Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy

Autor: zst - 
31. ledna 2017
09:55

Ostrý výpad předvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO) vůči novinářce veřejnoprávní České televize. Při natáčení pro Reportéry ČT ji i s kolegy označil za „zkorumpovanou pakáž“, která proti němu pracuje na objednávku. Na čí, to už neupřesnil. Novinářka se Babiše zkoušela ptát na nákup dluhopisů Agrofertu, které si vicepremiér pořídil za 1,5 miliardy a díky jejich korunové hodnotě z jejich výnosů platí nulovou daň. Babiš si trvá na tom, že vše proběhlo podle zákona.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) čelí trestnímu oznámení kvůli tomu, že před více než čtyřmi lety odkoupil dluhopisy své společnosti Agrofert. Autor oznámení, které je podepsané německy znějícím jménem, v jeho postupu spatřuje krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na případ upozornil web Echo24.

Předseda hnutí ANO podle portálu svým postupem využil mezeru v zákoně, protože dluhopisy v hodnotě jedné koruny vydané v roce 2012 nepodléhaly dani. Základ daně se zaokrouhloval na celé koruny dolů, vlivem zaokrouhlení tak byla u fyzických osob efektivní daň nulová. Agrofert takových dluhopisů v závěru roku 2012 vydal tři miliardy, Babiš jich dnes vlastní polovinu a ročně mu vynášejí zhruba 90 milionů korun.

„Andrej Babiš jako majitel Agrofertu nakoupil za 1,5 miliardy dluhopisy Agrofertu. Ta operace musí být podle zákona, ale také musí mít účel. Účel vydání dluhopisu je posílení kapitálu firmy. Pokud je to obchod fiktivní, který má sloužit jenom ke zkrácení daně, pak se dostáváme do roviny, že finanční úřad by tu daň měl doměřit,“ vysvětlil, kde by mohl být problém, právník a senátor Václav Láska(SZ).

„Je to jako v tom vtipu, kdy pán přijede k benzinové pumpě a říká: Prosím vás, kolik stojí kapka benzinu? Pumpař říká: Kapka benzinu nestojí nic. A on na to: No tak mi nakapejte plnou,“ přiblížil, proč Babiš neplatil z dluhopisů daně Ladislav Mejzlík, děkan Fakulty financí a účetnictví pražské VŠE.

Video  Babiš útočí na novinářku  - ČT
Video se připravuje ...

Babiš: Jste jedna zkorumpovaná pakáž

Ministr financí a šéf hnutí ANO se ale s novinářkou pořadu ČT Reportéři vůbec na toto téma bavit nechtěl. Zopakoval, že si na dluhopisy řádně vydělal. „Pořad Reportéři točí na objednávku. Vy jste jedna zkorumpovaná pakáž, která natočila o mně 16 pořadů a teď točíte zase něco o mně. Já se vám nemám co zpovídat,“ útočil na reportérku.

„Šlo o moje vydělané a zdaněné peníze. Od roku 1993 jsem jako fyzická osoba oficiálně vydělal 1,8 miliardy korun, za tu dobu jsem na dani z příjmů zaplatil 310 milionů korun a 27 milionů korun na pojistném. Můj čistý příjem tedy byl 1,526 miliardy korun a za ně jsem nakoupil dluhopisy v ceně 1,482 miliardy korun,“ sdělil Babiš Deníku v lednu. Echo24 ale došlo k jiným závěrům. Později ve vlastním pořadu Kavárna Babiš příjmy upravil na 2,5 miliardy s tím, že novináři nezapočítali nezdaněné příjmy.

Zda postupoval podle zákona, nebo šlo skutečně o krácení daně, by měl prošetřit příslušný finanční úřad. Jenže tady se Babiš opět dostává do střetu zájmů, finanční úřady totiž spadají pod ministerstvo financí, kterému šéfuje.

„Vzhledem k tomu, že pracovníci Finanční správy jsou podle daňového řádu povinni zachovávat mlčenlivost o záležitostech týkajících se konkrétních daňových subjektů, rozhovor na toto téma se uskutečnit nemůže,“ odpověděla na žádost o rozhovor pro pořad ČT mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Vicepremiér chystá stížnost, Wollner své lidi brání

Babiš si na svých výrocích trval i na úterní tiskové konferenci. „Podávám stížnost na Radu ČT a Radu pro rozhlasové a televizní vysílání pro účelovost pořadu 168 hodin a Reportérů ČT,“ zmínil, aby dodal: „Pořady České televize, která je veřejnoprávní televize, by se neměly účastnit politického boje. Zkorumpovaný můžete být názorem, to není o penězích. Paní redaktorka, která to vlastně začala, měla deset let velice blízký vztah s panem Kalouskem. Je to moje bývalá zaměstnankyně z Lidových novin, která nic jiného nedělá, jen šíří pomluvy a lži o mně.“

„Jenom říkám daňovým poplatníkům, že měsíčně platí za přijímače 135 korun. To je 5,2 miliardy České televizi a tyhle pořady jsou zmanipulované. Pořady České televize by se neměly účastnit politického boje,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Info.cz.

Moderátor a dramaturg Reportérů ČT Marek Wollner reagoval, že vicepremiér má právo takovou stížnost podat. Výroky o „zkorumpované pakáži“ ale odmítl. „Jako novináři musíme přesně zvažovat fakta a nesmíme se splést vůbec v ničem, i když ukazujeme na nesrovnalosti v řádech milionů. Ale o nikom si bez soudního verdiktu nemůžeme dovolit říct, že je zkorumpovaný. A byl bych rád, kdyby tahle pravidla začala platit i pro politiky,“ uvedl Wollner pro Český rozhlas.

miro 49 ( 14. března 2017 07:43 )

Ani se mu nedivím, taky bych ji poslal tam, kde záda ztrácejí slušné jméno.

ridic ( 8. března 2017 16:20 )

marcela47...Bureš prostě neví, co je to slušné jednání, kdykoliv někde vystupuje tak jenom řve a překřikuje ostatní a nedovolí nikomu mluvit, jen on sám tou svojí zparchantělou češtinou, nezastávám se těch reportérů, ale inteligenci není možno naučit, ta musí být vrozená. Při rozdávání této vlastnosti na něj nějak nevyšlo nebo na něj zapomněli, třeba úmyslně. Když ukazuje na druhé, musí počítat s tím, že to na něm budou požadovat taky, tak se probuďte a nelezte mu tolik do zádele.

dzery ( 1. února 2017 14:35 )

A nikdo si nepoloží otázku pro Man za ním stojí.

dzery ( 1. února 2017 14:32 )

A právě na takové osoby koblížky fungují.

settt ( 31. ledna 2017 20:28 )

takovej lotr tady ještě nebyl... )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa