Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babišův audit cupují kritici: „Lítají“ mu tam miliony, prodával sám sobě

Autor: val - 
14. března 2017
11:35

Audit příjmů, kterým chtěl vicepremiér Andrej Babiš vyvrátit pochybnosti v kauze korunových dluhopisů, budí přinejmenším další pochybnosti. Odhalil totiž, že šéf hnutí ANO prodával některé své firmy svému Agrofertu. Podle kritiků se tak vyhýbal placení daní, čímž si přišel na stovky milionů korun.

V minulých dnech zveřejnil Andrej Babiš výsledky auditu, který mu měl dopomoci očistit se z nařčení v tzv. kauze korunových dluhopisů. Cílem bylo dokázat, že měl v roce 2013 dostatek peněz na nákup korunových dluhopisů za 1,25 miliardy korun. Audit potvrdil, že si Babiš do zmíněného roku vydělal 1,3 miliardy po zdanění. Otázky ale vzbuzuje 748 milionů, které získal z prodeje společností Afeed, Afeed CZ a Profrost.

Když se o Babišovy příjmy zajímali reportéři České televize, vyjel na ně ministr, že jsou „zkorumpovaná pakáž”:

Video  „Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy.  - ČT
Video se připravuje ...

„Andrej Babiš vydělává na tom, že obchoduje sám sebou. Přesněji řečeno: soukromá fyzická osoba Andrej Babiš si vydělala za posledních dvacet let miliardu korun za to, že prodala firmy nebo půjčila peníze společnosti Agrofert, kterou vlastní Andrej Babiš,“ komentovala to analytička webu Echo24.cz Lenka Zlámalová, která se případem zabývá.

Podle ní si Babiš vydělal 914 milionů jen na obchodech se sebou. K 748 milionům přidal ještě 166 z dluhopisů. „Jak obchod s akciemi firem, tak dluhopisy jsou na první pohled výhodnější pro soukromou fyzickou osobu Andrej Babiš než pro Agrofert. Cíl je zřejmý: dostat z Agrofertu ven peníze na soukromé účely a vyhnout se přitom placení daní,“ tvrdí Zlámalová.

Nákup vlastních firem zajímá kriminalisty

Jak navíc upozornil server HlídacíPes.org, koupě společnosti Profrost od Andreje Babiše za za 527,5 milionu korun byla pro Agrofert nevýhodná. „Pokud společnost Agrofert zaplatila za 20 procent akcií Profrostu, ve které měla už fakticky supermajoritu, částku 527,5 milionu Kč, znamenalo by to, že celková hodnota firmy je přibližně 2,5 miliardy korun českých. Taková představa je však u mimořádně zadlužené společnosti s vlastním kapitálem nižším než dva miliony korun stěží reálná,“ napsal ve své analýze Aleš Rozehnal.

Podle webu Neovlivní.cz už se daňoví specialisté z policie, kteří řeší kauzu Babišových dluhopisů, rozšířili vyšetřování i o operace, které vicepremiér popsal ve své auditní zprávě. Kriminalisty zaujala právě „nevýhodnost“ nákupu tří Babišových firem Babišovým Agrofertem.

Andreje Babiše na víkendovém sjezdu ČSSD zkritizoval i premiér Bohuslav Sobotka:

Video  Sobotka se opřel do Babiše.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Policie vyšetřuje všechny okolnosti, které by s jeho nákupem dluhopisů mohly souviset. A nevýhodný nákup takřka bezcenných společností se v této souvislosti jeví jako krajně podezřelý, proto je policie začala zkoumat,“ řekl webu zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování kauzy dluhopisy. Policisté prý zkoumají, zda nešlo o nedovolené krácení daní. „Každopádně prodej nadhodnocených akcií nasvědčuje tomu, že Andrej Babiš zkrátka potřeboval volné peníze, aby mohl koupit nezdaněné dluhopisy Agrofertu,“ tvrdí web.

Zpravodajský web Českého rozhlasu teď navíc přišel ještě s tím, že příjmy, které ministr financí uvedl ve zprávě pro auditory, nesouhlasí s příjmy v jeho majetkovém přiznání pro Poslaneckou sněmovnu. V přiznání pro Sněmovnu za rok 2014 uvedl svůj výdělek 201 milionů, tedy o 26 milionů víc než podle auditu.

Babiš se hájí, že cílem auditu nebylo prověřit všechny jeho příjmy. A vytrvale odmítá, že by se jakkoli obohatil nečistým způsobem.

Podívejte se, jak Andrej Babiš na sněmu ANO mluvil sám o sobě jako o urputném h*vadu:

Video  „Jsem urputné h*vado,“ řekl Babiš delegátům ANO sebekriticky. 
Video se připravuje ...

noacojezase ( 14. března 2017 15:17 )

Fláterník je hanlivý výraz pro kněze, který svým chováním poškozuje řád, fráterník je bratr laik.

joudajoudovy ( 14. března 2017 13:51 )

kazateli, skoda, ze nam nepredstavite podrobne CV dalsich korytaru i karieristu z tradicnich politickych stran? i nekteri z nich sedeli na pezetkach, kolaborovali s stb, byli kadrovou rezervou a pochazi z komunistickeho hnizda. kam se rozpustily 2.mil. komunistu s rudou knizkou a dalsi miliony jejich priznivcu? vase tlachani je pouze ucelove a zrejme mate velkou praxi jako provokater, ktery komousum udaval sve sousedy. kdyz rovnost, tak vsem a pro vsechny. ukriceny pseudo, nikdo neni zvedavy na vase vypracovane svodky, ktere jste komunistum ci stbakum tydne predkladal. nyni se musi hodnotit odvedena prace a co z toho ma obcan i statni kasa. nechcete se nakonec pustit i do bozeny nemcove, ze opsala pohadky? sam jste nevybudoval nic, nepostavil jste ani psi boudu, ale budete nekoho hodnotit ci kritizovat. s takovym lemplem si dovedl poradit i frauz josef.

joudajoudovy ( 14. března 2017 13:24 )

kazde prase jdouci na porazku kvici, brani se a tak nasi statiste z tradicnich politickych stran lid nabadaji proti tridnimu nepriteli. je otazkou, kdo vas uposlechne, neb planeta jiz zazila vse. hon na cerne, bile, zlute, cervene, zidy, krestany, pravoslavne, luterany, cisare, krale, prezidenty, ale i komunisty a diktatory, kdy cil byl pouze jeden a to uchopeni moci, nova teritoria, penize i ovladnuti mas, ktera byla vyslana do boje proti, predem vybranemu a oznacenemu, nepriteli. na to vam se-r-re bily tesak. lidi uz chteji mit klid na zivot, rodinu i praci a nezivit tyto psychicky narusene novodobe dobyvatele a korytare. proc se tak bojite, aby volby vyhral babis? dejte mu prilezitost a pak muzete hodnotit i kritizovat. zatim je za vami spout a svetlo v tunelu je v nedohlednu.

agfor ( 14. března 2017 13:04 )

My taky chceme lepší Česko, ale bez přivandrovalejch eštébáků.

iFender ( 14. března 2017 12:46 )

Je videt ,ze Babis je ekonom.Chemik Kalousek ty dluhopisy vydal a dal nepremylel a Sobotka proti tomu drive taky nic nemel. At tedy uz drzi sva nevymachana usta!Ukazuji dale svoji nekopetentnost viz Sobotka !Jako ministr financi vytvoril tento radoby ekonom nejvetsi dluh v dejinach CRa to ma tu drzost kritizovat.Budizknicemu!To jsem se zase rozpalil!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa