Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Když chcete jíst jako Němci, musíte se víc zajímat, radil Jurečka. Co udělal?

Autor: mah - 
19. července 2017
05:20

Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) začal poslední kolo schůzek s ministry. Jako první v úterý bilancoval působení šéfa zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten si od premiéra nakonec vysloužil pochvalu, i co se týká řešení dvojí kvality potravin v EU. Byla ale zasloužená? Ministr sice o ochraně spotřebitelů mluvil dříve, než se dostal vůbec do funkce, Blesk.cz se ovšem podíval, kolik z jeho slov přešlo v činy.

Marian Jurečka označil kvalitu potravin v Česku a ochranu tuzemských spotřebitelů za svou prioritu ještě dříve, než byl vůbec jmenován ministrem. „Na téma kvality potravin bych se rád zaměřil. Chci, aby existovala opravdu intenzivní kontrola potravin, které se nabízí našim spotřebitelům,“ řekl už na začátku ledna 2014, tehdy ještě jako ministerský kandidát. Prohlašoval, že by Česká republika neměla být popelnicí Evropy.

O rok později se začalo více mluvit o dvojí kvalitě potravin ve východní a západní Evropě. Z průzkumu, který v srpnu provedla Potravinářská komora ČR, vyplynulo, že Němci mají ve stejných baleních kvalitnější potraviny za nižší ceny.

Názorová otočka?

Tehdy se k ministr k problému postavil trochu jinak než v posledních dnech. Spotřebitelům naznačil, že si za problémy můžou do určité míry sami.  

„Když jdeme nakupovat auto, kolik času strávíme porovnáváním technických parametrů? A kolik času tím, že si zjišťujeme složení potravin, za které utrácíme velkou část rodinného rozpočtu? Obchody a řetězce nám prodají jen to, co si koupíme, zamýšlel se tehdy pro Respekt, i když dodal, že mu dvojí kvalita vadí. Češi by podle něj měli projevit mnohem víc názoru a aktivity: oni mají právo rozhodnout, co si koupí.

Jurečka začal plně situaci řešit až loni v únoru, kdy už byla diskuze o dvojí kvalitě potravin v plném proudu. S problémem proto vyrazil za ministry zemědělství zemí ve střední a východní Evropě. „Polovina z nich to vnímá také jako problém, proto to chceme přednést na jednání Evropské komise,“ oznámil tehdy ministr.

Až do května pak Jurečkovi trvalo, než problém přednesl svým kolegům ze všech zemí EU. S výjimkou Slovenska ale českou stížnost nikdo ze zemí osmadvacítky nepodpořil.

Přes léto se poté šéf resortu několikrát sešel se svojí kolegyní z Bratislavy Gabrielou Matičnou, se kterou probíral dvojí kvalitu potravin, kterou označil za potencionálně nekalé obchodní praktiky.

Zároveň se shodli, že je třeba problém řešit na unijní úrovni. „Dosavadní kroky Evropské komise pro potírání nekalých obchodních praktik jsou nedostatečné. Je nezbytné přijít s celounijním legislativním řešením,“ prohlásil tehdy český ministr zemědělství.

Náprava na poslední chvíli?

Vše se definitivně dalo do pohybu až letos na začátku února. Tehdy Marian Jurečka oznámil, že jeho ministerstvo srovná potraviny z východní a západní Evropy. Dal tomu velkou prioritu. „Průzkum je potřeba, abychom mohli deklarovat, že tento problém tady skutečně je,“ řekl tehdy ministr v MF Dnes.

Poté se o problém začal zajímat i sám premiér Bohuslav Sobotka. „Je nepřijatelné, aby v Evropě, kde máme společný evropský trh, existovaly potraviny a potravinářské výrobky, které budou prodávány ve dvojí kvalitě,“ řekl v březnu ČT po setkání zemí Visegrádské čtyřky premiér.

Spojené hlasy zemí V4 pak k akci vyprovokovaly i eurokomisařku Věru Jourovou (ANO). Ta se s ministry zemědělství dohodla, že problémy bude řešit i Evropská komise. I Jourová prohlásila, že z jejího pohledu jde o neférovou obchodní praktiku.

Evropská komise ale vše znovu smetla ze stolu. Podobné problémy si podle komise musí každá země vyřešit sama. S tímto výsledkem ovšem Jurečka nebyl spokojený. „Chceme, aby se to podpořilo novou legislativou anebo výkladem stávající legislativy, kdy se bavíme o tom, že chceme chránit spotřebitele,“ řekl k tomu ministr.

Máme výzkum! Podívejte se, jak u nás šidí rybí prsty

Před polovinou července nakonec ministerstvo zveřejnilo první výsledky slibovaného srovnání potravin ze západu a východu Evropy. V těch se ukázalo, že Češi skutečně dostanou oproti Němcům méně kvalitní zboží, i když ho pořídí ve stejném obalu.

Video: Ministr Jurečka mluvil o diskriminaci českých spotřebitelů v Bruselu. Na podporu svých argumentů přivezl šizené rybí prsty.

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

S výsledky výzkumu i šizenými rybími prsty se ministr následně vydal do Bruselu na jednání Evropské rady. „Výsledky našeho průzkumu jasně prokázaly, že některé produkty, které jsou na první pohled stejné, se ve složení zásadně liší,“ zopakoval Jurečka svojí mantru z posledních měsíců. „Není možné, aby zákazník v jedné zemi dostal ve stejném obalu horší zboží než jinde,“ dodal. 

Někteří kritici mu ovšem vyčítají, že se problematice intenzivně věnuje hlavně kvůli blížícím se volbám. Běžní občané totiž prý o problému věděli již dlouhé léta. Sám Jurečka Blesk.cz na otázky k problematice nereagoval.

Video: Tisková konference Mariana Jurečky a Bohuslava Sobotky k bilanční schůzce.

prycsnima ( 19. července 2017 09:53 )

 Za všechno můžou zákazníci. Protože ty sra čky kupujou.Basta. Takže si to žerte dál a držte tlamu hovada.

bizon_pepa ( 19. července 2017 07:23 )

Pane Jurečko, l čemu vás tedy máme? Zřejmě jenom pro rozdělování dotací na plastové sudy.

fotrpjotr ( 19. července 2017 05:35 )

Měla by se srovnat nejen kvalita,ale i snížit cenu k poměru platu u nás a v Německu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa