Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kde vzal na dluhopisy? Babiš rozkryl příjmy. Nejde o audit, říkají kontroloři

Autor: mah, ČTK - 
10. března 2017
18:12

Andrej Babiš v pátek zveřejnil závěry hned dvou zpráv od auditorských firem. Obě potvrdily, že jeho příjmy byly v letech 1996 až 2015 2,4 miliardy korun. Společnosti ale zároveň upozornily, že nejde o audity podle mezinárodních auditorských standardů.

Babiš si nechal zkontrolovat své příjmy v souvislosti s kritikou, jíž čelil kvůli nákupu dluhopisů koncernu Agrofert, který mu do února patřil. Babiš nakoupil korunové obligace v celkové hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun, server Echo24 ale přišel s pochybnostmi o tom, zda Babišovy příjmy na nákup dluhopisů stačily. Babiš tyto výtky vždy odmítal.

Auditorské firmy EY a PWC uvádějí, že zprávy byly vypracovány za účelem prokázání toho, že měl Babiš dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert. Společnost na konci roku 2012, kdy ji Babiš vlastnil, vydala korunové obligace za tři miliardy korun. Vicepremiér nakoupil dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun.

Ze zpráv auditorských firem vyplývá, že do roku 2013, kdy Babiš dluhopisy nakoupil, měl příjmy přesahující 1,8 miliardy korun.

Zprávy EY a PWC konstatovaly že Babiš měl v letech 1996 až 2015 zdanitelné příjmy 1,861 miliardy korun, po zdanění si tak vydělal 1,504 miliardy. V letech 2009 až 2011 měl příjmy z prodeje akcií osvobozené od daně v celkové výši 748 milionů korun. Z nakoupených dluhopisů Agrofertu, jejichž úrok nepodléhá zdanění, plynul Babišovi v roce 2014 výnos 76 milionů korun, v roce 2015 to bylo 90 milionů korun.

Auditoři uvedli, že srovnali údaje z Babišových daňových přiznání a smlouvy o prodeji akcií tří společností v letech 2009 až 2011 s finančními pohyby na jeho účtu. Potvrdili také, že Babiš ze svého účtu zaplatil nákup dluhopisů Agrofertu a že úroky z dluhopisů byly připsány na vicepremiérův účet.

Babiš vlastnil Agrofert do letošního února, kdy ho kvůli novému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Auditoři zdůrazňují, že nejde o plnohodnotný audit

Analytici připomínají, že zprávy nejsou auditem v pravém smyslu slova. "Jde opravdu o pouhé zprávy. Jejich právní význam je nižší než význam plnohodnotného auditu," sdělil analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Mohou však podle něj posloužit k tomu, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“, a ministr financí tak bude moci argumentovat, že disponuje příznivou zprávou hned od dvou auditorských firem. Obě společnosti ale samy přiznávají, že plnohodnotný audit by mohl ústit v jiný závěr. „Nelze vyloučit, že i takový, který by byl vůči Babišovi méně příznivý,“ dodal Kovanda.

„Uvedené zprávy o věcných zjištěních dvou mezinárodních poradenských společností jsou prostou matematikou, a sice, že jedna plus jedna jsou dvě. Konkrétně, že údaje z prohlášení pana ing. Babiše odpovídají údajům v předložených dokumentech,“ doplnil Tomáš Brabec, partner poradenské a auditorské společnosti APOGEO AUDIT. A v tomto ohledu podle něj hovoří zprávy jasně, že Babiš zdroje na pořízení dluhopisů měl. „Auditor však není nadán žádnou vyšetřovací kompetencí, a předložený audit tak minimálně v oblasti dosažených osvobozených příjmů neosvědčuje, že tento osvobozený příjem byl fakticky realizován,“ dodal.

Situace kolem nákupu dluhopisů Agrofertu vyvolala spory ve vládní koalici. Ty se ale netýkaly přímo pořízení cenných papírů, ale toho, že úrok z dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny nepodléhá zdanění. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v dopise Babišovi žádal o informace, zda Finanční správa záležitost prošetřuje kvůli podezření z pokusu obejít placení daně. Babiš opakovaně odmítl, že by nákupem dluhopisů Agrofertu jakkoli porušil zákon.


 Do Babiše se na sjezdu ČSSD opřel i premiér Bohuslav Sobotka:

Video  Sobotka se opřel do Babiše.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš hovořil ve Studiu Blesk i možném střetu zájmů a svém postavení:

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému – politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

zadnice ( 11. března 2017 10:40 )

Sobotko nech Babiše už konečně na pokoji, ČSSD stejně propadne díky Tobě a "poradců"!

joudajoudovy ( 11. března 2017 09:01 )

banda zavistivcu,ktera se misto prace radeji vrhla na politiku a zde si zbudovala vynosny job,se opet pasuje do role poctiveho pracanta. bohuzel se neda prehlednout,ze ti,kteri nejvice krici,slapou po babisovi,sami,aby sli prikladem,nepredlozi soupis majetku pred vstupem do politiky. jak si pak takovy obcan ma vysvetlit zverejneny prijem ke stavu majetku? nebo nam zatajuji dalsi financni vyhody pramenici z jejich postu? jak je mozne,ze nejvetsi kritik kalousek,jenz pred vstupem do politiky bydlel ve statnim panelaku,jezdil skodou 120,nyni ma rozsahle latifudie/konta,ktera neodpovidaji zverejnenym danovym priznamim a nemel by vse vysvetlit,vcetne dolozeni darovacich listin? ale i sobotka?!? rozumny obcan vi o co go! je nutne babise sestrelit,odklidit,aby si tradicni politicke strany,pasinkujici 27.let a mezi s sebou rozdelujici si teritoria,dale tankovaly ze statni i eu kasy a mely volne pole pusobnosti v okradani,zbidacovaji a zaprodani cechu. o nejakou udajnou zachranu narusene demokracie vykrikujicim zlodejum vubec nejde,chteji nastolit totalitu i pokracovat v nacatem dile a obcanum,aby je vysvihli zpet do koryta,naslibuji hory doly,pak vse zdrazi,zvysi a na vsem vydelaji (jiz se opakovane stalo). proc se nenavideny kalousek tak shledl v multi-kultu a chce zaplavit ceskou kotlinu?ma tento nenavideny tak velke socialni citeni?nema,jiz se predvedl na vlastnim narode,kdy ceske obcany primel k ryti usty. tak proc,tento nenavideny,to dela?nejsou za tim giganticke prijmy pro neziskove ogranizace a dalsi prostor pro odtokove kanaly do vlastnich mechu? v 2010 prohlasil:„Udělal jsem něco,co omluvit nelze.Neměl jsem na vybranou.Mohl jsem tiše chcípnout v křoví.Byla to provokace,byla to hra.Kdybych neudělal nic,tak další vývoj byl neskonale dramatičtější".obsah je poplatny i dnes. ma tento bezpaterni clovek,viz i sobotka,ktery se pouze chyti politiky a hned se prisaje na statni sprave pravo nekoho kritizovat a hodnotit? skoda,ze lid zapomina, ale remcat bude s

marmat ( 11. března 2017 00:57 )

AŤ UDĚLÁ AB CO CHTĚJ, NENÍ JIM TO RECHT Klidně zpochybněj i razítka renomovaných auditorských firem, které podle nich švindlujou, jen aby AB vyšel křišťálovej !!! Nejvyšší čas poslatvto někam vejš -třeba na HRAD za MYNÁŘEM....Nějak se nám rozestavěl

martinmr ( 10. března 2017 20:07 )

 Tento článek není důkaz ani Burešovi auditoři. Dobře zaplaceno i zameteno a tak se bude cítit čistej. S penězma roste chuť a bohatej má i moc. Nepřeji si prožívat jeho spaní, určitě to své spaní má nepěkné. Je hnusné jak se chová, kdyby měl bureš cistý štít, tak všechno hodí za hlavu a všemu se vysměje. Jeho odpovědi i reakce jsou ostudné. Stejně jako naše podplacená policie v případu Míši. Chudák holka a kolik lidí na této diskuzi ji označilo za divnou? Uvědom te si, že Míša měla život před sebou a měla na svůj život právo. Štve mě, že Pčr mlží a nepřizná svou chybu ve vyšetřování. Otakar S, se zprovodil že něco provedl a věděl že udělal něco špatného. Teď se hledá jen tělo a to mě na policii hodně vadí. Já udal jednoho feťáka, který mě obrátil život a ten feťák si odseděl jen půlku trestu a dodnes se směju tomu jak mě obtěžuje a policie dle zákona ně jen sdělí....až se Vám něco stane, pak zasáhneme. Proč je tady z prominutím takovej b.o.r.d.e.l? Proč ze svích daní platíme takové nenažrance?

bullshit ( 10. března 2017 19:53 )

 Andrej Babiš v pátek zveřejnil závěry hned dvou zpráv od auditorských firem. Obě potvrdily, že jeho příjmy byly v letech 1996 až 2015 2,4 miliardy korun. Zbohatl poctivou prací dozajista, hlavně že prudí hospodský pro pár korun na údajných únicích. Je zajímavé, že mnoho koblihářů nechápe ten rozdíl mezi megalumpárnou a nějakou malou levou a to ještě nedokázanou, jen tvrzenou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa