Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministryně Valachová skončila, už doopravdy. Zeman jmenuje jejího náměstka

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. června 2017
15:40

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) potvrdila na Pražském hradě prezidentu Miloši Zemanovi svůj úmysl rezignovat. Hlava státu s jejím odvoláním otálela, a dokonce Valachové nabídla, že si může svůj krok rozmyslet. Zeman totiž prohlásil, že není povinen demisi ministra přijmout. Valachová měla skončit už k poslednímu květnu kvůli aféře s přerozdělováním dotací do sportu. Resort tak bude mít od voleb už třetího ministra, současného náměstka Stanislava Štecha jmenuje Zeman ve středu.

„Potvrdila jsem znovu, že jsem podala demisi. Na demisi trvám. Pan prezident demisi tímto přijal. V tom následujícím kroku se sejde s mým nástupcem,“ řekla novinářům po téměř dvouhodinovém čekání Valachová. Schůzka trvala 40 minut a prezident Zeman ji prý znovu nabádal, aby si svůj krok dobře rozmyslela, víc prý ale nenaléhal. „Rozhodně mě násilně nepřemlouval,“ dodala. Další desítky minut pak čekala na zprávu o jmenování více než 80 profesorek a profesorů.

„Myslím, že pokud se učiní politické rozhodnutí, tak byť to možná člověka lidsky nebo profesně bolí, je namístě, aby si za ním politik stál,“ řekla také Valachová a snažila se ubezpečit učitele, že kariérní řád je pro ně dobrá věc. Valachová skončí ke středě, tedy k 21. květnu. Podívejte se na komentář Kateřiny Valachové po setkání s prezidentem:

Valachová se teď hodlá soustředit na parlamentní volby. Ve Středočeském kraji kandiduje jako dvojka za předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem.

Průtahy kolem odvolání kritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), označil je za neodůvodněné a nesprávné. Valachová původně chtěla odejít k 31. květnu. Svou rezignaci oznámila v době, kdy vládu kvůli podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií odmítal opustit tehdejší ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Zeman s jejím odchodem nesouhlasí, a dal jí proto čas na rozmyšlenou do svého návratu z návštěvy Vietnamu a Kazachstánu, tedy do 10. června. Později oznámil, že situaci bude řešit až tento týden. Ministryně několikrát uvedla, že svou demisi nestáhla a platí. A to i přesto, že v Senátu neprošel kariérní řád učitelů, který bude třeba znovu hájit ve Sněmovně. Takhle Valachová ale naznačila, že by konec v čele rezortu nemusel přijít ihned:

To její dosavadní náměstek Stanislav Štech se na funkci jen třese:

halba ( 22. prosince 2017 17:10 )

Jako narážečka,šikovná to baba.

vamberk ( 20. června 2017 02:25 )

To je dost že konečně odtáhla. BHohorovná a drzá právnička, která v životě nestála za katedrou děšlala jen kraviny (inkluze, pamlsková vyhláška atd.). Švec by se měl držet svého kopyta a v čele ministerstva školství by měl být někdo kdo učil a řídil školu. Připomíná mi to ministerstvo obrany s ministrem Baudyšem - nevojákem hvězdářem, který prostřelil letadlo. Jen jsem zvědav jak vyšumí opět do ztracena krádeže zlodějské přítelkyně Valachové - Simony Kratochvílové - ale o tom paní ministryně cudně mlčí. Přijala politickou zodpovědnost, tak je hrdinka že odešla a ještě jí kdekdo přemlouval aby zůstala zachraňovat školství ! Zase jedna ukázka socdemáckých gaunerů.

ivoadler ( 19. června 2017 16:31 )

Tuhle šaškárnu si Zeman mohl ušetřit. Ale on chce ukázat, jak je důležitý: bez mojí vůle vlas z hlavy nespadne. Jdi do pr dele, Miloši.

malejavelkej ( 19. června 2017 16:14 )

A inkluzi, pamlskovou vyhlášku a podobné kraviny ať si vezme sebou!

hejhej ( 19. června 2017 15:55 )

Ministryně Valachová skončila. Konečně !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa