Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čuba se promarodil k milionu, ruku nezvedl. Platí mu i byt v Praze

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. května 2017
05:00

Plat, náhrady na cestování a reprezentaci, k tomu nárok na plat asistenta, provoz senátní kanceláře a pražský byt. Senátor František Čuba (81, SPO) má na to všechno nárok i v době, kdy dlouhodobě marodí. Jen plat s náhradami, tedy peníze, které plynou přímo jemu do kapsy, se už za devět měsíců vyšplhaly přes milion korun. Čuba přitom za tu dobu ani jednou nehlasoval o projednávaných zákonech v horní parlamentní komoře.

Základní plat senátora byl loni 65 700 korun. Letos vzrostl na 71 tisíc korun. Nejstarší český senátor byl na plenárním jednání naposledy v srpnu. Od září, kdy nehlasoval, si tak přišel na 617 800 korun.

K tomu je třeba připočíst paušální náhrady na dopravu a reprezentaci, které není třeba dokládat žádnými účtenkami. Za ty vyinkasoval Čuba už 459 900 korun. Vzhledem k jeho nemoci a rekonvalescenci po operaci lze přitom předpokládat, že toho Čuba příliš nenacestoval. Ani nehostil delegace či jinak reprezentoval Senát.

Zlínský senátor, který se podrobil operaci tenkého střeva, má navíc nárok na příspěvek na senátorskou kancelář ve svém obvodu, a také na ubytování v Praze. V prvním případě jde o 19 tisíc měsíčně, ve druhém o 17 tisíc každý měsíc. Pokud by si nechal Čuba peníze vyplatit, což podle informací Blesk.cz zatím v plné výši neudělal, šlo by o dalších 324 tisíc korun.

Asistent nebere telefony, mlčí i strana

Navrch platí Senát také 40 tisíc měsíčně na Čubova asistenta. Ten přitom redakci Blesku minimálně tři dny nebere telefon a nereaguje ani na SMS zprávy. Stejně jako vedení Strany práv občanů (SPO), jejíž je Čuba členem, tak zachovává mlčení ohledně senátorova zdravotního stavu a případné senátní budoucnosti.

Sečteno podtrženo vyinkasoval Čuba za devět měsíců své nepřítomnosti na plenárních jednáních Senátu 1 077 700 korun. Pokud se rozhodne vyčerpat i všechny příspěvky na kancelář, ubytování v Praze a asistenta, dostane dalších 684 tisíc korun.

Mandát má do roku 2020, vedení je bezzubé

Autor slušovického zázraku hlasoval v Senátu naposledy 24. srpna. Chyběl i na červnové schůzi, v červenci a srpnu se zúčastnil zhruba poloviny hlasování. Další jednání a hlasování se navíc blíží, Senát se sejde příští středu.

Čubovu dlouhotrvající nepřítomnost, která podle místopředsedy Senátu za STAN Jiřího Šestáka nemá v posledních letech obdoby, už chce řešit i vedení horní komory. Chystá se Čubu řešit s předsedou jeho senátorského klubu. Tím je zároveň jeho stranický šéf Jan Veleba (SPO). Šesták naznačil, že přijatelnějším řešením by byl například Čubův nástup na nemocenskou.

Senátor František Čuba se před několika lety pochlubil na Facebooku svými vnoučaty. Senátor František Čuba se před několika lety pochlubil na Facebooku svými vnoučaty. | Archiv Blesku

„Nejbližší plenární zasedání Senátu je začátkem března. Do té doby se s ním zkontaktuji a chci od něho slyšet, jak to bude. V žádném případě na něj nebudu tlačit, to považuji za neetické. Zvlášť v jeho případě,“ řekl Veleba Blesk.cz už v lednu. Situace se ale nijak nezměnila a Veleba o čtyři měsíce později už odmítá Čubův zdravotní stav nebo možný konec v Senátu jakkoliv komentovat.

Jeho asistent Milan Frnka přitom v lednu tvrdil, že se Čuba zotavuje překvapivě rychle. „Pan docent podstoupil operaci trávicího traktu. Výkon trval několik hodin. V Baťově krajské nemocnici strávil měsíc. Vše dobře dopadlo. Zhoubné bujení se neprokázalo,“ řekl. „Je neuvěřitelné, jak se v jeho věku zotavuje. Občas přijde na dvě tři hodiny i do regionální senátorské kanceláře ve Zlíně. On je typ člověka, který nevydrží bez práce,“ dodal.

Ani to mu ale zřejmě zatím nedovolilo odcestovat na jednání Senátu. František Čuba je zvolen až do roku 2020, pokud se nerozhodne sám například ze zdravotních důvodů odejít.

gabreta ( 27. května 2017 12:24 )

Velmi mne potěšila kritika za názor od takovýho vemena jako jseš ty, tipickej vyhulenej volič TOP O,9!!!

gabreta ( 27. května 2017 11:07 )

No a co, že Čuba čerpá plat senátora? Když dlouhodobě marodil Havel, tak neinkasoval prachy? Nebo Dráth že pobíral plat i náhrady v base? To všechno asi nevadilo co? Čubu tenhle polistopadovej bordel okradl o daleko větší sumu, než dostává! Stačí kouknout, co zbylo ze státem rozkradenýho JZD Slušovice!

tomascekova ( 27. května 2017 10:09 )

Maximální výše náhrad poslance za rok činí 1.528.884,-Kč, bez poslaneckého platu, bez příplatků za kluby, předsedy, místopředsedy + bez stranických platů, bez odměn členů dozorčích rad + bez mzdy od zaměstnavatele i bez zisků z podnikání + bez dárečků od lobbistů + bez trafik atd.: Reprezentace - 99 600 Kč Cestovní náhrady - 248 400 - 373 200 Kč podle kraje, kde má poslanec trvalé bydliště Administrativní a odborné práce - takzvané expertné - 155 184 Kč Pronájem a vybavení kanceláře v regionu - 170 400 - 386 400 podle velikosti města Asistenti - 430 500 Kč Telefony a internet - 84 000 Kč Odměny za dvě volební období: 3.057.768,-Kč Kalousek v PS od roku 1998 Benda - od roku 1990 ve Federálním shromáždění a dále v PS Filip - 1990-92 ve Federálním shromáždění, v PS od 1996 atd. Pro úplnost stojí za shlédnutí odkaz a budete velmi překvapení jaké funkce a strany jednotliví poslanci zastávali a dnes zastávají. Samý komunista odleva doprava. Havel věděl proč s nimi spolupracoval a nechal je rozlézti do tradičních politických stran a pak i do TOP 09. Např. takový neznámý poslanec za ČSSD František Adámek, který ještě v prosinci 1989 byl zvolen do funkce tajemníka ÚV KSČ. http://www.nasipolitici.cz/cs/lide/seznam-politiku Čemu se lidi divíte, když tu smečku korytářů stále volíte? Tyto volby budou o vyčištění zaneseného chléva a konečně se bude makat pro republiku a občany, i když práci budou ztěžovat nařízení z EU a NATO.

panda82 ( 27. května 2017 09:43 )

haahaha

joudajoudovy ( 27. května 2017 09:34 )

asi se neumite orientovat v diskuzi a nechapete obsah textu. cuba a dalsich 300 poslancu/senatoru pouze vyuzivaji zakony schvalene havlem, pithartem a klausem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa