Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Benda dal kuřákům v barech naději. „Pokrm je i nápoj,“ zatrhli mu kličku

Autor: Jakub Veinlich - 
18. května 2017
15:25

Protikuřácký zákon má „díru“ a v barech se při troše šikovnosti bude moci kouřit i po 30. květnu. Tvrdí to aspoň politický matador a milovník tabáku Marek Benda (ODS). „Točí“ se na formulaci, podle které zákon zakazuje kouření jen tam, kde se podávají pokrmy určené k přímé spotřebě. To by se přitom podle poslance na arašídy v sáčku nebo chipsy nemuselo vztahovat. Jenže pro ministerstvo zdravotnictví je „pokrmem“ i jakýkoli nápoj. 

Chyba je podle Bendy hned na začátku zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. A to ve druhém paragrafu, který vymezuje pojmy. „Oni neumějí psát ještě ke všemu,“ zmínil na akci Cigárem to nekončí…! na adresu ministerstva zdravotnictví.

Zmíněný paragraf uvádí, že „provozovnou stravovacích služeb (je) prostor potravinářského podniku, v němž je provozována stravovací služba zahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v této provozovně“.

Podle výkladu Marka Bendy se bude smět v některých zařízeních kouřit dál: 

Video  Benda: V protikuřáckém zákonu je chyba - kouřit se může dál.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Z toho já tvrdím, že tam, kde se nepodává jídlo, pro účely tohoto zákona není provozovnou stravovacích služeb a kouřit se nadále může,“ vykládá si zákon Benda. Dodal k tomu, že v tom případě by musel šéf provozovny mít například u chipsů či oříšků nápis, že „nejsou určené ke spotřebě v této provozovně“.

Benda se chce proto také obrátit na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) s dotazem, proč klame veřejnost, že se nebude smět kouřit ve všech barech, vinárnách a kavárnách. „Je to jejich chyba, kterou si tam vnesli,“ tvrdí Benda. O mezeře prý věděl, ale záměrně na ni neupozornil, aby ji ministerstvo do začátku platnosti zákona nestihlo legislativně opravit.

Náměstkyně Arnoštová: Benda nemá pravdu

Ministerstvo zdravotnictví Bendovu interpretaci odmítá a chystá k zákonu metodický výklad. Jeden překvapivý moment už náměstkyně ministra Ludvíka Lenka Teska Arnoštová ale pro Blesk.cz řekla už nyní. Nápoj je prý pokrm.

„Pan poslanec Benda podle naše názoru nemá pravdu. Protože podle zákona o ochraně veřejného zdraví je pokrmem i nápoj,“ uvedla Arnoštová. Dodala tak, že omezení platí i na provozovny, kde se podávají nebo nalévají nápoje k přímé spotřebě.

Anketa
Je pro vás „pokrmem“ i nápoj?
počet hlasujících: 323
Anketa
Je pro vás „pokrmem“ i nápoj?
Ne.
77 %
Ano.
23 %
počet hlasujících: 323

Bendu taková interpretace spíš pobavila a nemůže jí uvěřit. „Myslím, že přirozený lidský rozum říká, že když něco není pokrm, tak je to nápoj. Pokládám to za naprosto obskurní pokus skrýt svou chybu. Jestli toto paní náměstkyně tvrdí, tak se nedivím, že ji pražští sociální demokraté nechtějí dát na kandidátku,“ řekl Blesk.cz překvapený poslanec.

Bartoška: S kouřením nepřestanu

S chystaným zákazem kouření v restauracích nesouhlasí také herec a prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška. Na protestní akci nedal cigaretu téměř z ruky a to i přesto, že prodělal těžkou rakovinu mízních uzlin. Prohlásil navíc, že kouří od dětství a přestat s tím nehodlá.

„Jsem silný kuřák. Kouřím od 14 let a přesto, že jsem prodělal fatální nemoc, nechci, aby o mém zdraví rozhodovali poslanci, ale aby o něm rozhodoval Bůh. Takže kouřím dál a dokonce mi lékaři bylo doporučeno, abych nepřestával kouřit, protože by se tělo leklo, ale abych to omezil. Zkouším to omezovat,“ říká o svém zlozvyku herec.

Jiří Bartoška má pro cigarety slabost. Kouřit nepřestane: 

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) připomněl ústavní stížnost proti zákonu, kterou podepsalo dvacet senátorů. „Já si stejně myslím, že to bude jako s EET, že začnou pomalu uhýbat, uhýbat,“ řekl Kubera, podle kterého zákon omezuje svobodu.

Protikuřácký zákon podepsal kuřák prezident Miloš Zeman 14. února. Lidé si nebudou smět zapálit v restauracích, barech a dalších provozovnách od 31. května, kdy je Světový den bez tabáku. V souvislosti s kouřením ročně v Česku zemře okolo 18 tisíc lidí.

 

guyver16 ( 22. února 2018 17:47 )

Tak mě poslouchejte jsem barman z málo města že se zrušilo kouření tak mi šla trzba o 70 procent dolů jak mi to vysvetlite nekuřák jsem chodí minimum a když totady vidí lidi ze je tu prázdno tak se otočí a jdou pryč ty kuřáci o jsem hodili dělali trzba teď si místo pěti piv dají dvě a jdou domu vy si myslíte že ty mladiprestanou kouřit a pít nepřestane a nebo to nahradí něčím jiným třeba drogám a vy rodiče Otomar nebudete mít ani páru v každém městě jsou nekuřácké bary a hospody ta ti co nehuli ať si chodí tam paní Arnostova by potřebovala asi jiné brko aby se to naučila hulit a tě její ancabl celý parlament stojí za před akorát si tam vyhřívání zadky takhle schvalovat a odsouhlasit zákony umí kdejaký zák z pomocné školy a my je platíme z našich daní ne pro lidi a proti lidem nechají se ovládat evropskou unii a svoji blbosti a hlavně lidem mažu med kolem pusy a z toho co slíbili splní jen malý zlomek a pan prezident Zeman je už starý pán potřebovalo by to někoho energetického který dá těm mladým nějakou naději do budoucna a ne jen sliby chyby a to naše školství i s ministryni stojí za prd místo aby to dětem zjednodušili tak jim to ztěžuji a to je vše pro ty vnímavý i hloupé lidi

Samo ( 26. května 2017 19:45 )

Vy na této stránce jste sebranka hlupáků. Vaše příspěvky jsou ubohé a vůbec neřeší to, že Benda má podle práva a ustálených názvů a pojmů, které se užívají ve veřejném stravování a restauracích od nepaměti.

Samo ( 26. května 2017 19:40 )

Benda má jednoznačně pravdu v tom, že nápoj nemůže být pokrm. To by musel být v každé restauraci uveden na jídelním lístku a ne na lístku nápojovém. Jenom hloupý člověk anebo demagog tvrdí něco jiného. Jinak logicky je jasné, že nápoj se pije a jídlo se jí a každému, kdo má alespoň špetku rozumu v hlavě je to jasné.

zdenekk- ( 20. května 2017 10:04 )

Toto přiblble hovádko dementni zakomplexovaní slizké patří urychleně chcípnout v bolestech na rakovinu!!!Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

al.bunda ( 18. května 2017 18:02 )

Inu,jenom aby se EU nechytla toho že i nápoj je pokrm,jinak od června bude povinně k pivu vidlička a nůž

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa