Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ženou Trump s Kimem svět do války? Expert: Hrozí jaderný útok na Jižní Koreu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. dubna 2017
05:25

Po jednorázovém útoku USA na Sýrii po zatím neprošetřeném chemickém útoku zhoustla atmosféra mezi mocnostmi, napětí pak „přiživila“ další hrozba amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně možného útoku v KLDR. A to v reakci na jaderné nebezpečí ze země diktátora Kim Čong-una, disponujícího zastaralou, ale stále početnou armádou. Mohly by diplomatické roztržky přerůst v otevřený válečný konflikt? A ženou Trump s Kimem svět do války?

Nejprve na dění kolem Sýrie, nyní i na spory ohledně KLDR jsou upnuty zraky světové veřejnosti. „V obou teritoriích jsou zainteresovány zájmy velkých globálních aktérů,“ podotýká bezpečnostní analytik Miloš Balabán ze Střediska bezpečnostní politiky. A do konfliktů se dostávají zájmy USA, Ruska i Číny.

KLDR a hrozba jaderného útoku

Společně se zájmy tří mocností setkávají v KLDR, které pevnou rukou vládne diktátor Kim Čong-un. A světu hrozí dalšími raketovými testy. Severokorejci však v reakci na poslední rázné kroky USA varují, že jsou schopni i jaderného útoku. Jenže má to háček.

„Že severokorejský režim disponuje jadernou zbraní, je nesporné. Ale jadernou zbraň musíte nějak přepravovat a v tomto směru jejich raketový program ještě neumožňuje to, aby tato schopnost byla dostatečná,“ řekl Blesk.cz Balabán. „Vyhrožování, že zasáhnou americkou loď nebo území Spojených států, je tedy jen propaganda,“ doplňuje s narážkou na poslední výhrůžky KLDR.

U Korejského poloostrova nyní cvičí američtí vojáci společně s Japonci. Na nácvik vyslaly USA i obří letadlovou loď Carl Vinson. „Naše revoluční síly jsou v bojové připravenosti potopit americkou letadlovou loď s jaderným pohonem jediným úderem,“ varoval komunistický list z KLDR Rodong Sinmun.

Do přístavu Pusan v Jižní Korey pak dorazila jaderná ponorka USS Michigan. Severní Korea včera uspořádala vojenské cvičení také - pro změnu při příležitosti 85. výročí založení své armády.

Uprchlická vlna na území Číny?

Balabán připomíná, že USA mají prostředky, aby byly schopné případný jednorázový útok KLDR velmi rychle eliminovat. I tato zatím diplomatická přestřelka však dokládá, jak složitá situace na Korejském poloostrově panuje.

Situaci by však útok ze strany USA výrazně vyostřil. „Náhlé vojenské řešení problému by mohlo situaci ještě výrazněji zkomplikovat, např. masovou uprchlickou vlnou na území Číny. Kromě toho je Kim Čong-un velmi nepředvídatelnou veličinou,“ pokračuje bezpečnostní analytik.

Zatím dochází pouze ke spíše ojedinělým útěkům. V polovině března zadrželi Číňané osmičku severokorejských uprchlíků, kterým však hrozí deportace zpět do vlasti. A podle lidskoprávní agentury Human Rights Watch by poté došlo na jejich mučení a výrazné ohrožení jejich životů.

VIDEO: Propagandistické video KLDR: Jak by vypadal útok na Američany?

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Jižní Korea v reálném ohrožení. Bojí se i Japonci

Hrozba vypuknutí konfliktu na Korejském poloostrově přitom není nezanedbatelná. „Kim disponuje zastaralou armádou, kterou však tvoří vysoce oddaní, zfanatizovaní příslušníci. A má i své dělostřelectvo, kterým může ohrozit Soul, jež se nachází zhruba 50 kilometrů od hranic,“ říká Balabán.

Že by útok mohl být veden na území Jižní Korey, vidí proto jako reálnou hrozbu. „Kim je samozřejmě nepředvídatelný i z hlediska použití jaderné zbraně. Na samotném Korejském poloostrově se jaderná zbraň použít může. V tomto případě nemůžete vyloučit, že dojde k použití jaderné zbraně za velkých ztrát,“ uvádí odborník.

Se znepokojením pohlíží na stoupající napětí i v nedalekém Japonsku. Poptávka po jaderných krytech tam stoupla až desetinásobně - a to právě kvůli severokorejským raketovým testům. Rakety totiž míří i do moře směrem k Japonsku.

Severokorejské oslavy 105. výročí narození diktátora Kim Ir-sena Severokorejské oslavy 105. výročí narození diktátora Kim Ir-sena | Reuters

Stále populárnější jsou tak v Japonsku kryty budované pod obydlími - ty základní pojmou až 13 lidí a stojí kolem 25 milionů jenů (5,6 milionu korun). K ochraně před radioaktivními látkami mají sloužit i stále hojněji prodávané švýcarské čističky vzduchu, které vyjdou přepočtu na 380 tisíc korun.

Američané a negativní zkušenost z Iráku

I s ohledem na jaderné nebezpečí je však nutné postupovat s velkou rozvahou a nehnat se prvoplánově do vojenských akcí, říká český odborník. „Američané mají negativní zkušenost z Iráku, v případě Koreje to platí dvojnásob,“ připomíná angažmá USA v Korejské válce.

A tak na řadu přichází zatěžkávací zkouška pro diplomaty. Což se ukazuje jak u KLDR, tak Sýrie. „Jde o to, do jaké míry velmoci, které tam své zájmy mají, jsou schopny koordinovat své kroky směrem ke konfliktnímu potenciálu těchto zemí. Nebezpečí spočívá právě v tom, že pokud tam jejich kroky koordinovány nebudou, tak to může hrozit i některými nepříjemnými následky z hlediska vztahů mezi velmocemi,“ varuje Balabán.

Připomíná právě jednorázový úder Američanů na Sýrii, o kterém bylo Rusko informováno teprve těsně před tím, než k němu došlo. Patrná je přitom změna v přístupu USA pod vedením Donalda Trumpa

Razantnější Trump: Zakrývá domácí potíže?

Americký prezident situaci kolem KLDR řeší intenzivně, Bílý dům kvůli ní právě na dnešek svolává schůzku se všemi senátory. Trumpova dosavadní razantnější zahraniční politika však zatím příliš ovoce nenese.

Proč k ní americký prezident sáhl? „Trump potřebuje nějaký úspěch svého prezidentství. Po třech měsících od inaugurace žádný hmatatelný úspěch nemá. Ve vnitřní politice se mu zjevně nedaří. Narazil s protiimigračními dekrety i se snahou zrušit Obamacare, Obamovu zdravotní reformu, řadu problémů má i s médii. Potřebuje úspěch, takže obrátil svůj pohled na oblast zahraniční a bezpečnostní politiky,“ míní Balabán.

Trumpovy kroky jsou dle něj poněkud v rozporu s tím, co říkal Trump během své kampaně - že by se chtěl koncentrovat především na americké vnitřní problémy v duchu hesla „America first“, tedy Amerika na prvním místě.

„Otázka ovšem je, do jaké míry je toto razantní vystupování produktivní. Já osobně si myslím, že třeba v případě Sýrie tomu tak rozhodně není, protože ten útok nikam neposunul tento velice složitý konflikt, kde proti sobě stojí několik aktérů a je tam silný propletenec zájmů. A už vůbec nepomohl tomu, aby se nějakým způsobem posunula definitivní eliminace Islámského státu z regionu,“ podotýká expert.

VIDEO: O Trumpově útoku v Sýrii promluvil i šéf Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL)

Americké bombardování přitom přišlo v reakci na chemický útok v Chán Šajchúnu, který však stále není prošetřen. A patrně jen tak nebude.

Třecích ploch mezi mocnostmi však zůstává více, než „jen“ KLDR či Sýrie. „Jsme v situaci, která je velmi senzitivní. Nejen v KLDR a na Blízkém východě, ale třeba i na východě Evropy, kde dochází i k incidentům mezi ruskými vojenskými silami a státy NATO - např. ve vzdušném prostoru nebo Černém moři. Pokud by k těmto incidentům mělo docházet i na Blízkém východě, mělo by to značně negativní vliv,“ upozorňuje Balabán.

Hlavním cílem diplomatů by tak nyní mělo být vyhnout se konfliktu. „Ještě pořád věřím tomu, že existují diplomatické i vojenské komunikační kanály mezi Ruskem a USA, Čínou a USA, které jsou do určité míry zárukou toho, že k incidentu nedojde. Bohužel se situace zhoršuje a riziko se zvětšuje. Nacházíme se ve velmi složité situaci,“ dodává expert.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aneleh71 ( 26. dubna 2017 12:07 )

No magoři jsou na to dost dobrý oba dva,jak americkej přestárlej plejboj,tak to severokorejský tlustý prasátko.Akorát to s nima odnesou i ti,co o to nestojí.

prycsnima ( 26. dubna 2017 10:54 )

 Tak už konečně bude planeta země osvobozena od největších zrůd ,tedy lidstva.

blah.. ( 26. dubna 2017 10:39 )

vies... ja na rozdiel od prorusov niesom retardovany. a ked niesi retardovany, dokazes vnimat svet objektivnejsie ako ked... si proste retardovany.

krtekzhor ( 26. dubna 2017 10:37 )

vyžraný kim potřebuje tvrdou lekci,už tam dávno měla vyletět nějaká raketa a zbait se toho zmr-da o nechal popravit sve nejbližší

blah.. ( 26. dubna 2017 09:42 )

hej a pises to z americkeho pocitaca na americanmi vymyslenom internete a vyuzivas vsetky vymozenosti americkej vedy(lieky...) proste si pokrytecky ***. bez americanov by sme boli stale na urovni z pred 50 rokov. co neznamena ze amici nerobia ***iny, ale proste robia stale viac dobreho pre svet ako ktokolvek iny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa