Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hejtmanům místo Haška šéfuje žena. Kdo je Jana Vildumetzová z ANO?

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
8. prosince 2016
11:25

Byla karlovarskou jedničkou na kandidátce hnutí ANO, kraj začala řídit jako hejtmanka a ve čtvrtek se dostala i do čela Asociace krajů ČR. Jana Vildumetzová ve volbách avizovala, že bude kraj řídit jako firmu - stejně jako šéf jejího hnutí Andrej Babiš. Blesk ji detailně „proklepl“ v živě vysílané debatě z Mlýnské kolonády v Karlových Varech.

Nová předsedkyně Asociace krajů ČR si přeje, aby asociace byla pod jejím vedením nadstranická a jednotná. Všichni členové by měli mít stejné informace a sdružení by mělo hovořit nejen ústy předsedy, řekla dnes novinářům po svém zvolení. Chtěla by prosadit i to, aby se asociace stala oficiálně připomínkovým místem během legislativního procesu.

Prvním místopředsedou se stal jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který uvedl, že hejtmani se dnes shodli na připojení k memorandu, podle kterého zajistí růst mezd zdravotnického personálu v nemocnicích o deset procent. Peníze v úhradové vyhlášce však stačit nebudou, budeme chtít po ministrovi zdravotnictví a vládě další navýšení, uvedl.

Vildumetzová připomněla, že v minulosti působila jako výkonná ředitelka Svazu měst a obcí. Byla bych ráda, aby apolitičnost se přenesla i do Asociace krajů a všichni hejtmani táhli za jeden provaz, řekla. Kraje by měly být rovnocenné bez ohledu na jejich velikost, případně ekonomickou vyspělost, dodala.

Dosavadní předseda Hašek své nástupkyni dnes blahopřál. Přeji této organizaci, aby byla nadále místem společného řešení problémů krajů, prestižním partnerem prezidentu republiky, Parlamentu, vládě i Svazu měst a obcí, uvedl v prohlášení. S ohledem na mnohem pestřejší složení sboru, kterému dosud dominovala ČSSD, členům asociace popřál, aby problémy dokázali řešit věcně a kompromisem.

Video  30 sekund pro Babišovu lídryni z Varů: I já chci kraj řídit jako firmu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Třiačtyřicetiletá bývalá učitelka tělocviku a občanské výchovy byla v době voleb náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu. Ráda hraje basketbal a tenis, několik let řídila jako starostka Horní Slavkov na Sokolovsku.

ČSSD jako vládní koaliční partner hnutí ANO jí vyčítala, že se z postu odborné náměstkyně protlačila na přední příčky krajské kandidátky.

„Jsem úřednice a teď kandiduji na hejtmanku, tak se zase přesouvám do té politické sféry. Každý má právo volit a být volen. Kdybych byla zvolena, musela bych si jednu z těch funkcí vybrat a jistě bych si vybrala hejtmanku Karlovarského kraje,“ řekla k tomu na konci srpna Vildumetzová. Přesvědčit voliče se snažila během 30 vteřin, které dostala během debaty k dispozici.

Za největší problém kraje, který je co se týká počtu obyvatel vůbec nejmenší, považuje Vildumetzová nedostavěnou dálnici do Prahy. „Všichni to slibují vždycky, když jsou volby, že dálnice bude hotová. Teď se povídá o tom, že by měla být v roce 2025 nebo 2030. Což je pro občany Karlovarského kraje nepřijatelné. Chybí nám 81 kilometrů dálnice,“ poznamenala.

Otázka od soupeře

Během každé z debat Blesku ke krajským volbám dostali také jednotliví kandidáti prostor zeptat se na jednu otázku jednoho ze svých soupeřů. Toho jim určí redakční los. Jany Vildumetzové se ptal teď už bývalý hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD). Zajímalo ho, zda by lídryně hnutí ANO po případném vítězství ve volbách usilovala o privatizaci krajského zdravotnictví. ČSSD je totiž zásadně proti.

„Hnutí ANO je absolutně proti privatizaci nemocnic. Deklarovalo to svým volebním programem. Je ale nutné nemocnice efektivně řídit, jsou tam určitě prostory pro zlepšení. Například centrální nákupy nebo otevřená data,“ prohlásila.

Podívejte se na to, jak chce Vildumetzová řešit nedostavěnou dálnici D6 i co dalšího Martinu Havlovi odpověděla:

Video  Debata KV - Jana Vildumetzová  - Blesk TV
Video se připravuje ...

VŠE O KRAJSKÝCH VOLBÁCH 2016 ČTĚTE ZDE

Video se připravuje ...
Další videa