Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman na Hradě pohostí své věrné: Jen raut bude stát 400 tisíc

Autor: Václav Lang - 
1. března 2017
06:25

Prezident Miloš Zeman pohostí příští čtvrtek na Pražském hradě stovky svých příznivců a podporovatelů. Pozval je na oslavu čtvrtého výročí své inaugurace a jako prvním jim také sdělí své rozhodnutí ohledně další prezidentské kandidatury. Oslava to bude vskutku velkolepá. Jak zjistil Blesk.cz, jen catering vyjde daňové poplatníky téměř na půl milionu korun.

Až 900 hostů se má 9. března zúčastnit na Pražském hradě akce nazvané Můj čtvrtý rok s vámi. Zeman napřed svým příznivcům a kamarádům oznámí ve Španělském sále, zda bude v prezidentských volbách příští rok znovu kandidovat. Následovat bude koncert vážné hudby s úryvky z Rusalky nebo Prodané nevěsty.

Prezident Miloš Zeman při své výroční oslavě loni v březnu Prezident Miloš Zeman při své výroční oslavě loni v březnu | Blesk.cz - Zbyněk Pecák

A účty budou šplhat do statisíců. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček sice nedávno informoval, že se Hrad snaží být „rozpočtově maximálně úsporný“, a Hudba hradní stráže a Policie ČR proto budou koncertovat bez nároku na honorář, jenže jak nyní zjistil Blesk.cz z registru smluv, minimálně 404 tisíc korun Hrad zaplatí za následný raut v Rudolfově galerii.

Ovčáček se nechtěl k částce příliš vyjadřovat. „Konstatovat mohu jediné, prezident republiky má plné právo uspořádat na Hradě společenskou akci, jak ostatně už před časem poznamenal Ladislav Špaček, mluvčí pana prezidenta Havla. Počítáme opět se zhruba devíti stovkami hostů na této významné události. Částka odpovídá i loňským nákladům, o kterých exkluzivně informoval Blesk.cz,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz, zda se mu konečná suma za catering nezdá přemrštěná.

Loni slavili Veleba, Středula nebo Benešová

V loňském roce Hrad za celou akci zaplatil 485 tisíc korun, v ceně byla kromě rautu započtena také technika, ozvučení, hostesky nebo výroba pozvánek. Akce se tehdy zúčastnil například předseda SPO Jan Veleba, někteří bývalí členové Zemanovy vlády, senátor Jan Palas, šéf odborů Josef Středula, poslankyně Marie Benešová nebo režisér Juraj Jakubisko.

Catering bude zajišťovat společnost Top hotels group a.s., pod kterou spadá TOP Hotel Praha na Chodově, kde své sjezdy mívá například Strana práv občanů (dříve zemanovci), jichž se Zeman coby její volič a čestný předseda pravidelně účastní.

Ostatně jak dále ukazuje registr smluv, stejná společnost zajišťovala v prosinci na Hradě i catering pro vánoční setkání prezidenta se zaměstnanci Hradu. Vyšel na necelých 160 tisíc korun.

Loni byl o akci velký zájem. Podívejte se, jak si ji Zeman se svými sympatizanty užili:

hejhej ( 1. března 2017 15:04 )

avina: Přece nebude zvát ožralu Kalouska nebo blábolu Fialu. Navíc, prezident dává ze svého platu peníze na charitu, což ani jeden předchůdce po r. 1989 nedělal. Kalousek za tu dobu, co sedí v PS a chlastá za bakšiš v kantýně prochlastal víc, kobyla Nagyová také stála více, když dřela v posteli Nečase a kolik stojí naprosto zbytečné neziskovky ???? .

agfor ( 1. března 2017 11:38 )

To taky budou muset kamarádíčkové stát ve frontě u bezpečnostních rámů ?

avina ( 1. března 2017 10:24 )

Schvaluji akci- musí být na úrovni, jinak bude kritika ČT ,tisku. Daří se nám dobře, tak proč by neměla podle toho akce vypadat? Sumy pro migranty, neziskovky se nezmenší...Herci budou mít akci v KV, mají možnost konkurence s Bartoškou, Krausem, Štěpánovou... K akcím ožralého Venci se to nedá přirovnat. Venca si vzal zpět majetek- rozkmotřil se s bratrem. Do hrobu si nic nevzal- nechal tu oba bratry a hamživou Veškrnku.

sharp ( 1. března 2017 10:11 )

Všude by šetřil, hlavně na potřebných, ale sám rozhazuje. Proč se šetřením nezačne u sebe ? Musí pořádat své velkolepé oslavy ?

radar666 ( 1. března 2017 09:44 )

Podle mého je lepší půl mega prožrat a propít,než je narvat do chřtánu úplatným novinářům jen proto,aby o mě psali jen ty hezké věci ! Proto ta závist autora článku,z toho mu nic nekápne a tak to alespoň řádně pomluví.Jak typcké pro českou mediální scénu. A to ještě nezačali úřadovat knížecí lokajové,redaktoři ČT24 ! To pak bude pláče a pomluv hlavy státu,jak okrádá daňové poplatníky. I kdyby ta žranice stála milion,pořád je to málo oproti tomu, o kolik odrbali stát politici ODSTOP !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa