Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ohlodá Sněmovna znovu registr smluv? Poslanci lavírují

Autor: Václav Lang - 
24. dubna 2017
05:25

Před několika týdny poslanci značně „očesali“ registr smluv, jehož principem je zveřejňovat smlouvy státu, tak aby si mohli občané prohlédnout, za co se utrácí. Jenže k němu prosadili řadu výjimek, za které na ně pak padla kritika. Brzy budou mít šanci na reparát, neboť jim Senát poslal návrh zpátky se změnami. Velká část poslanců však dosud nemá jasno, jak se k tomuto zákonu, o němž diskutují několik let, nyní postaví.

Původně měly své smlouvy do veřejného registru posílat všechny státní a veřejnoprávní instituce, územně samosprávné celky nebo podniky, v nichž má stát většinový podíl. Od letošního července bude zveřejnění těchto smluv podmínkou pro jejich platnost.

S návrhem na změnu přišel lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, který navrhl udělit výjimku z této povinnosti státnímu podniku Budějovický Budvar, neboť by ho zveřejňování kontraktů znevýhodnilo oproti konkurenci. Poslanci k němu ale nasázeli další změny, až nakonec prosadili stejnou výjimku pro všechny podniky s majetkovou účastí státu. Tím podle kritiků ztratil registr smluv smysl.

Po sérii stížností dostanou poslanci šanci na reparát. Senátoři jim totiž návrh posílají zpátky s některými změnami. Předně ho vrací do fáze, kdy se výjimka ve zveřejňování smluv vztahuje jen na Budvar. Jenže některé strany i tak lavírují, zda vhozenou rukavici zvednou.

ČSSD, ODS a KSČM váhají

Pevné v kramflecích nejsou zejména ty strany, které ve sněmovním závěrečném hlasování podpořily návrh v podobě, která zavede plošné výjimky – ČSSD, ODS a KSČM. Z oslovených zástupců ČSSD se nevyjádřil nikdo. „Myslím si, že spíš podpoříme většinově senátní verzi, to znamená jenom ten Budvar. Ale nevím, jaká bude nálada,“ nastínil pouze jeden z poslanců sociální demokracie, který si nepřál být jmenován.

Hlasování poslanců o novele registru smluv: Podpořili ji především členové ČSSD, KSČM, část KDU-ČSL i ODS. Hlasování poslanců o novele registru smluv: Podpořili ji především členové ČSSD, KSČM, část KDU-ČSL i ODS. | Psp.cz

„Postoj k registru smluv budeme řešit příští týden, až si pečlivě prostudujeme úpravy navržené Senátem. Každopádně zaujmeme rozumné a odpovědné stanovisko,“ sdělil Blesk.cz šéf ODS Petr Fiala. Jednoznačné stanovisko neplyne ani z odpovědi místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše: „Největší riziko by bylo, kdyby neprošlo nic. Budeme se při hlasování v této věci chovat kontinuálně – otázky, zda například nějaký hlas může dostat i senátní verze, projedná v úterý klub.“

V úterý na klubu se budou touto otázkou zabývat také poslanci KDU-ČSL, kteří minule hlasovali až na jednu výjimku proti. „Předpokládám, že varianta, která je blízká podstatě novely, to jest vyjmout pouze Budvar, bude pro klub přijatelná,“ uvedl pro Blesk.cz předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Faltýnek: Od začátku jsme proti výjimkám

Původního hlasování se bude držet také TOP 09. „Nemáme důvod měnit stanovisko, které jsme měli už při projednávání v Poslanecké sněmovně. Nevidíme důvody ani v případě Budvaru a zdravotnických zařízení. Nepodporovali jsme Jurečkovu novelu s jakýmikoli pozměňujícími návrhy a neuděláme to ani teď,“ řekl šéf strany Miroslav Kalousek.

Jasno má také šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Princip navržený senátory jsme podporovali vždy, na rozdíl od koaličních partnerů, takže senátní návrh podpoříme,“ uvedl.

Web Neovlivní.cz přitom nedávno informoval, že hnutí ANO svým hlasováním proti plošné výjimce „potopilo“ původní dohodu s ČSSD, kterou prý dokonce místopředseda sněmovny za ANO Radek Vondráček stvrdil podpisem.

„Já jsem se dostal do nepříjemné situace. Avizoval jsem sociálním demokratům, že pozměňovací návrhy, které zajišťují výjimku pro státní podniky, nepodpoříme. Ale také jsem řekl, že pro zákon jako celek budeme hlasovat, i kdyby tyto změny prošly. Jenže to se nestalo. Na klubu byly emoce, které převážily, nebylo možné prosadit jiný postup. Dohodli jsme se takto na poslední chvíli,“ citoval web Vondráčka s tím, že sociální demokraté už nestihli na manévr ANO na poslední chvíli zareagovat, a tak se kritika snesla na ně. Na dotaz Blesk.cz, zda je to pravda, Faltýnek pouze odpověděl, že od začátku nechtějí žádné výjimky.

„Co jsme měli udělat? Do registru smluv nepatří smlouvy obchodních a průmyslových podniků, zásadně je to může poškodit u konkurence. Máme takových příběhů desítky. Nebo jsme měli jmenovitě vypustit jen některé? Jak by k tomu přišli ostatní? Třeba Strakonice vlastní pivovar Dudák a ten registr smluv také poškozuje, stejně jako Budvar. Jsem přesvědčen, že jsme přesně naplnili programové prohlášení,“ hájil postup ČSSD pro Neovlivní šéf poslanců sociální demokracie Roman Sklenák.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ondra.dos ( 25. dubna 2017 00:16 )

Pokud má být veřejná správa skutečně veřejná, pevně doufám, že Sněmovna senátní úpravu schválí a nevykostí tento návrh zákona jako předtím.

SimonH ( 24. dubna 2017 23:15 )

Jsem rád, že TOP 09 si pevně stojí za svým postojem. Naopak lavírování ODS, ČSSD a KSČM je nedůvěryhodné.

gbrgbr ( 24. dubna 2017 22:57 )

Cením si TOPky, že jsou od začátku proti výjimkám a tím pádem jsou ve svých názorech konzistentní. Ostatní strany by si z nich mohly vzít příklad.

aleksandra ( 24. dubna 2017 19:45 )

Lidi mají mít právo vědět, jak je nakládáno s jejich penězi. Je dobře, že TOPka si stojí za svým a návrh nepodpoří. Není jediný důvod pro výjimky.

fotrpjotr ( 24. dubna 2017 08:06 )

Hlavně je třeba zprůhlednit neziskovky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa