu v Brně, kde kritizoval licenční pravidla pro zbrojní export. „Pokládám takové byrokratické omezení za nejdůležitější překážku našeho zbrojního exportu v současné době,“ uvedl prezident na konci května. V tomto i dalších případech mohl nahrát podnikateli a svému sponzorovi Jaroslavu Strnadovi.

VIDEO: Zeman tvrdí, že mu Trump poslal omluvný dopis za to, že se ještě nesetkali. Hrad ho ale ukázat nechtěl

Právě Strnadovy společnosti Real Trade Praha a MSM Group se totiž podle investigativní reportáže bulharských novin Trud měly spolu s desítkami dalších společností účastnit ohromného černého trhu se zbraněmi. Ten údajně kryl Ázerbájdžán tím, že přiděloval diplomatické odbavení letadlům plným zbraní. „Zbraně se tak dostávaly na Blízký východ a mnohé z nich končily přímo v rukou Islámského státu,“ tvrdí server Real Clear Defense.

Podle Andreje Čírtka ze společnosti CSG, který mediálně zastupuje Stranadovy firmy Real Trade a MSM, jde ze strany webu Real Clear Defense o snahu poškodit jejich dobré jméno.

„Článek je v naprostém rozporu přímo se zdroji, s nimiž pracuje. V bulharském médiu, na které odkazuje, jsou zmiňovány dva případy vývozů našich firem. Oba směřovaly do Izraele, a to pro společnost Elbit Systems, jednoho z největších světových podniků obranného průmyslu, jehož export podléhá přísným regulacím úřadů Izraelského státu s případnou konzultací jejich amerických protějšků. V obou případech se jednalo o těžkou speciální techniku na podvozku Tatra, žádné ruční zbraně či jiné vybavení používané teroristickými organizacemi,“ doplnil Čírtek s tím, že představa, že by Izrael vyzbrojoval Islámský stát, je prý nereálná.

Zemanova záliba v Rusku? Riziko

Dosud se jedná spíše o hypotézu, nicméně Zemanova záliba v postsovětských regionech a mnohdy až umanutá podpora specifických průmyslových odvětví – v tomto případě zbrojařů – jsou dobře známé. Nakolik v tomto případě jednal vědomě a nakolik je popsaný scénář něčím, čemu mimoděk připravil živnou půdu, není zřejmé.

Real Clear Defense nicméně vyvozuje podstatný a zcela konkrétní závěr: Zeman není u Trumpa nijak v oblibě, protože je nečitelný a jeho okolí s vazbami na Rusko představuje riziko. „To vše vede nyní k tomu, že Zeman se nyní snaží nedostat se s Trumpem do jedné místnosti,“ vyvozuje server a přidává případy akcí z poslední doby, kdy se Trump pohyboval v Evropě a Zeman se k němu nijak nehlásil.

Investigativní novinář Kmenta, který na zprávu upozornil, uznává, že neobsahuje konkrétní důkazy. „Nicméně s ní přišli obvykle dobře informovaní analytici, kteří se specializují na mezinárodní obchod se zbraněmi,“ dodává další kontext český novinář a navrhuje, aby si na tyto firmy posvítila policie a české tajné služby.

VÍCE ČTĚTE ZDE

..krakonos500 ( 24. července 2017 10:45 )

Trump se s tím prokremelským hnojem nechce špinit.

e.44 ( 21. července 2017 13:45 )

Ani kdyby to byla pravda, nemělo by to žádnou logickou souvislost s tím co jsem napsala. Ale co chtít od krkonošký prašiviny, že? Rozum, logiku? To nejde, kde by k tomu prašivina přišla?

e.44 ( 21. července 2017 01:56 )

Nedojde. Trump nesnáší, když mu někdo leze do řiti až tak, jak je Zeman zvyklej z lezení do čínský a ruský řiti. A ty Zemanovi kámoše v Číně a Rusku nám byl čert dlužnej. Domluvil s nima tak nesmyslně velkej vývoz našich surovin k nim, že už na to začínáme doplácet. Zatím je to jen zvyšování cen másla, jelikož naše kvalitní mlíko a smetana jde do Ruska a Číny a tady je toho nedostatek k výrobě másla, Zemanovi kamarádíčci se na tom napakujou a doplatěj na to obyčejný lidi. Zatím je to jenom máslo, ale co bude další?

2626 ( 20. července 2017 18:15 )

No trapnost bude pokračovat další trapasy a budeme si za to moct sami my přece nemůžeme Mít prezidenta na úrovni nesmí se vymykat z davu.

2626 ( 20. července 2017 18:09 )

Nejdřív se Zeman do USA hrnul a ono stále nic.je to trapný. Venku o něj nikdo moc nestojí. Ještě že máme skvěle kámoše v Číne. Nevím jestli na nás vůbec dojde řada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa