Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtvá zóna Holešov: Místo 12 tisíc míst vzniklo 200. Čunek slibuje úspory

Autor: sou - 
20. března 2017
10:05

Monitoring vlivu průmyslových aktiv na spodní vody a dohoda s občanskými spolky, pro které je "mrtvá" průmyslová zóna Holešov trnem v oku - to jsou úkoly pro nové vedení společnosti Industry Servis ZK, do jejíhož čela se místo tříčlenného představenstva postaví pouze jedna osoba. Podle nynějšího hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je to nejen úsporné, ale i efektivní řešení. Od roku 2009 tam místo slibovaných 12 tisíc pracovních míst vzniklo pouze 200.

Do čela akciové společnosti Industry Servis ZK, jejímž jediným akcionářem je Zlínský kraj, se dostane nové vedení. Místo tříčlenného představenstva se do jejího čela postaví Vera Fousková, která měla doposud na kraji na starost audity.

„Naším cílem je v této fázi utlumit aktivity v lákání investorů, protože víme, že dokud se nedohodneme s občanskými spolky, které brání v rozvoji průmyslové zóny, je jakákoliv iniciační aktivita zbytečná,“ uvedl pro Blesk.cz hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Toto rozhodnutí je podle Čunka nejen efektivní, ale i úsporné. Rozpočet společnosti se tak pro letošní rok snížil o 10 milionů korun. „V dalších krocích očekáváme úspory personální. Jednočlenné představenstvo je jedním z nich. V personálních záležitostech dál předpokládáme úsporu 2,5 milionu korun ročně,“ upřesnil Čunek.

Do konce minulého roku bylo na její rozvoj investováno už celkem 1,5 miliardy korun. Přitom 1,1 miliardu korun investoval stát a 400 milionů kraj.

Vhodných ploch pro investory by mohlo být brzo nedostatek

Přitom celorepublikově mají investoři o budování v průmyslových stavbách zájem. Dokonce dostatečných ploch by mohlo být brzo nedostatek.

„Už nyní se na řadě lokalit setkávají dva investoři a soutěží mezi sebou. Stává se i to, že investor má zájem o konkrétní region, ale vhodnou plochu v něm prostě nenajde,“ informovala mluvčí společnosti CzechInvest Petra Menclová.  Průmyslové zóny, které podpořil stát, jsou podle jejich průzkumu z roku 2015 již z více než 80 procent obsazeny. 

Téma průmyslové zóny Holešov se otevřelo i ve speciální debatě Blesk.cz k loňským krajským volbám. Nynější hejtman Jiří Čunek se jí i přes svůj příslib ale nakonec nezúčastnil. Dal přednost slavnostnímu otevření továrny:
Video  Bude Zlínský kraj vracet miliony? V mrtvé zóně chybí firmy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Čekání na Čunka: Proč zůstala senátorova židle prázdná?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jenže v případě průmyslové zóny Holešov se sešlo několik faktorů, které využití zóny limitují. „Zóna se připravovala postupně, dobudovávala se potřebná infrastruktura. Chvíli byla také blokována pro potenciálního strategického investora, což omezilo možnost vstupu menších investic,“ upřesnila Menclová.

Investoři dávají přednost jiným lokalitám kvůli hrozbám

Navíc se potýká s přílišnou pozorností ze strany uskupení nejrůznějšího druhu, které hrozí komplikacemi investiční výstavby v procesu povolovacích procesů. „Tyto hrozby, ať již jsou naplnitelné či nikoliv, představují pro investory zvýšenou míru nejistoty, kterou nejsou ochotni podstoupit, a raději dají přednost jiné lokalitě,“ informovala Menclová s tím, že je oblast nabízena investorům z oblasti zpracovatelského průmyslu a technologických center.

Pro občanské spolky je největším trnem v oku fakt, že celá průmyslová zóna leží na zdroji pitné vody pro nejbližší okolí. Nové vedení společnosti tak plánuje rozjezd projektu s názvem Bezkontaktní monitorování vlivů průmyslových aktivit na vodárenské zdroje podzemní vody v SPZ Holešov, který bude nejen vyhodnocovat dosavadní výsledky, ale i navrhovat nové metody monitoringu.

Místo 12 tisíc pracovních místo pouze 200

„Na projektu chceme spolupracovat s městem Holešov nebo VaKem Kroměříž. Projektový tým budou tvořit partneři z řad odborných organizací např. Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci nebo společnosti, které se zaměřují na testování a sanaci starých ekologických zátěží," doplnil náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Zicha, který má řešení zóny na starost.

Místo zhruba 12 tisíc pracovních míst, které měli vytvořit investoři právě v této lokalitě, v Holešovské zóně pracuje zhruba 200 lidí. Kromě výrobce kartonových obalů tam sídlí krajský Technologický park Progress a meteorologická stanice. „Aktuálně se věnujeme projektu společnosti Taneco, a.s. a prodeji pozemků již zasídlené společnosti POKART, která připravuje rozšíření výrobního areálu,“ uzavřel Čunek. V zóně je vybudována páteřní a částečně i vnitřní infrastruktura a v brzké době zde zahájí výstavbu nové stanice Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.

kukuku ( 11. dubna 2017 20:55 )

Když Čunek za Topolánka dokládal, jestli mu příjmy stačily na nemovitosti, které za ně pořídil, tak mu to vyšlo s vysvětlením "nejedli, nepili, manželka a dcery nepoužívaly ani dámské vložky" a novináři museli sklapnout. To když člověk porovná, jak teď centrálně řízení novináři ryjou do Babiše...

joudajoudovy ( 20. března 2017 13:35 )

flaternici, flaternici, luxova akce: vse znicit a prodat, vesele pokracuje. spravny hospodar si orne pudy hledi a nerozprodavaji. ale to panbickar nemuze pochopit, je zvykly na prisun odpustku a nakonec svuj pruser bude chtit zaplatit od statu. lexbabis je drobne polechtani od blesky. jestli pak si vy korytari vubec uvedomujete, ze do statni kasy prispiva i babis a misto pridani lidem, pro sebe to vycintate. radeji si bezte hrat s trakacem, mlynkem na potoce a rehtackou. cas vladnuti vam vyprsel.

vialli ( 20. března 2017 11:57 )

Holešovská průmyslová zóna je mrtvá věcně i morálně. Ve věci ekonomického rozvoje Zlínského kraje jde o historický omyl, který srazil kraj do kolen a jeho rozvoj nadlouho zabrzdil. Spíš než se zajímat o oživení mrtvého koně, by měl KÚ hledat možnosti, kde jinde se dá vzkřísit myšlenka ekonomického rozvoje oblasti.

ivoadler ( 20. března 2017 11:53 )

Ten Čunek má takovej státnickej ksicht. Měl by být prezidentem.

moiaza ( 20. března 2017 10:55 )

Nestačím se divit, jak lidovecká verbež se dere zpět k moci. Milionový kouzelník si už asi vzpomněl na to, kdo mu poslal miliony na jeho účet. Nenápadně a nečekaně tak, že o nich ani nevěděl. Já nemám krátkou paměť. Ale Čunda ji zřejmě má a myslí si, že lidé už zapomněli na dobu, kdy byli spolu s Topolánkem "úspěšnými" politiky. Čundo, národ český je hloupý, ale paměť ještě má.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa