Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hádky o „multikulti“: Islám ani křesťanství do škol nepatří, hřímá Valachová

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. ledna 2017
06:00

Česko je národem ateistů. A ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) hlásá: Islám do českých škol nepatří, stejně tak ani jiné náboženství. A to včetně křesťanství a dalších ideologií. Sklidila za to však kritiku. Debatu o tom, zda se české školy mají otevřeně ve školském zákoně hlásit k židovsko-křesťanským kořenům společnosti a zda je křesťanství ideologie, vyvolala poslankyně Nina Nováková (TOP 09). I když první kolo prohrála, nevzdává se.

„Naše školství je sekulární. Já už jsem se několikrát ohradila proti neustálému tlaku na školy ohledně šíření multikulturalismu, islámu apod. Stejně tak se budu ohrazovat vůči jakékoli ambici naše školství pojímat jinak než prosté jakéhokoliv náboženství,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na tiskovce ve Sněmovně. 

Debatu o náboženství a multikulturalismu v českých školách vyvolala poslankyně Nina Nováková (TOP 09), členka sněmovního školského výboru.

Zatímco její kolegyně z Topky Jitka Chalánková brojila proti pamlskové vyhlášce, která nakazuje školním bufetů, co smí a nesmí prodávat. Nováková přišla s nápadem doplnit do školského zákona odkaz na kořeny naší společnosti – humanismus, antiku a židovsko-křesťanské hodnoty.

V rozhovoru pro Blesk.cz nyní Nováková upozornila, že jí nejde o strach z islámu. I obavy z něj však hrají svou roli. Nováková připomíná např. rozmach islámských školek v Rakousku. Česko by dle ní mělo jít jiným směrem. A včas zakročit.

„Stát je sekulární, škola je také sekulární. Nemá záměrně šířit nějaké náboženství. Ale jestliže nějaké náboženství vneslo pozitivní prvky do kultury, tak kulturu škola chránit má,“ míní Nováková, podle které je důležité, k jaké kultuře a jakým kořenům se hlásíme.

Nejednotná koalice: Rozpolcené ANO, lidovci a Tejc pro

Nováková s návrhem ve Sněmovně neuspěla po peprné debatě poslanců, kdy se řešil multikulturalismu včetně jeho údajné „škodlivosti“ a také to, zda je křesťanství ideologie, či nikoli. Pro její návrh bylo 72 poslanců, proti 63, potřeba bylo 83.

Ukázalo to přitom, že jednotná není ani pozice vládních stran. Z ČSSD byli pro poslanci Jeroným Tejc a Jiří Koskuba, v ANO byla situace 18 pro a 14 proti, 10 poslanců KDU-ČSL bylo pro návrh Novákové. Naopak jasně proti byli všichni komunisté a 21 poslanců sociální demokracie.

Také Valachová nesouhlasila. „Žádným způsobem nezpochybňuji, že z těchto kořenů civilizace vychází nejenom naše společnost, naše kultura, ale zcela přirozeně už nyní jsou na našich školách přítomny,“ oponuje ministryně.

Přihlášení k těmto hodnotám se má dle ní více rozvinout v Ústavě, Listině základních práv a svobod, ale neměli bychom se soustředit na to, že to „spasí školství“. To má zůstat bez ideologií.

Kalouskova poslankyně: O islamofobii nejde

Nováková s Valachovou nesouhlasí. „Marně se snažím vysvětlit paní ministryni, že to není žádná ideologie, hlásit se ke kultuře svých předků, což máme i v Ústavě. Naopak multikulturalismus ideologie je,“ řekla Blesk.cz poslankyně Nováková.

Není prý proti tomu, abychom se učili o dalších světových kulturách, každý člověk ale dospěje a zraje i díky tomu, že k nějaké kultuře sám patří. Tuhle sounáležitost by Nováková chtěla podpořit.

„Škola je jediná instituce, kterou musí projít úplně každý – i ten, kdo by se sem přistěhoval a získal tu azyl. Proto je to klíčové. A není to přitom žádná islamofobie, ale chápu, že by nemohly vzniknout školy, které by chtěly předávat kulturu založenou na něčem úplně jiném, jako je třeba islám,“ poznamenává Nováková.

Za příklad dává situaci ze sousedního Rakouska. „Pomohlo by to v tom, že bychom se přestali bát, když sem přijdou lidé z jiné kultury a budou si chtít zakládat školy. Což je první, co oni by chtěli. Narážím na problém, kdy vztah s muslimy byl pěkně vymyšlený v Rakousku, ale za poslední dva roky tam zjistily, že tam mají 200 školek, které předávají úplně jinou kulturu,“ dodává poslankyně.

„Nechci, aby se děti ve škole modlily“

Nováková přitom souhlasí, že samotné náboženství do škol nepatří. „Jsem sice římský katolík, ale jsem v rozporu s některými pány biskupy. Do školy patří učit se o náboženstvích, nepatří tam náboženství, to je soukromá věc. Na katechismus si zajdu na faru. Nejsem ani trochu příznivcem toho, že by se škola měla někoho snažit přitáhnout k náboženství,“ upozorňuje.

Náboženství jako takové ve škole nechce, chce však kvalitní výuku a informace o náboženstvích. Nováková argumentuje také tím, že díky mj. křesťanským kořenům klade naše civilizace důraz na rozum, ale i antické právo, svobodu, solidaritu a velkou sociální citlivost.

„Neházíme do popelnic nemocné děti, lidem, kteří jsou fyzicky nebo duševně znevýhodněni, se snažíme pomáhat, chudí lidé jsou pro nás příležitost, abychom prokázali solidaritu. Člověk v sobě nějak má to, co je v desateru – že se nemá zabíjet, lhát, krást. Když někdo udělá chybu, tak se mu snažíme dát šanci. Ne, že ho hned popravíme. Jsou zkrátka věci, u kterých nemusíme být křesťané, ale všichni je v sobě nějak máme. To je odkaz křesťanství, já nechci, aby se někdo modlil,“ poznamenává Nováková.

Což platí i pro děti ve školách. Nováková nyní prozrazuje, že další snaha o prosazení odkazu na naše kořeny do školského zákona může mířit do Senátu, kde by chtěla svou snahu vysvětlit na výboru.

Od července 2016 je pak již hotová novela další, která opět pojednává o křesťanských hodnotách. „Pod tuto novelu se podepsali kromě TOP 09 i poslanci z dalších stran - ODS, KDU, Úsvit, ANO a jeden poslanec ze sociální demokracie. Je to nadstranická věc. A něco, co je teď důležité, abychom se nemuseli bát,“ dodává pro Blesk.cz Nováková.

pupak ( 21. března 2017 18:39 )

Já věřím, že ta soudružka zastupitelka po volbách na radnici skončí. To je neslýchaná drzost od státního slouhy posílat sociálku na rodiče, který odmítá vymývání mozku svého dítěte.

rockyshowman ( 21. března 2017 16:39 )

Svatí by nás také rádi zotročili, tak jaké caviky, náboženství do kostela, a do škol učení. Kdo to nechce respektovat, tak aď sedí v parku kostele, nebo studuje na teologických školách. O islámu se nevyjadřuji, ten patří tam, odkud přišel. Evropa je svobodná a kultivovaná země. A komu se to nelíbí může jít.

MILLLIS ( 21. března 2017 15:08 )

MILLLIS ( 21. března 2017 15:06 )

Za par let si vydupou zenskou obrizku? Dobrej blabol...pokud nebude tvoje zena obrizku chtit, nenecha se prece obrezat, nebo snad ano??? (pokud je tedy svepravna)...

MILLLIS ( 21. března 2017 15:03 )

Pravda svatouci: KAZDE nabozenstvi je vymejvarna mozku, zaslepena oddanost JAKEMUKOLIV nabozenstvi plodi jen zlo a stret nabozenstvi dovede lidstvo do zkazy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa