Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Silnice bez děr a výmolů? Vláda projedná s hejtmany opravy, pořeší i matematiku

Za Babišem, Sobotkou a Bělobrádkem přijedou poprvé do Prahy noví hejtmani, kteří vzešli z podzimních voleb.
Za Babišem, Sobotkou a Bělobrádkem přijedou poprvé do Prahy noví hejtmani, kteří vzešli z podzimních voleb.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, zst - 
20. února 2017
07:51

Vláda bude dnes s Asociací krajů od půl jedenácté dopoledne jednat mimo jiné o penězích na platy řidičů v regionální dopravě a o financích na opravy silnic a mostů. Hejtmany, kteří vzešli z podzimních krajských voleb, přivítá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Strakově akademii poprvé. Jednání bude ale stručné – už od 11:30 je plánován společný, byť pracovní oběd.

Ještě před dopoledním jednáním s hejtmany budou ministři od rána jednat na pravidelném zasedání vlády, například o zavedení povinných maturit z matematiky na střední odborné školy (SOŠ) a financích na opravy silnic. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pátek oznámil, že by kraje mohly dostat čtyři miliardy korun.

Pokud se ministryni školství nepodaří prosadit návrh na zavedení povinné maturity z matematiky, hrozí ředitelé gymnázií ústavní stížností. Tyto školy by totiž na rozdíl od odborných škol povinnost maturit z neoblíbeného předmětu měly.

Kateřina Valachová (ČSSD) slíbila, že udělá vše pro to, aby studenti SOŠ měli stejnou povinnost do roka poté, co budou z počtů povinně maturovat gymnazisté. Uvedla to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Vláda také probere návrhy na nové národní kulturní památky. Měla by mezi ně být zařazena pražská Invalidova, kterou se loni stát pokusil neúspěšně prodat. Dále je na seznamu 15 staveb, například pražský palác Lucerna či ďáblický hřbitov, kde leží političtí vězni.

Kabinet se vrátí k návrhu ministra průmyslu a obchodu na odkup těžební společnosti OKD státním podnikem Diamo. Jan Mládek (ČSSD) chce prodej státu za symbolickou 1 korunu. Proti je ministr Babiš, který preferuje převzetí privátní firmou.

OKD je v úpadku. Do konkurzu ale nejde, věřitelé odhlasovali možnost reorganizace. OKD je v úpadku. Do konkurzu ale nejde, věřitelé odhlasovali možnost reorganizace. | Blesk / Karel Janeček

Vláda také posoudí novelu poslanců ČSSD, která by zavedla možnost až dvouleté ošetřovatelské dovolené na pečování o postiženého rodiče nebo prarodiče. Zaměstnanci by po dobu čerpání neměli nárok na plat, zdravotní pojištění by za ně hradil stát. Zabývat se bude také poslaneckou iniciativou na obnovu náhrad za škody na rybách, které způsobili kormoráni.

Tento návrh bude zřejmě pro kabinet problematický. Poslanecký návrh totiž postrádá podle podkladů pro zasedání věcný i právní rozbor nynějšího stavu, navíc by znamenal rozpočtové dopady v řádu desítek milionů korun. Navzdory výtkám by měli ministři zaujmout k předloze skupiny poslanců z různých stran neutrální stanovisko.

Stát by měl podle návrhu vyplácet náhrady po omezenou dobu. Od ledna do konce roku 2019 by rybáři dostávali stoprocentní náhradu prokazatelně způsobených škod a za rok 2020 náhradu 80%.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa