Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Fraška pokračuje. Valachová má štěstí, že nevypadá jako Pelta

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
3. června 2017
05:40

Když nedávno policie zatýkala nejen na ministerstvu školství kvůli korupci v rozdělování sportovních dotací, měla ČSSD a její ministryně školství Kateřina Valachová jediné štěstí: její kauzu svou obludností překryla ústavní fraška s odvoláváním ministra financí Andreje Babiše, v níž se trochu utrhl ze řetězu prezident Miloš Zeman.

Takže když Valachová záhy oznámila svou rezignaci k poslednímu květnu, aby prý její kauza neodváděla pozornost od Babiše, byl to chytrý PR trik: ministryně, jejíž náměstkyně a blízká přítelkyně Simona Kratochvílová podle policie rozdělovala fotbalové dotace v bytě pronajatém tehdejším fotbalovým bossem a politikem ODS Miroslavem Peltou, vypadala skoro kladně. Možná to překvapilo i ji samotnou, takže teď najednou klidně říká, že to „neměla pokládat“, protože pro její odvolání neexistují důvody.

Přitom její kauza má všechny atributy perfektního politického konce: veřejné miliony se porcují v bytě pronajatém právě na to a ve vzduchu visí ještě sex. Navíc v kauze nechybí ani další dobrý známý ze sportu a pražský nestor ČSSD Karel Březina, jehož partaj externě a neviditelně zaparkovala právě na ministerstvu školství, protože je jinde toxický kvůli svému odsouzení za neoprávněné pobírání odměn. Ty mimochodem pobíral i u Valachové, jen nikdo včetně ministryně oficiálně neví, za co vlastně. Jeho služby zůstávají tajené.

Valachová samozřejmě měla podat co nejrychlejší demisi a vůbec ne kvůli Babišovi. V čele ministerstva kryla starý dobrý systém bačování veřejných peněz a její jediné štěstí je, že nevypadá ani nemluví jako Pelta, takže může budit dojem solidnosti. Jestli o šetřené korupci nevěděla, pak nemá v čele ministerstva co dělat, protože šéf je placený i za to, že ví; a stejně tak nemá ve funkci co dělat, ani jestli nad vším jen zavírala oči, protože to tak ve straně prostě chodí. Jedno je horší než druhé.

A je jedno, že Zeman radši odjel do Vietnamu, než aby ji odvolal. To je ostatně poslední dobou jeho výklad ústavy, v kauze s Babišem pro změnu odjel do Číny. I z odchodu Valachové je teď další fraška. Ministryně se začala ve funkci udržovat tím, že prý ještě ve sněmovně zařídí kariérní řád pro učitele, teď ale pro změnu říká, že už to za ni zařídí její nástupce Stanislav Štech. Ale možná je to v ČSSD určitá tradice. Podobné ministerské odchody kdysi založil Jaroslav Tvrdík, ten ale při tom ještě i brečel.

auslak ( 3. června 2017 13:59 )

Všude ve světe ANO , ale u nás tam kde na vedoucích místech sedí člen ČSSD , ODS , TOP09 nebo KDU , tam je přísný zákaz mít zodpovědnost za své podřízené. Tady vedení jenom bere platy , nemá žádnou , ale žádnou zodpovědnost a jenom se hřeje na dobrém křesle a v případě nějakého přečinu se přesune na ještě lepší místo a líp placené. Za odměnu , že to šlo hladce bez něj.

kolokolo ( 3. června 2017 13:10 )

Nechce se mi věřit že ministr nezodpovídá za své podřízené..A kdo tedy kontroloval faktury,příkazy, odměny..? Nedovedu si představit že by vedoucí prodejny či hotelu nezodpovídal za své podřízené..!!! Za co by potom bral tak velké výplaty..? Všude ve světě platí osobní zodpovědnost za své podřízené..

1pravda1 ( 3. června 2017 12:06 )

A co ta její největší kamarádka a zároveň náměstkyně MŠ, která s Peltou v tom bytě stamiliony rozdělovala? Ministryně by snad měla mít přehled alespoň o činnosti svých náměstků a kamarádky. Jo a Chládek, bývalý ministr školství za ČSSD rychle odchází z výborně placeného managerského místa v českém fotbale - náhoda?

raduzkaxxx ( 3. června 2017 10:57 )

p3p3 - nejsi z Prostějova ??? kde se staví pěkná hala za stovky milionů ??? taky o tom Valachová nevěděla ? a o čem vlastně věděla ?

p3p3 ( 3. června 2017 10:55 )

No teda ty musíš být ale blbec.....-)

Zobrazit celou diskusi