Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotkovy patálie: Za Mládka pracovat nechtěl, pak se Zemanovi sám nabídl

Autor: Václav Lang - 
25. února 2017
05:40

Co si pověděli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem při čtvrteční schůzce na Pražském hradě, ví jen úzký okruh zasvěcených. Faktem je, že po ní předseda vlády předstoupil na druhé hradní nádvoří a novinářům oznámil, že v čele ministerstva průmyslu a obchodu nakonec sám zastoupí vyhozeného Jana Mládka (ČSSD). A že náhradníka vybere až po stranickém sjezdu za 14 dní. Dva dny předtím ale v rozhovoru pro Blesk.cz mluvil jinak. 

„Pan prezident akceptoval můj návrh na odvolání Jana Mládka. Současně jsem navrhl panu prezidentovi, abych byl pověřen vedením ministerstva,“ oznámil ve čtvrtek večer Sobotka novinářům výsledek schůzky se Zemanem. Jméno příštího ministra prozradit nechtěl, s kandidáty chce ještě v příštích dnech jednat.

Co se změnilo? Ještě v úterý Sobotka hovořil o „připraveném kandidátovi“:

Video  Bohuslav Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V úterý v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére ale mluvil jinak. „Mám kandidáta připraveného, skutečně platí, že chci nejprve mluvit s panem prezidentem, chci mu tohoto kandidáta představit, teprve poté budu informovat veřejnost, uvedl pouhé dva dny před avizovaným setkáním.

Sobotka to podtrhl slovy: To, co bych uvítal, by bylo, aby k té změně došlo rychle. Navrhl jsem odvolání pana ministra Mládka ke konci měsíce února a podle mého názoru od začátku března by mohl začít fungovat nový ministr.

Důvodem spěchu podle premiéra je potřeba co nejdřív prosadit zákon o elektronických komunikacích, který má lidem dopomoci k levnějším mobilním datům. Na dotaz, zda se to dá do voleb stihnout, v úterý Sobotka odpověděl: „Je to stihnutelné, ale není to stihnutelné tak, že tyto věci bude řešit předseda vlády bez podpory ministra průmyslu. Já potřebuji, aby ministerstvo průmyslu a obchodu v této souvislosti fungovalo velmi dobře.“

V pátek premiér na dotaz Blesk.cz, co stojí za tímto názorovým veletočem, odpověděl pouze zopakováním svého čtvrtečního vyjádření po jednání s prezidentem. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček po této schůzce nechtěl tlumočit názor prezidenta, jeho stanovisko prý sdělí v pravý čas.

Komentátoři a politici spekulují, že si Sobotka schválně nechal navržení nového ministra až po sjezdu, aby „vyhandloval“ jmenování za podporu při volbě předsedy strany. Jiní zase míní, že Zeman ve čtvrtek odmítl Sobotkova kandidáta Tomáše Prouzu.

Podívejte se na celý záznam rozhovoru v pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

agfor ( 25. února 2017 12:13 )

Na poslední chvíli chce Bohouš 2 nejvyšší platy v tomto rasistickém státě. Ví, že po volbách končí, tak se chce zabezpečit, protože makat nebude.

sores ( 25. února 2017 12:11 )

Sobotka vejce je nevěřícně líný člověk makat.Je to u něj diagnóza, rovnou ze školy se dal mazaně na politiku kde se nepracuje, zavře hubu a má sbalený vercajk. ten prostě makat nebude i kdyby šlo o život. Je to odporný politik a lenoch s krásným platem, jen nevím za co?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa