Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sobotka jako „ministr průmyslu“: Chce dostavbu Dukovan a levnější mobilní data

Autor: ks, ČTK - 
1. března 2017
13:15

Vedle tlaku na mobilní operátory se chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v čele ministerstva průmyslu a obchodu věnovat čerpání peněz z evropských fondů. Dalšími prioritami budou dostavba Dukovan, digitalizace průmyslu a podpora investic. Novinářům to řekl po dopoledním jednání s vedením úřadu. Dodal, že už dnes rozdal úkoly, ministerstvo se například obrátí na ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO) kvůli technickým řešením při čerpání peněz evropských fondů.

Svoje angažmá v čele resortu, které zřejmě bude trvat několik týdnů, chce Sobotka mimo jiné využít k tomu, aby se seznámil se zákulisím čerpání peněz z EU. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) spadající pod ministerstvo průmyslu spravuje 1800 projektů, letos by z něj mělo být proplaceno 12 miliard korun„Půjde mi o urychlení programátorských prací na monitorovacím systému tak, aby se podařilo čerpání evropských dotací zrychlit,“ řekl premiér.

Na pátek svolal Sobotka schůzku parlamentních stran k novele o elektronických komunikacích. Chtěl by, aby kontroverzní normu vláda projednala 8. března a poslanci pak ve zrychleném čtení. „Uvědomuji si, že proto, abychom zákon ve zrychleném čtení prosadili, tak to bude chtít širší podporu než jenom vládní koalice,“ uvedl dnes.

V nejbližších dnech plánuje Sobotka schůzku s vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jánem Štullerem. Hovořit s ním bude zejména o dostavbě bloku dukovanské jaderné elektrárny.

Sobotku před úřadem přivítal náměstek ministra Jiří Havlíček, o němž se spekuluje jako o možném nástupci odvolaného Jana Mládka (ČSSD). Sobotka potom zhruba půl hodiny jednal s Mládkem, později s vedením resortu. Mládek mezitím opustil budovu. Řekl, že v úřadě skončil už v úterý a nyní jde do Sněmovny.

Sobotka o Mládkovo odvolání požádal minulý týden prezidenta Miloše Zemana. Ten mu vyhověl a ke konci února Mládka odvolal. Premiér chce resort řídit dočasně, nového ministra plánuje prezidentovi navrhnout po sjezdu sociální demokracie, který začne 10. března. Za hlavní důvod personální změny Sobotka označil postup Mládka v otázce cen mobilních dat.

Zatím není jasné, kdo by se měl novým ministrem stát. Spekuluje se o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi (ČSSD), někdejším sociálnědemokratickém ministru průmyslu Milanu Urbanovi nebo Mládkovu náměstkovi Havlíčkovi.

„Chci, aby to byl člověk, který bude mít dostatečné zkušenosti, manažerské dovednosti a budu si u něj jist tím, že tu agendu bude zvládat a zorganizovat,“ uvedl premiér. Konkrétní jména neřekl. Nevyloučil, že by mohlo jít o nestraníka.

Sobotka o odvolání Mládka:

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 2. března 2017 08:15 )

bohuuusi! kdyz te par mesicu pred volbami chytla budovatelska slina a zvysilo se tve socialni citeni, co levnejsi elektrina? bohuzel, z minulosti mas resty - cirkve, solarnici i okd s byty, a jiz nam predkladas dalsi sliby. chudaci ti, kteri ti uveri a pak hlasite zaplaci. i koryto se prasatum musi cistit.

havran2 ( 1. března 2017 14:59 )

Teď,před volbami,by nejraději vyházel všechny z vlády,aby dohnal,co zameškal za 25 let, co se drží v politice ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa